CÂSTIGÃTORI Luni, 20 ianuarie, la Abu Dhabi a avut loc desemnarea câstigãtorilor premiilor „Zayed Future Energy Prize”. Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” i-a fost înmânat marele premiu la sectiunea Global High School. Echipa de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, condusã de Tita Chiru, directorul acestui colegiu, considerat o pepinierã de intelectuali, aduce acasã un premiu în valoare de 100.000 de dolari câstigat la cea de-a sasea editie a Galei Zayed Future Energy. Proiectul „Casa Verde” a fost gândit de elevi si profesorul coordonator tocmai pentru a putea reduce consumul de energie de la sistemul national si a câstiga independentã energeticã. Din varã, liceul va fi dotat cu panouri fotovoltaice, factura la energie electricã urmând a fi redusã cu 70%! Un exemplu demn de urmat de toate colegiile, prestigioase sau nu, din Moldova. Premiul a fost ridicat de o delegatie a liceului, formatã din: directoarea Tita Chiru, profesoara Nicoleta Croitoru si eleva Roxana Frunzã.
Trei elevi de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, condusi de Roxana Frunzã si coordonati de profesoara Nicoleta Croitoru, si-au petrecut toatã vacanta de varã a anului trecut la un proiect, „Casa Verde”, ce vizeazã instalarea unor panouri fotovoltaice si înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat din scoalã cu altele mai bune si mai eficiente. Ideea nu putea fi pusã în practicã din cauza lipsurilor financiare. Ajutati de sfatul unei foste eleve a liceului bârlãdean, cei trei elevi au decis sã participe cu proiectul lor la Gala „Zayed Future Energy Prize”, fãrã a se gândi o clipã cã visul lor va deveni realitate. Dupã ce au trecut de etapele eliminatorii si preliminare, liderul de proiect s-a trezit cã ideea lor a ajuns în finalã, la sectiunea Licee din Europa, alãturi de un proiect propus de elevii liceului „Regina Elisabeta a II-a” din Marea Britanie. Marea surprizã a fost cã echipele aflate în finalã, elevii de la Codreanu si cei din Marea Britanie, au fost invitati la Abu-Dhabi (Emiratele Arabe Unite), tara de origine a companiei Zayed Future Energy, în cadrul summitului pe probleme de energie, unde a avut loc si gala de premiere a câstigãtorilor. La eveniment au participat reprezentanti ai unor mari companii energetice si ai guvernelor din toatã lumea. Aceste premii se acordã în fiecare an companiilor, organizatiilor neguvernamentale, liceelor si chiar persoanelor fizice care dovedesc cã inoveazã, sunt lideri în domeniile lor si fac proiecte care au impact pe termen lung.
Colegiul Codreanu va avea 70% independentã energeticã
Roxana Frunzã, elevã în clasa a XI- a, profil matematicã-informaticã, care este initiatoarea acestui proiect, a precizat cã a gândit acest proiect în ideea ca liceul bârlãdean sã aibã energie verde, care este ieftinã si astfel va ajuta la economisirea de sume importante la bugetul scolii. Implementarea tehnologiei de producere a energiei electrice cu ajutorul celulelor voltaice va face ca prestigiosul colegiu bârlãdean sã devinã independent energetic în proportie de 70%, fiind astfel redusã simtitor factura la energie electricã. „Noi am aplicat în vara trecutã, am aflat de acest premiu la sfârsitul anului scolar 2012 – 2013 de la o fostã elevã a liceului nostru, care a absolvit în 2007. Echipa de proiect a fost formatã din patru elevi: eu, Mihaela Iftemie, Blinda Alexandru si Alexandru Postolache. Am lucrat la acest proiect pe parcursul verii si la inceputul lunii august am completat formularul de înscriere pe care l-am gãsit pe site-ul Zayed Future Energy Prize. Au fost multe scoli în concurs, nu stim exact câte scoli au aplicat, dar noi am fost în finalã cu Queen Elizabeth II, Isle of Man”, a precizat Roxana Frunzã pentru mass-media. Premiul, în valoare de 100 000 de dolari, va fi folosit pentru achizitionarea de celule fotovoltaice ce vor fi instalate pe acoperisul liceului. Premiul a fost ridicat de o delegatie a liceului, formatã din: directoarea Tita Chiru, profesoara Nicoleta Croitoru si eleva Roxana Frunzã.
Ce este Zayed Future Energy Prize
În total valoarea premiilor Zayed se ridicã la 4 milioane de dolari, sumã stabilitã de Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Sunt acordate premii pentru cinci categorii: „Large Corporation”, „Lifetime Achievement”, „Small and Medium Enterprise”, „Non-Governmental Organisation” si „Global High Schools”. La categoria liceelor, criteriul principal pentru ca proiectul sã fie câstigãtor este ca acesta sã inspire generaţiile viitoare, sã rezolve probleme de energie si sã fie sustenabil. Fiecare scoalã care se înscrie la concurs trebuie sã depunã un proiect detaliat prin care sã demonstreze cum va promova dezvoltarea durabilã în rândul elevilor si cum va contribui la reducerea consumului de energie prin mijloace durabile si inovatoare. Premiul pentru licee se acordã pentru cinci regiuni ale globului: America, Europa, Oceania si Asia.