spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Soferii vasluieni, sfãtuiti sã se echipeze de iarnã!

- Advertisement -

PROBLEME Meteorologii anuntã, începând de astãzi, ninsori în toatã tara. Ieri, serviciile meteo au emis o informare meteo de ninsori viscolite si ger în aproape toata tara, în intervalul 24 ianuarie, ora 18.00-26 ianuarie, ora 12.00. Stratul gros de zãpadã promis de meteorologi va aduce cu sigurantã mai multi politisti de la Rutierã în stradã. Multi dintre acestia vor încerca sã îi depisteze pe soferii care nu au montate anvelope de iarnã. Cei prinsi nu vor fi iertati, iar amenzile sunt unele consistente. De altfel, ieri, când au apãrut primii fulgi de zãpadã, pe drumurile nationale din judetul Vaslui au fost prezente mai multe echipaje de la Politia Rutierã, care au supravegheat traficul si conditiile în care se prezentau drumurile.

Pe lângã lipsa cauciucurilor de iarnã soferii sunt pasibili de amenzi si pentru plãcutele de înmatriculare care nu sunt vizibile. S-au întâmplat multe cazuri în care soferii au fost surprinsi în trafic cu plãcutele acoperite cu zãpadã si, bineînteles, s-au ales cu sanctiuni. În aceste situatii, când numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu sunt vizibile, fiind acoperite cu zãpadã sau murdare, sanctiunea este de la 2 la 3 puncte de amendã, adicã între 160-240 de lei, au declarat politistii rutieri. În ceea ce priveste anvelopele de iarnã, existã un act normativ, Ordonanta de Guvern nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipãrii autoturismelor cu anvelope de iarnã în sezonul rece, însã utilizarea cauciucurilor de iarnã nu este conditionatã de o anumitã perioadã de timp, ci doar de starea carosabilului. În cazul în care soferul este descoperit cã nu are montate anvelope speciale de iarnã contraventia este prevãzutã în clasa a IV-a de sanctiuni contraventionale, în codul rutier, adicã între 9 si 20 puncte de amendã, însemnând de la 720 de lei, la 1.600 de lei, precum si retinerea certificatului de înmatriculare. Important de stiut este cã autoturismele personale si autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe toate rotile, desi multi soferi vasluieni folosesc aceste anvelope doar pe rotile din fatã. Autovehiculele de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone si al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouã locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe rotile axei/axelor de tractiune sau sã aibã montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. Anvelopele de iarnã acceptate de legislatia româneascã si europeanã sunt cele inscriptionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Initialele M si S vin de la cuvintele mud (noroi) si snow (zãpadã).

Pânã acum, ati scãpat de amenzi. De astãzi, scoateti din buzunar sute de lei!

În cazul în care soferii au circulat în lunile de iarnã fãrã cauciucuri de iarnã si carosabilul era uscat, Politia Rutierã nu a amendat niciun sofer din judet, desi agentii de la Rutierã pot interzice continuarea drumului dacã în fatã existã portiuni acoperite cu zãpadã, polei ori gheatã si vehiculul nu este echipat corespunzãtor. Mai este un lucru important de stiut. În general, firmele de asigurãri nu despãgubesc daunele pe Casco dacã accidentul s-a produs în conditii de iarnã, iar masina asiguratã nu era dotatã cu anvelope de iarnã. Groupama Asigurãri, Omniasig sau Astra Asigurãri se numãrã printre companiile de asigurãri care refuzã plata în cazul în care se dovedeste cã incidentul rutier s-a produs din cauza faptului cã vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnã. Politia Rutierã Vaslui sfãtuieste participantii la trafic sã-si creeze o vizibilitate bunã atunci când sunt la volan. Asta înseamnã cã, dimineata, soferii trebuie sã aibã rãbdare pentru a dezgheta parbrizul si geamurile laterale, nu sã-si lase doar o portiune micã în dreptul volanului. De asemenea, sistemul de climatizare trebuie sã fie mereu în functiune întrucât si geamurile aburite pot reprezenta un pericol. Tot din aceastã categorie fac parte si stergãtoarele, care necesitã sã fie la locul lor. Nici acumulatorul autoturismului nu este de neglijat, mai spun politistii, pentru cã te poate lãsa când ti-e lumea mai dragã.

Ce ne asteaptã în zilele urmãtoare

Pânã în seara zilei de 26 ianuarie, vremea se va înrãutãti si vor fi precipitatii în toatã tara. Va ninge si se va depune strat consistent de zãpadã în Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei, în sudul Moldovei, precum si în zona Muntilor Banatului, a Carpatilor Meridionali si de Curburã. Cantitãtile de precipitatii vor depãsi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore. Vântul se va intensifica cu precãdere în sudul si sud-estul tãrii, unde va avea viteze de peste 60….70 km/h, viscolind ninsoarea. Vor fi precipitatii mixte si se va depune polei în Banat, sudul Dobrogei, iar la începutul intervalului si în sudul Olteniei.

Vremea se va rãci, mai ales în estul si sud-estul tãrii, unde va deveni geroasã în cursul noptilor si al diminetilor. Vineri, scãderea temperaturii continuã astfel cã doar în regiunile intracarpatice mai rãmâne putin peste mediile multianuale; în restul tãrii vorbim deja de o vreme rece pentru data din calendar. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 11, minus 10 grade în nordul Moldovei la Suceava si 7-8 grade în Banat la Timisoara. Cerul va fi mai mult noros si pe spatii restrânse se vor semnala precipitatii sub formã de ninsoare în Moldova si la munte, mai mult ploi în Banat si precipitatii mixte în restul tãrii. Seara si noaptea precipitatiile se vor accentua treptat în sudul tãrii. Izolat vor fi depuneri de polei. Vântul va prezenta intensificãri în zona montanã, precum si în jumãtatea de sud a tãrii. Sâmbãtã, vremea va fi închisã si se vor semnala precipitatii pe arii extinse în majoritatea regiunilor. Vor fi mai ales ninsori, exceptând vestul si sud-estul tãrii, unde vor fi precipitatii mixte. Izolat vor fi conditii de polei. Vântul va continua sã aibã intensificãri la munte si în jumãtatea de sud a tãrii. Temperatura continuã sã scadã. Maximele vor fi cuprinse între minus 13…minus 12 grade în nordul Moldovei si 2-3 grade în Banat si Crisana.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.