spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

SOS CULTURA HUSEANÃ!

- Advertisement -

Revista „Cenaclu”, în esenta sa un buchetel de poezii sensibile, semnate de nostalgicii Husului si trase apoi la un banal xerox, multiplicatã si împãrtitã cu generozitate îndrãgostitilor de versuri- asa a supravietuit la Husi, câtiva ani la rând, poate cea mai romanticã formã de culturã localã, revista „Cenaclu”! Din pãcate, din decembrie 2013, odatã cu cel de-al 65-lea numãr, revista „Cenaclu” s-ar putea sã punã punctul final. Viorel Munteanu, pãrintele acestei sensibile si neconventionale publicatii, a sustinut aproape de unul singur, atâtia ani, acest spatiu neîngrãdit al poeziei husene.

„Avea lacrimi în ochi si în glas, când mi-a dat revista, spunându-mi: uite, cred cã e ultimul numãr din „Cenaclu”, pentru cã altul nu cred cã mai am puterea sã fac”, relateazã bibliotecarul Constantin Donose. „Poate nu e mult, poate unii zâmbesc, dar este multã muncã la realizarea fiecãrui numãr. Trebuiau adunate poeziile, redactate frumos si trase la xerox. Da, trase la xerox! De multe ori, domnul Munteanu suporta totul din buzunarul sãu si, dintr-o pensie, nu e usor. Îmi pare sincer rãu dacã aceastã revistã frumoasã si neobisnuitã în felul sãu special de a fi nu va mai exista. Ea a adunat în paginile sale poezii apartinând regretatului Valentin Furtunã, un foarte talentat poet, redându-le publicului. Apoi, oameni talentati, precum Ioan Vincze sau Elena Munteanu, au avut spatiul lor de publicare. Dar îl înteleg pe domnul Munteanu. A muncit, din purã pasiune si complet dezinteresat material, ca, lunã de lunã sau o datã la douã luni, sã mai iasã un numãr. Tras la xerox cum era, el bucura sufletele celor care iubesc poezia. Recunosc faptul cã la aparitia primului numãr am crezut cã e o joacã si cã nici mãcar 10 numere nu va ajunge. Iatã cã timpul si dragostea pentru culturã, pentru frumos, a acestui om, dar si a colaboratorilor sãi care au publicat frecvent aici, a fãcut ca în decembrie 2013, sã ajungã la numãrul 65. Credeti-mã, la cât de nesustinuti de nimeni au fost, încã au izbutit un lucru nemaipomenit”, a spus, cu admiratie si regret, bibliotecarul Constantin Donose.

„E pãcat sã se stingã aceastã scânteie culturalã a Husului”!

Trebuie spus cã revista „Cenaclu” apartine cenaclului „Eminescu”, al cãrui coordonator este huseanul Viorel Munteanu. Primul numãr al sãu a fost realizat în 2007. De-a lungul timpului, în paginile publicatiei neconventionale au semnat oameni foarte talentati din „orasul dintre vii”, si nu numai, precum: Elena Munteanu, Ancuta Ciocoiu, Crina Ciubotaru, Ioan Vincze, Constantin Donose, Val Furtunã, Florin Guzumas, Ioan Marcu, Gina Mazilu, Zamfira Rotaru si multi altii. „Si mai trist ar fi dacã nici Cenalul literar „Eminescu” nu si-ar mai duce destinul mai departe. Pãcat, s-ar stinge o scânteie culturalã aparte, necesarã urbei Husilor”, a mai spus bibliotecarul Donose, care, la Biblioteca Municipalã „Mihai Ralea”, a colectionat toate cele 65 de numere ale revistei. „V-asteaptã dragostea si muza/ Exact în parcul de la „Cuza”…./Cã de pe Dric pânã-n Canada/ Ori de la Garã pânã în Nevada/ Sau de la bancã, pân’ la CEC/ Aceleasi doruri se petrec/ Si din Japonia în China/ Se-aude trenul la Dobrina/ Cum urcã-ncet, croindu-si calea/ Pe lângã casele lui Ralea… Voi cei plecati departe dusi/ Veniti mãcar cu gândul pân’ la Husi”, a adresat chemarea poeta Elena Munteanu, în poezia sa intitulatã „Veniti la Husi”, publicatã în revista „Cenaclu”!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.