spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

NU sunt motive de îngrijorare în agricultura vasluianã!

- Advertisement -

Semne bune anul are!

LIMITE NORMALE Cu toate cã luna ianuarie a fost caracterizatã de temperaturi diurne pozitive si lipsa precipitatiilor, agricultorii vasluieni sunt optimisti cã vor obtine, si în anul 2014, recolte bune. Culturile de toamnã fiind în continuare în stare de repaus vegetativ, doar aparitia gerului înainte de a se asterne un strat de zãpadã ar mai putea calamita productia. „Sunt multi care-si dau cu presupusul, dar nu trebuie sã ne fie fricã, deocamdatã culturile de toamnã nu sunt în pericol”, anuntã deputatul Toader Dima, care are zeci de ani de experientã în domeniul agriculturii.

Chiar dacã la sfârsitul lunii decembrie 2013 si începutul lunii ianuarie 2014, rezerva de umiditate în sol si aer era, conform specialistilor, satisfãcãtoare spre bunã, în ultima perioadã temperaturile neasteptat de ridicate din timpul zilei si chiar din timpul noptii si lipsa totalã de precipitatii sub formã de zãpadã sau ploaie îngrijoreazã din ce în ce mai mult fermierii din judetul Vaslui. Nivelul de apã din sol necesar culturilor de grâu, orz si rapitã înfiintate în toamna anului trecut se încadreazã încã în limite satisfãcãtoare, aceste culturi aflându-se în aceastã perioadã în repaus vegetativ. Conform specialistilor de la Directia pentru Ariculturã a Judetului Vaslui, acum la început de an, nu se poate face o estimare pentru întreg anul agricol 2014 si nici mãcar pentru primãvarã. Abia la sfârsitul lunii februarie se vor putea face estimãri cu caracter orientativ, atunci când se vor putea face aprecieri asupra culturilor semãnate în toamnã si asupra perspectivelor celor ce se vor semãna în primãvarã. Totul depinde de vremea din perioada urmãtoare, respectiv de precipitatiile sub formã de ploaie sau zãpadã, dar si de eventualele temperaturi negative ce s-ar putea înregistra. Pe ansamblu starea de vegetatie a culturilor înfiintate în toamna trecutã la nivelul judetului Vaslui este medie spre bunã, însã ne vedem nevoiti sã repetãm nevoia stringentã de precipitatii în perioada imediat urmãtoare, fie ele sub formã de ploaie sau zãpadã. Lipsa stratului de zapadã, care sã acopere culturile înfiintate în toamna anului trecut, poate prezenta un risc de înghet dacã temperaturile vor scãdea pânã la -15 -20 grade C si vor persista o perioadã mai mare de 2- 3 zile”, a declarat ing. Ionel Bunea, directorul executiv al DAJ Vaslui. Profitând de aceastã vreme mai caldã decât în mod normal pentru aceastã perioadã, agricultorii pot efectua o serie de lucrãri specifice, respectiv administrarea de îngrãsãminte minerale pe bazã de fosfor si potasiu pentru culturile agricole, sau, în cazul livezilor sau viilor, efectuarea de lucrãri de întretinere.

Cultura de toamnã nu este în pericol

Conform opiniei agricultorilor vasluieni, aceste temperaturi mai ridicate înregistrate în aceastã lunã nu afecteazã cu nimic culturile agricole. În aceastã perioadã, plantele sunt în repaus vegetativ, si teoretic, temperaturile ridicate ar fi putut duce, pentru culturile de câmp, la înverzire, sau, pentru pomii fructiferi, la o înmugurire prematurã, ulterior, în cazul unui ger persistent, putând fi compromise. Din fericire, chiar dacã ziua este mai cald decât normal, totusi noaptea temperaturile sunt negative, ceea ce duce la pãstrarea stãrii de repaus vegetativ pentru culturile înfiintate toamna trecutã. Mai mult decât atât, asa cum atestã specialistii în agriculturã, nu traversãm o perioadã de secetã extremã, asa cum a fost în alti ani, culturile de grâu, rapitã, orz, etc., înfiintate toamna trecutã având conditii bune de umiditate pentru dezvoltare. „Au mai fost ani cu ierni mai lipsite de precipitatii sau cu temperaturi mai mari decât cele întâlnite în aceastã lunã, si cu toate acestea nu au fost probleme, poate productia a fost cu ceva mai micã decât într-un an bun. Nu trebuie sã ne fie fricã de vremea din aceastã lunã, sunt multi care-si dau cu presupusul, dar, deocamdatã, productia agricolã, respectiv culturile înfiintate în toamna trecutã, nu sunt în pericol. Trebuie însã ca agricultorii sã fie atenti ca, din cauza temperaturilor mai ridicate decât cele normale, sã nu aparã boli si dãunãtori, si sã administreze la timp tratamentele care se impun”, a declarat deputatul Toader Dima, membru în Comisia pentru agriculturã a Camerei Deputatilor, si, pânã de curând, presedintele celei mai de succes asociatii agricole de pe Valea Prutului. Nici alti agricultori din judet nu sunt îngrijorati de faptul cã temperaturile înregistrate în decursul lunii ianuarie a acestui an sunt mult peste normal, ori de faptul cã precipitatiile au lipsit în aceastã perioadã. „Am avut noroc cu ceata, care si-a fãcut aparitia aproape zilnic, si care a mentinut nivelul de umiditate din sol, dar si de faptul cã noaptea au fost temperaturi negative, fapt care a stopat procesul vegetativ al plantelor, mentinând culturile la stadiul de repaus vegetativ, stadiu normal acestei perioade. Am vrea sã avem parte de precipitatii în perioada urmãtoare, pentru a spera la productii comparative cu cele de anul trecut, si, la fel, sperãm ca gerul sã-si facã aparitia cât mai târziu, dupã ce vor fi ninsori, sau deloc, pentru ca astfel culturile de toamnã sã nu fie afectate de înghet, asa cum a fost cazul acum câtiva ani”, a declarat un alt agricultor vasluian.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.