spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Fara parinti, fara pensie, fara alocatie!

- Advertisement -

“Parintii sunt morti, sunt 9 copii si au o singura camera”, asa descria un locuitor din Letea Veche situatia fratilor Prisecaru, cerându-ne sa intervenim. Tatal e decedat de zece ani, mama a murit in urma cu trei luni, “iar de la moartea mamei, minorii, in numar de patru, nu mai primesc nici alocatie.”

De fapt, trei dintre ei nu primesc nimic, nici ajutor social, nici alocatie, nici pensie de urmas din cauza ca titularul, adica mama, a decedat, iar copiii nu au un tutore. “E vorba despre Mihaela, care e in clasa a II-a, Silviu, elev in clasa a VI-a, si Ciprian, care are 17 ani si e elev la Liceul Tehnologic “Petru Rares”, ne explica Petrica, care are 27 de ani si munceste cu ziua.

El afirma ca nu se poate angaja in oras deoarece nu-i poate lasa nesupravegheati pe copii. Daniel, elev in clasa a X-a la acelasi liceu, e singurul care beneficiaza de pensie de urmas, având 18 ani.

Un alt frate, in vârsta de 21 de ani, a muncit in constructii, dar acum, fiind iarna, nu gaseste de lucru.

Doua surori si un frate au parasit domiciliul, astfel incât Petrica si Marius, ramasi acasa, trebuie sa se intretina pe ei si pe cei patru frati mai mici, care merg la scoala si cer mâncare, cer hainute, cer caiete.

A solicitat tutela, apoi a plecat!

“Nu ne-a ajutat nimeni in afara de domnul primar, personal, si de parintele Ioan Palar, care ne-a adus lemne si alimente”, afirma Petrica, adaugând ca Primaria Letea Veche, ca institutie, nu l-a sprijinit pentru a obtine drepturile copiilor.

Ionela Ladariu, consilier in cadrul Biroului de Asistenta Sociala, il contrazice: “Imediat dupa moartea mamei, sora lui a declarat ca, orice ar fi, nu vrea sa se desparta de copii. Am inteles-o si am consiliat-o pentru a gasi o solutie. Eu, personal, i-am redactat cererea de tutela. Când a trebuit, insa, sa facem ancheta sociala ceruta de instanta am descoperit ca tânara plecase in Italia.”

Zilele trecute, fata s-a intors in tara, dar numai pentru a-si schimba buletinul. Situatia acestor copii e foarte complicata: fara un tutore nu vor putea obtine niciun ban de la stat, iar tutore nu pot avea din cauza ca sora mai mare a depus cerere de instituire a tutelei in instanta, apoi a plecat in Italia.

Petrica nu poate deveni tutore, desi el este cel care ii creste pe copii. “Judecatorul mi-a spus ca exista deja o cerere de tutela si ca nu poate imparti copiii in doua”, spune el, deznadajduit. Suma pe care o pierd, lunar, copiii este de 700 de lei, “cât un salariu”, precizeaza tânarul, care duce pe umerii sai grija intretinerii a patru frati.

Asistentul social din cadrul Primariei Letea Veche afirma ca nu se poate face nimic deocamdata si ca Petrica trebuie sa astepte pâna când va veni o comunicare de incheiere a cazului. Am cerut sfatul unui jurist cu experienta, care ne-a explicat ca tânara isi poate retrage cererea: “Renunta la actiune, dupa care Petrica Prisecaru depune o noua solicitare, la care anexeaza declaratia scrisa a surorii lui in care aceasta arata ca pleaca din tara si nu poate fi tutorele copiilor, prin urmare si-a retras cererea.”

“Traim din ce câstig eu lucrând cu ziua, pe ici, pe colo. La serviciu nu ma pot duce deoarece, fiind mici, imi fac tot mie probleme. Copiii merg toti la scoala, am doi in Letea Veche si doi la Liceul «Petru Rares».”

– See more at: http://www.desteptarea.ro/fara-parinti-fara-pensie-fara-alocatie/#sthash.3phWIpcl.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.