spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

POLITISTI FILATI LA VASLUI, RECLAMATIE LA SENAT! (video, facsimil)

- Advertisement -

Un scandal care a fãcut vâlvã la Vaslui, în Parlament

CINE ARE DREPTATE?… La finele anului trecut, în interiorul IPJ Vaslui se declansa un scandal de amploare, dupã ce un politist de la Neamt sustinea cã, având o problemã de rezolvat la Politia judeteanã, ar fi fost filat la iesire de colegi de la Serviciul de Informatii si Protectie Internã (SIPI) din judetul nostru. Politistul cu pricina, Ioan Cãnãrãu, cunoscut ca unul din liderii sindicatului politistilor destul de aprig, s-a plâns cã, din momentul în care a pãsit în Vaslui, bãietii de la SIPI l-ar fi urmãrit pas cu pas. Din acest motiv, sindicalistul si-a exprimat public nemultumirea asupra „abuzurilor comise de serviciile secrete”. Cãnãrãu nu a fost la prima plangere de acest fel, el reclamând fapte similare si fatã de SIPI Neamt si SIPI Maramures. Pentru cã, sustine politistul de la Neamt, nu s-au luat mãsuri de pedepsire a celor vinovati, acesta a trimis o adresã cãtre Senatul României, în urmã cu câteva zile, în care cere ca adevãrul sã iasã la ivealã. „Este arhicunoscut cã SIPI Maramures si SIPI Neamt au interceptat si filat vicepresedintii SNAP, le-au ascultat telefoanele si au întocmit note informative despre cât de periculosi suntem noi, iar domnul prim ministru, Victor Ponta, s-a sters la barbã cu plângerile noastre. De ce SIPI Vaslui sã fie mai prejos? De ce sã nu se facã de râs în a lua urmele liderilor de sindicat, Ioan Cãnãrãu, subsemnatul, vicepresedinte, si Butnaru Gabriel, membru în Biroul Executiv Central?”, s-a întrebat Ioan Cãnãrãu, în introducerea scrisorii publice de la finele anului trecut, pe care a numit-o „DIPI întrece orice mãsurã”.

Întâmplarea, ajunsã acum si în atentia senatorilor, relatatã de ziarul nostru la finele anului 2013, s-ar fi petrecut la Vaslui. Iatã ce a sustinut Cãnãrãu: „În dimineata zilei de 29 noiembrie 2013 am purtat o discutie cu seful IJP Vaslui (comisarul sef Mihai Carp, n.r.), despre problemele politistilor si cum pot fi remediate acestea. Dupã aceastã întrevedere ne-am retras la un restaurant din zonã, împreunã cu o colegã din Biroul Teritorial Vaslui, participantã si dumneaei la discutii, pentru a lua masa. La plecare, pe o bancã, am observat doi bãrbati care ne priveau insistent. Dorind sã ne confirmãm bãnuielile cã cei doi ne fileazã si sã le testãm abilitãtile profesionale în a gestiona o situatie specialã, Butnaru Gabriel a îndreptat telefonul înspre ei, de la o distantã de circa 50, 60 metri. Imediat unul dintre cei doi a sãrit în picioare si si-a dus telefonul la ureche. Ne-am continuat drumul spre municipiul Husi, pentru a participa la o activitate sindicalã. Dupã circa 10 minute, am aflat de la colega noastrã cã a fost contactatã de cãtre seful DIPI Vaslui, care i-a cerut pe un ton imperativ si chiar amenintãtor sã se întâlneascã cu dumnealui. Conformarea cã am fost filati a venit chiar de la seful celor care s-au dovedit a fi novice în ale meseriei. În timpul unei convorbiri telefonice purtatã cu mine, acesta a recunoscut cã cei doi sunt ofiteri SIPI, care se aflau acolo la o cafea, iar desconspirarea lor este un lucru grav, o gresealã din partea noastrã, de parcã în spatiul public din municipiul Vaslui, poti face poze doar cu acordul lor”, si-a exprimat nemultumirea Ioan Cãnãrãu, deloc retinut în a da detalii „din casa” serviciilor secrete vasluiene.

Politisti versus agenti secreti: „demn de un film cu rãufãcãtori”!

„Demn de un film cu rãufãcãtori urmãriti de politisti, s-a dovedit a fi scenariul celor din serviciul secret care au hotãrât sã dea autoturismul cu care eram, în consemn pentru a fi opriti de patrulele de politie rutierã. Nu s-a întâmplat, pentru cã nu au stiut în ce directie am plecat”, a continuat confesiunea sindicalistul Cãnãrãu, trasând o concluzie destul de persiflantã la adresa colegilor… agenti secreti! „Concluzionãm cã abuzurile celor din serviciile secrete, dar în acelasi timp la vedere, prin parcuri, bând cafele, nu se doreste a fi pedepsite si ne întrebãm, dacã nu cumva de sus, de la centru, au girul de a urmãri si de a intimida liderii de sindicat. România nu e tara lor, e tara noastrã, iar aceste practici securiste nu ne vor intimida niciodatã. Dimpotrivã, vom fi si mai înversunati în lupta noastrã sindicalã”, a conchis Ioan Cãnãrãu, vicepresedintele SNAP si liderul organizatiei la nivelul judetului Neamt. Dupã acest episod, la nivelul IPJ Vaslui s-a declansat o anchetã, însã Cãnãrãu s-a decis sã-si caute dreptatea în Parlamentul României. Acesta a trimis pe adresa Senatului o sesizare, din partea Sindicatului National al Agentilor de Politie din România, Biroul Teritorial Neamt, cãtre Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii. „Biroul Control Intern din cadrul I.P.J. Neamt a efectuat verificãri împotriva mea motivându-se cã lucrãtorii din Serviciul Protectie Internã Neamt m-au acuzat prin Nota de Informare S/1337606 din data de 07.08.2012 cã induc o stare de tensiune în rândul colegilor si cã prin atitudinea si prin activitãtile sindicale ce le desfãsor perturb activitatea Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt si aduc un prejudiciu de imagine politiei. Am si functia de vicepresedinte SNAP. În cursul anului 2011, al doilea vicepresedinte al Sindicatului National al Agentilor de Politie, Stroe Viorel, lucrãtor în cadrul IPJ Maramures, s-a aflat întâmplãtor printr-o zonã în care se desfãsura o actiune de protest. În perioada imediat urmãtoare s-a dispus cercetarea disciplinarã a acestui politist. Am considerat atunci cã acest gen de abuz a fost o exceptie si cã SIPI Maramures, din exces de zel a întocmit note informative privind activitãtile sindicale ale liderului de sindicat cãruia i-au fost ascultate telefoanele si a fost monitorizat. Nota de informare S/1337606 din data de 07.08.2012 cuprinde aspecte vorbite de mine la telefonul personal si prin intermediul retelelor de socializare pe internet cu anumiti ziaristi si colegi, lucrãtorii SIPI Neamt concluzionând cã eu mi-am fãcut prieteni în rândul reprezentantilor mass-media, de parcã acest lucru ar fi adus atingere sigurantei nationale, asa cum se preciza la un moment dat cã presa este un pericol public”, afirmã Cãnãrãu.

„Abuzurile celor de la serviciile secrete nu se doresc a fi pedepsite”

„În spatele acestei actiuni, ca initiator, stã dupã pãrerea mea, seful Politiei Roman, Cms. sef de politie Bãlãu Dragos C-tin, fost lucrãtor SIPI Neamt, împotriva cãruia organizatia noastrã sindicalã a fãcut numeroase plângeri. Seful Politiei Roman a dispus si scãderea calificativului meu pentru cã am participat în anul 2011, în timpul liber, la proteste organizate legal, solutia fiind mentinutã de Comisia de Evaluare a Contestatiilor care prin Nota-Raport aratã foarte clar cã s-a mentinut calificativul de satisfãcãtor la rubrica Deontologie si eticã profesionalã din cauzã cã eu, în calitate de lider sindical, am protestat la diferite mitinguri organizate de sindicatul nostru. De asemenea s-a dispus si cercetarea prealabilã a mea pentru participarea la actiuni de protest sindicale, dispunându-se chiar sanctionarea disciplinarã. (…) Vã solicit sã luati act de savârsirea acestor abuzuri, cu mentiunea cã cele douã cazuri prezentate nu sunt, din pãcate, singurele care ne-au fost semnalate de cãtre liderii organizatiei noastre si sã dispuneti tragerea la rãspundere a celor vinovati. Mai mult de atât, în dimineata zilei de 29.11.2013 am purtat o discutie cu seful IPJ Vaslui, eu, Butnaru Gabriel si Drãgusanu Luminita, despre problemele politistilor si cum pot fi remediate acestea. Dupã aceastã întrevedere ne-am retras la un restaurant din zonã pentru a lua masa. La plecare, pe o bancã, am observat doi bãrbati care ne priveau insistent. Dorind sã ne confirmãm bãnuielile cã cei doi ne fileazã si sã le testãm abilitãtile profesionale în a gestiona o situatie specialã, Butnaru Gabriel a îndreptat telefonul în directia lor de la circa 50, 60 de metri. Imediat, unul dintre cei doi a sãrit în picioare si si-a dus telefonul la ureche. Ne-am continuat drumul spre municipiul Husi pentru a participa la o activitate sindicalã. Dupã circa 10 minute, am aflat de la colega noastrã cã a fost contactatã telefonic de cãtre seful SIPI Vaslui care i-a cerut pe un ton imperativ si chiar amenintãtor sã se întâlneascã cu dumnealui. Confirmarea cã am fost filati a venit chiar de la seful celor care s-au dovedit fi novice în ale meseriei. În timpul unei convorbiri telefonice purtatã cu mine, acesta specificat cã cei doi sunt ofiteri SIPI care se aflau acolo la o cafea si cã desconspirarea lor este un lucru grav, o gresealã din partea noastrã de parcã în spatiul public din municipiul Vaslui poti face poze doar cu acordul lor. Demn de un film cu rãufãcãtori urmãriti de politisti s-a dovedit a fi scenariul celor din serviciul secret care au hotãrât sã dea autoturismul cu care eram în consemn pentru a fi opriti de patrulele de politie rutierã. Nu s-a întâmplat pentru cã nu au stiut în ce directie am plecat. Am concluzionat cã abuzurile celor din serviciile secrete, dar în acelasi timp la vedere prin parcuri bând cafele, nu se doreste a fi pedepsite si ne întrebãm dacã nu cumva de sus, de la centru au girul de a urmãri si intimida liderii de sindicat.

În prezent, IPJ Vaslui face verificãri privind articolul din Ziarul Vremea Nouã din ziua de 4.12.2013 prin lucrãtorii Biroului Control Intern care i-au audiat pe Drãgusanu Luminita, secretar Biroul Teritorial Vaslui SNAP, si Butnaru Gabriel, membru în Biroul Executiv Central al organizatiei noastre sindicale, în legãturã cu activitãtile sindicale desfãsurate în acea zi”, scrie Cãnãrãu, în petitia cãtre Senat. Acesta aduce în apãrarea sa art. 218 alin. 2 din Legea Dialogului Social, care prevede clar si fãrã posibilitatea de interpretare: „Conditionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitãrii atributiilor functiei membrilor alesi în organele de conducere ale organizatiilor sindicale constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã”. „Stimati parlamentari, garanti ai respectãrii drepturilor fundamentale ale cetãtenilor României democratice, vã solicit cu maximã încredere si cu siguranta cã se va face dreptate si cei vinovati vor fi trasi la rãspundere, sã tratati cu seriozitate si profesionalism aceastã sesizare si sã aplicati legea corect si fãrã interpretãri”, mai cere politistul.

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din

România

Biroul Teritorial Neamţ

Nesecret

Nr.   456 / 08.01.2014

Către:         PARLAMENTUL  ROMÂNIEI,

SENAT,

Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii,

Prin Adresa 386 din 07.01.2013 supuneam atenţiei Guvernului României, după ce au fost sesizate INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE şi MINISTERUL AFACERILOR INTERNE, următoarele:

Biroul Contron Intern din cadrul I.P.J Neamţ a efectuat verificări împotriva mea motivându-se că lucrătorii din Serviciul Protecţie Internă Neamţ m-au acuzat prin Nota de Informare S/1337606 din data de 07.08.2012  că induc o stare de tensiune în rândul colegilor şi că prin atitudinea şi prin activităţile sindicale ce le desfăşor perturb activitatea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamt şi aduc un prejudiciu de imagine poliţiei.

Am şi funcţia  de vicepreşedinte SNAP.

În cursul anului 2011, al doilea vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Stroe Viorel, lucrător în cadrul IPJ Maramureş, s-a aflat întâmplător printr-o zonă în care se desfăşura o acţiune de protest. În perioada imediat următoare s-a dispus cercetarea disciplinară a acestui poliţist.

Am considerat atunci că acest gen de abuz a fost o excepţie şi că SIPI Maramureş, din exces de zel a întocmit note informative privind activităţile sindicale ale liderului de sindicat căruia i-au fost ascultate telefoanele şi a fost monitorizat.

Nota de informare S/1337606 din data de 07.08.2012 cuprinde aspecte vorbite de mine la telefonul personal şi prin intermediul reţelelor de socializare pe internet  cu anumiţi ziarişti şi colegi, lucrătorii SIPI Neamţ concluzionând că eu mi-am făcut prieteni în rândul reprezentanţilor mass-media, de parcă acest lucru ar fi adus atingere siguranţei naţionale, aşa cum se preciza la un moment dat că presa este un pericol public.

În spatele acestei acţiuni, ca iniţiator, stă după părerea mea, şeful Poliţiei Roman, Cms. şef de poliţie Bălău Dragoş C-tin, fost lucrător SIPI Neamţ, împotriva căruia organizaţia noastră sindicală a făcut numeroase plângeri.

Şeful Poliţiei Roman a dispus şi scăderea calificativului meu pentru că am participat în anul 2011, în timpul liber, la proteste organizate legal, soluţia fiind menţinută de Comisia de Evaluare a Contestaţiilor care prin Nota-Raport arată foarte

clar că s-a menţinut calificativul de satisfacător la rubrica Deontologie şi etică profesională din cauză că eu, în calitate de lider sindical, am protestat la diferite mitinguri organizate de sindicatul nostru.

De asemenea s-a dispus şi cercetarea prealabilă a mea pentru participarea la acţiuni de protest sindicale, dispunându-se chiar sancţionarea disciplinară.

Ne întrebăm

–                            Se doreşte intimidarea liderilori sindicali care luptă pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului şi implicit ale poliţiştilor membri de sindicat?

–                            Toţi liderii de sindicat sunt monitorizaţi de către structurile specializate din Poliţia Română?

–                            Serviciile de Informaţii şi Protecţie Internă Neamţ şi Maramureş au ca sarcini de serviciu monitorizarea vicepreşedinţilor SNAP ?

–                            SIPI informează şi protejează şefii de acţiunile sindicale ale liderilor incomozi ?

Personal, consider că prin amestecul angajatorului în activitatea sindicală şi prin monitorizarea liderilor de sindicat, sunt încălcate grav prevederile legale interne şi ale art.8 şi 10 din Convenţia Europeană  a Drepturilor Omului, referitoare la libertatea de exprimare, România fiind stat semnatar al acestei Convenţii.

Vă solicit să luaţi act de savârşirea acestor abuzuri, cu menţiunea că cele două cazuri prezentate nu sunt, din păcate, singurele care ne-au fost semnalate de către liderii organizaţiei noastre şi să dispuneţi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Anexăm documente doveditoare în sensul celor sesizate.

În final să vă rog să dispuneţi ca verificările să fie efectuate de cei din Corpul de Control al Primului Ministru şi doresc să vă reamintesc principalul rol pe care îl au organizaţiile sindicale, oriunde în lume, acela de garant al democraţiei.

Toate instituţiile sesizate au dat dovadă de lipsă de interes faţă de săvârşirea acestor abuzuri grave.

Mai mult de atâ,t în dimineaţa zilei de 29.11.2013 am purtat o discuţie cu şeful IPJ Vaslui, eu, Butnaru Gabriel şi Drăguşanu Luminiţa,  despre problemele poliţiştilor şi cum pot fi remediate acestea.

După această întrevedere ne-am retras la un restaurant din zonă  pentru a lua masa.

La plecare, pe o bancă, am observat doi bărbaţi care ne priveau insistent.

Dorind să ne confirmăm bănuielile că cei doi ne filează şi să le testăm abilităţile profesionale în a gestiona o situaţie specială, Butnaru Gabriel a îndreptat telefonul în direcţia lor de la circa 50, 60 de metri. Imediat, unul dintre cei doi a sărit în picioare şi şi-a dus telefonul la ureche.

Ne-am continuat drumul spre Mun. Huşi pentru a participa la o activitate sindicală.

După circa 10 minute am aflat de la colega noastră că a fost contactată telefonic de către şeful SIPI Vaslui care i-a cerut pe un ton imperativ şi chiar ameninţător să se întâlnească cu dumnealui.

Confirmarea că am fost filaţi a venit chiar de la şeful celor care s-au dovedit fi novice în ale meseriei.

În timpul unei convorbiri telefonice purtată cu mine acesta  specificat că cei doi sunt ofiţeri sipi care se aflau acolo la o cafea şi că desconspirarea lor este un lucru grav, o greşeală din partea noastră de parcă în spaţiul public din Mun.Vaslui poţi face poze doar cu acordul lor.

Demn de un film cu răufăcători urmăriţi de poliţişti s-a dovedit a fi scenariul celor din serviciul secret care au hotărât să dea autoturismul cu care eram în consemn pentru a fi opriţi de patrulele de poliţie rutieră. Nu s-a întâmplat pentru că nu au ştiut în ce direcţie am plecat.

Am concluzionat că abuzurile celor din serviciile secrete, dar în acelaşi timp la vedere prin parcuri bând cafele, nu se doreşte a fi pedepsite şi ne întrebăm dacă nu cumva de sus, de la centru au girul de a urmări şi intimida liderii de sindicat.

În prezent IPJ Vaslui face verificări privind articolul din Ziarul Vremea Nouă din ziua de 04.12.2013 prin lucrătorii Biroului Control Intern care i-au audiat pe Drăguşanu Luminiţa, secretar Biroul Teritorial Vaslui SNAP şi Butnaru Gabriel, membru în Biroul Executiv Central al organizaţiei noastre sindicale, în legătură cu activiţăţile sindicale desfăşurate în acea zi.

(  http://www.vrn.ro/culmea-spionajului-politisti-spionati-de-politisti )

Art. 218 al 2 din Legea Dialogului Social prevede clar şi fără posibilitatea de interpretare :  Condiţionarea sau constrîngerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Stimaţi parlamentari, garanţi ai respectării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor României democratice, vă solicit cu maximă încredere şi cu siguranţa că se va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere, să trataţi cu seriozitate şi profesionalism această sesizare şi să aplicaţi legea corect şi fără interpretări.

Cu stimă,

CĂNĂRĂU IOAN,

PREŞEDINTELE  BIROULUI TERITORIAL  NEAMŢ AL

SINDICATULUI NAŢIONAL AL AGENŢILOR DE POLIŢIE

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.