spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Bacauanul care a uimit Norvegia, inmormântat acasa

- Advertisement -

Ioan Bandac. De loc din Valea Seaca de lânga Sascut. Este bacauanul care, acum trei ani, impresiona Norvegia dupa ce o familie l-a luat de pe strada, unde cersea, si i-a dat cheile casei pentru o luna, sa aiba grija de ea, cât au plecat intr-o vacanta.

La intoarcere, familia norvegiana a avut surpriza nu doar sa constate ca locuinta este in ordine si din ea nu lipseste nimic, ci si ca are câte ceva in plus.

Ioan Bandac a cumparat cu banii adunati din cersit ghivece cu flori si alte mici cadouri pentru cei care i-au aratat incredere. Iar prin acest gest a câstigat intreaga comunitate din Norvegia ajungând pe prima pagina a ziarelor si in reportajele televiziunilor locale.

Asa a ajuns celebru. Viata i s-a schimbat radical: a primit o locuinta sociala, un job si-a facut si si-a facut multi prieteni. O poveste frumoasa, dar care s-a sfârsit brusc, in seara de 15 decembrie 2013, când Ioan Bandac a murit din cauza unei afectiuni la plamâni.

Repatriat cu bani din donatii

Dorinta sa a fost sa fie inmormântat in tara. Le spunea asta amicilor sai, mai in gluma, mai in serios, stiind ca boala il macina de vreo trei ani. Imediat cum s-a aflat vestea ca Ioan Bandac a pierdut lupta cu viata, o fundatie caritabila din Norvegia a decis sa se implice in aceasta problema si a demarat o colecta de fonduri pentru a aduna banii necesari repatrierii. Inainte de a fi urcat in avion, a fost tinuta si o ceremonie funerara la care au participat cunoscutii, dar si multi români din orasul Tromso, unde a trait bacauanul.

Helena, prietena care a venit sa-l conduca pe ultimul drum

Sicriul cu corpul neinsufletit a lui Ioan Bandac a ajuns marti seara cu avionul pe Aeroportul Otopeni. Cu acelasi avion a venit si prietena norvegiana a bacauanului, Helena Larsen, dar si o echipa a televiziunii norvegiene, care vrea sa-i continue povestea in tara natala.

Bacauanul care a uimit Norvegia, inmormântat acasa

“A fost un om bun, mult prea bun. Toata lumea il pretuia acolo, ne-a declarat Helena Larsen. Ne-am iubit in secret multi ani, pentru ca nu voiam sa afle copiii mei. Ne intâlneam in week-enduri si am petrecut timpuri frumoase impreuna. Era un barbat aratos si romantic, imi facea mâncare, in special româneasca, imi aducea flori”.

Femeia povesteste acum ca, inainte ca barbatul sa se imbolnaveasca, a mai venit cu el in România. “A fost fantastic. Am vazut animalele din curte, am vazut tara, litoralul. Iubesc România”. Dupa episodul din 2011, Ioan nu a mai fost nevoit sa cerseasca. “A devenit faimos, toata lumea il cunostea. Vindea revistele prin oras si lumea spunea: «uite-l, el este». A fost un om extraordinar”.

Bacauanul care a uimit Norvegia, inmormântat acasa

Helena spune ca nu este familiarizata cu traditia ortodoxa a inmormântarii, dar ca a incercat sa invete. A cumparat si haine pe care sa le dea de pomana, asa cum a aflat ca e traditia. Insa spune ca are incredre deplina in firma de servicii funerare din Bacau, care se ocupa de toate cele necesare.

Familie numeroasa

Lânga Helena Larsen este acum si o parte din familia lui Ioan Bandac. O familie numeroasa, cu cinci frati, pe care viata i-a imprastiat in toate colturile tarii si chiar din Europa. Au fost cinci de toti: trei baieti si doua fete. Unul, Dumitru, a ramas pe lânga casa, dar in comuna Negri, celalalt frate, Danut, e tot prin Norvegia sau in Suedia, nu se mai stie nimic de el, o sora, Maricica, s-a stabilit in Bucuresti, dar acum e plecata in Spania, cealalta sora, Ioana, e tocmai in Teleorman. Ioan era cel mai mare. Acum ii sunt alaturi doar un frate, o sora si doi cumnati.

„A plecat in Norvegia cu munca. S-a intâlnit cu sora-sa, cu nevasta mea, abia dupa 25 de ani, când a venit in tara cu Helena. Au fost copii saraci. Fiecare si-a vazut de drumul lui. Pe Ioan l-am internat acum trei ani pentru boala lui de plamâni. A stat trei luni in spital atunci.”
Marin Dinu, cumnat

„Ioan a fost un calator. Toata viata i-a placut sa calatoreasca. In Norvegia era de vreo 5 ani. A fost liber. Si-a trait viata liber. Noi, ca frati, ne-am vazut foarte rar. Acum trei ani a venit cu Helena la noi, ne-au ajutat cu cât au putut. Apoi a fost la un an, la sora din Bucuresti. Gestul norvegienilor ne-a surprins pe toti, pentru ca noi nu aveam posibilitatea de a suporta toate aceste cheltuieli.”
Dumitru Bandac, frate

„A fost un copil, ca toti copii. Am fost cinci in familie. Parintii au muncit, dar am dus-o greu. Apoi viata ne-a dus care-ncotro. Iar Ioan mereu si-a câstigat singur pâinea, asa cum a stiut el. A venit si la noi, in Teleorman, cu Helena, acum trei ani.”
Ioana Dinu, sora

Firma „Tartar” se ocupa de inmormântare

De toate serviciile funerare se ocupa firma „Tartar” din Bacau, detinatoarea marcii „In Memoriam”. Societatea bacauana fost contactata de o companie din Norvegia, care colabora cu fundatia caritabila ce a adunat donatiile, pentru a organiza inmormântarea lui Ioan Bandac, ce va avea loc azi, in cimitirul Sarata.

“La data primirii mailului, nu aveam nicio persoana de contact aici in Bacau, in legatura cu acest caz. Stiam doar numele lui Ioan Bandac si atât. Am sunat in Valea Seaca, locul de nastere, si asa am dat de fratele Dumitru. A fost un prim pas. Helena Larsen anuntase deja familia de deces. Fundatia caritabila s-a ocupat de repatriere, iar noi am preluat totul de la aeroportul din Bucuresti. Am fost cu masina funerara la Otopeni, am stabilit locul inmormântarii, capela, biserica, va fi si pomenire, tot ce este necesar. Vom organiza o inmormântare care va respecta toate traditiile” – ne-a declarat Dan Muraru, reprezentant SC Tartar Bacau.

Roxana Neagu
Razvan Bibire

– See more at: http://www.desteptarea.ro/bacauanul-care-a-uimit-norvegia-inmormantat-acasa/#sthash.tjSK3Xhv.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.