spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Grupare mafiotã la Tãcuta, în atentia procurorului general al României

- Advertisement -

ACUZATIIPrimarul Cãlin Costicã este acuzat de faptul cã, alãturi de conducerea Asociatiei de Crestere a Animalelor din comunã, ar fi format o grupare cu scopul de a „suge cât mai multe fonduri europene”. „Sunt un om cinstit si nu pot suporta jaful produs de anumiti indivizi, organizati în stil mafiot în comuna Tãcuta, din judetul Vaslui. O comunã sãracã, izolatã si ajunsã la mâna unor jefuitori care fac totul pentru a-si potoli setea de îmbogãtire, cãlcând în picioare orice prevedere legalã”, sustine Constantin Moloman, unul dintre semnatarii sesizãrii. Localnicii sustin cã actuala conducere politicã de la Vaslui blocheazã anchetele care se deschid împotriva primarului Cãlin si cer ca Justitia sã-si facã datoria si sã pedepseascã adevãratii vinovati.

Oamenii din Tãcuta spun cã s-au adresat diferitor institutii de anchetã din tarã, însã lucrurile nu s-au prea miscat pânã acum. „M-am adresat de multe ori organelor de cercetare penalã judetene si chiar DNA. Am depus plângeri si memorii cu fãrãdelegile fãcute de aceastã adevãratã trupã de soc, care si-a dat mâna pentru a-si atinge scopul, cu totul în afara legii. Nu mã mirã atitudinea autoritãtilor judiciare vasluiene, fiindcã de multe ori ni s-a dat de înteles cã cei care trebuie sã facã cercetãrile sunt blocati de conducerea politicã a judetului pentru a-i scãpa basma-curatã pe primarul comunei, Cãlin Costicã, personajul cheie în fraudarea unor fonduri europene si a altor matrapazlâcuri. Sunt oameni care pot depune mãrturii în cazurile de coruptie din comunã, falsuri în înscrisuri publice, însusire de bunuri necuvenite, abuz în serviciu, fapte aduse la cunostintã de mine prin plângerile si memoriile trimise organelor statului”, explicã Moloman în sesizarea cãtre procurorul general al României. Printre persoanele care se fac vinovate de dezastrul din comuna Tãcuta, sustine Moloman, alãturi de primarul Cãlin, este si conducerea Asociatiei Crescãtorilor de Animale. „În anul 2007, a luat fiintã Asociatia Crescãtorilor de Animale Tãcuta, cu sprijinul primarului, desi aceastã formã de asociere trebuia precedatã de adunãri ale crescãtorilor de animale din toate satele componente ale comunei. Or, toate documentele au fost fãcute prin falsificarea semnãturilor membrilor asociatiei, fãrã sã se respecte legislatia. Aceastã asociatie a fost inventatã doar cu scopul rulãrii unor sume în scopuri proprii organizatorilor, Cãlin Costicã (din umbrã) si Gheorghitã Alexa, care contrar prevederilor legale a devenit presedintele asociatiei, desi a pãstrat si functia de consilier local, intrând în conflict de interese cu statutul de ales local”, reclamã Moloman, în numele localnicilor din Tãcuta.

Acuzatii pe bandã rulantã

Moloman mai sustine, în sesizarea cãtre procurorul general, cã „Alexa Gheorghitã, cu stirea si ajutorul primarului, a adunat diferite titluri de proprietate ale oamenilor din Tãcuta, fãcând contracte de arendã pentru a accesa fonduri de la APIA, pãcãlind efectiv acesti oameni”. O afirmatie gravã, pe care fostul viceprimar al comunei o argumenteazã prin aceea cã „în blocurile fizice 375 si 517 majoritatea loturilor de pãmânt sunt luate cu japca fãrã acceptul proprietarilor de drept, dau spre exemplu doar doi proprietari, Mihalache Veta si Popa Neculai”. „Falsurile privind arendarea terenurilor sunt vizibile, deoarece semnãturile celor care arendeazã pãmântul sunt fãcute de aceeasi mânã, fãrã niciun efort de a ascunde mistificãrile respective. Este evident sprijinul primarului, care nu poate fi exonerat de vina de a participa în mod motivat la acest furt din banii europeni. Toate actele eliberate de primãrie sunt semnate de cãtre primar, care nu o datã a mers personal la agentul agricol pentru a se elibera adeverinta de care avea nevoie Alexa”, mai spune Moloman. Asociatia Crescãtorilor de Animale din Tãcuta ruleazã pe an peste 50.000 de euro din fonduri europene, sustin semnatarii sesizãrii, bani care „prin diferite acte falsificate de justificare sunt împãrtiti între sefi, în timp ce imasurile sunt parazitate cu arbusti”. „Nu s-au construit podete pentru trecerea animalelor, izvoare sau fântâni, îngrãsãmintele chimice sunt date pe terenurile agricole ale lor, desi actele sunt fãcute în asa fel încât aceste substante de fertilizare sunt distribuite pe pãsuni. Au mai construit douã adãposturi primitive, uluce pentru animale, pe care le-au evaluat la sume colosale, aproape un miliard de lei vechi, fiecare. (…) Primarul Cãlin Costicã are o afacere profitabilã prin exploatarea terenurilor scolilor din comunã, circa 27 hectare, pe care le cultivã din anul 2000 si pânã în prezent, precum si unele terenuri arabile din proprietatea privatã a primãriei. Aceste suprafete sunt lucrate cu utilajele lui Cãlin si cu oameni necãjiti, iar primarul Cãlin primeste de la APIA subventia cuvenitã”, mai reclamã localnicii, cãtre procurorul general al României. Dacã nu vor primi rãspuns, oamenii din Tãcuta sunt decisi sã se adreseze si Comisiei Europene, date fiind acuzele legate de musamalizarea unor sume de la UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.