spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

STENOGRAME DNA. Senatorul UDMR, Borbely Laszlo, era „omul”, „numărul unu” sau „jupânu’ mare”. Parlamentarii n-au vrut să-i ridice IMUNITATEA

- Advertisement -

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea i-au trimis în judecată pe Ioan Ciocan, Anton Petru Molnar și Szepessy Szabolcs, ultimul fiind consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor. Cei trei sunt acuzați de cumpărare de influență.

Relaţiile de amiciţie

Potrivit DNA, Simpla , Ioan Ciocan şi-a folosit relaţiile de prietenie dezvoltate de-a lungul timpului cu Szepessy Szabolcs şi ministrul Borbely Laszlo, care puteau să ofere o garanţie a câştigării licitaţiilor.

Acest lucru s-a şi întâmplat în cursul lunii martie 2011, când după o întâlnire (18 martie 2011) pe care Popa Eugen – Laurean – director la SC Socot SA Tg. Mureş a avut-o cu numitul Borbely Laszlo, în data de 19 martie 2011 ora 8:57 îi comunică lui Ciocan Ioan rezultatul discuţiilor avute cu ministrul:

Popa Eugen: Deci, am două probleme; una: am fost la omul… (n.n. Borbely Laszlo)
Ciocan Ioan: Da?
Popa Eugen: I-am zis de-o formaţie: Azimut, Lescaci, Socot.
Ciocan Ioan: Da?
Popa Eugen: Şi a zis că dacă o facem aşa, nici n-ar fi ales-o mai bine.
Ciocan Ioan: Îhî. Perfect.
Popa Eugen: A, cu acesta de la Azimut n-am apucat să vorbesc, că atunci, la ora aia m-am întors de acolo.

Popa Eugen: Deci aşa a zis. A fost cu … şi de faţă şi Szepessy.
Ciocan Ioan: Foarte bine.
Popa Eugen: Şi a zis, zice: „Ă, acesta-l cunosc, acesta-l cunosc. Ă, tot bun. E-n regulă. Ă, Socotul să, o să te ocupi!”. ” Nu am caiet de sarcini”. „Te duci la Ofimiaş şi faceţi caietul de sarcini, săptămâna viitoare” i-o zis lui Szepessy.”

Dispoziţiile ministrului

Potrivit rechizitoriului DNA, dispoziţia dată de numitul Borbely Laszlo, consilierului său, învinuitul Szepessy Szabolcs de a face în aşa fel încât S.C. Socot S.A. Tg. Mureş, S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi S.C. Azimut SRL Acăţari să câştige licitaţia organizată de Administraţia Bazinală de Apă „Someş – Tisa” pentru obiectivul „Amenajare râu Someşul Mic în mun. Cluj Napoca, jud. Cluj”, i-a fost transmisă de martorul Popa Eugen – Laurean martorului Ofimiaş Vasile (director de investiţii la Administraţia naţională „Apele Române”) în data de 22 martie 2011:

Popa Eugen: …..Nu, că a fost o discuţie la jupânu mare (n.n. Borbely Laszlo), vineri seara. M-a chemat, am avut mai multe discuţii şi trebuie să vorbesc şi cu tine. Vrea o formulă ….eu, Lescaci şi Azimut.
Ofimiaş Vasile: Ştiu, aia lasă, nu o discutăm…Aia ne întâlnim săptămâna viitoare”.

Demersuri de a interveni

Modul în care Ciocan Ioan, Molnar Anton Petru şi martorul Popa Eugen – Laurean au făcut demersurile de a interveni, direct sau indirect la numitul Borbely Laszlo, pentru a-l convinge să-şi exercite influenţa asupra unor directori din cadrul A.N.A.R., pentru ca asocierea dintre S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, S.C. Azimut Com SRL Acăţari şi S.C. Socot S.A. Tg. Mureş să fie declarată câştigătoare a lucrării „Amenajare râu Someşul Mic în mun. Cluj Napoca, jud. Cluj”, dar şi scenariile de înlăturare de la licitaţie a altor societăţi, rezultă fără echivoc din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice spun procurorii DNA.

Astfel, în data de 25.09.2010, ora 13:18:59, numitul Borbely Laszlo i-a cerut în mod expres directorului ANAR – martorul David Csaba, să determine o societate de proiectare să-şi modifice proiectul de execuţie, în funcţie de doleanţele S.C. Azimut Com SRL Acăţari, în cadrul contractului de lucrări pentru obiectivul de investiţie „Lucrări de reabilitare şi decolmatare pârâu Belinul Mare, consolidare mal, praguri de fund, jud. Covasna”, în condiţiile în care la aceea dată (25.09.2010), S.C. Azimut Com SRL Acăţari nu avea nicio calitate în cadrul acestui contract. Doar ulterior acestei date, S.C. Azimut Com SRL Acăţari a semnat un contract de subantrepriză cu titularul lucrării, S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Deciziile lui Borbely Laszlo

În cadrul discuţiei, surprinde modul autoritar în care numitul Borbely Laszlo a dispus directorului A.N.A.R. să determine o societate de proiectare, S.C. Aquaproiect S.A. Bucureşti să fie de acord cu modificarea proiectului tehnic care viza structura de rezistenţă a unor diguri în localitatea Belinul Mare, jud. Covasna, după voinţa învinuitului Molnar Anton, care deşi nu avea nicio calitate în cadrul contractului de execuţie, nu era de acord cu proiectul:

Borbely Laszlo: Este aici Molnar Anti. Molnar Anti care este un constructor serios.
David Csaba: Da.
Borbely Laszlo: Spre deosebire de alţii. Şi spune că aici există două lucruri: unul proiectul Aqua, sau nu ştiu ce a orga…a proiectantului din Sibiu, a făcut cu un beton din nu ştiu câte tone…sau metri cubi, care acum efectiv nu se mai poate face. Ei au propus altul, cu nu ştiu ce şi nu vrea să modifice proiectul, care s-ar putea realiza anul acesta. Pentru că este acolo la proiectul Aqua o …(cuvânt trivial) tâmpită, care nu vrea să facă!. Eu nu am nevoie de aşa ceva!

Priorităţile ministeriale

Refuzul S.C.Aquaproiect SA Bucureşti de a modifica proiectul vizând structura de rezistenţă a digului din localitatea Belinul Mare, judeţul Covasna nu a fost singurul lucru care l-a nemulţumit pe Molnar Anton, dorinţele acestuia, devenind pentru directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, prin vocea ministrului Borbely Laszlo, priorităţi. Din probele administrate nu a rezultat că ministrul Borbely Laszlo ar fi manifestat acelaşi gen de interes şi în cazul altor societăţi comerciale care aveau lucrări cu instituţii aflate în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Borbely Laszlo: Atunci fii amabil şi discută cu el.
David Csaba: Sigur. Acum vreau să îl sun şi pe Anti, ca să …
Borbely Laszlo: Nu o să putem să terminăm dacă nu îi urgentezi, no.
David Csaba: Îi urgentez şefule, însă, zic…
Borbely Laszlo: … despre asta e vorba… cu asta să te ocupi!
David Csaba: Numai cu asta.
Borbely Laszlo: … după masă să îmi raportezi. Despre asta, cealaltă, despre asta, cealaltă, ştie şi Urzică şi celălalt. Păi, dacă de un proiectant depinde aia că el nu are chef să facă asta, atunci să lăsăm în …(cuvânt trivial) calului totul.

I-au renovat apartamentele

Conform probelor de la dosar, Borbely Laszlo – ministrul Mediului şi Pădurilor, nu şi-a exercitat influenţa direct sau indirect, asupra funcţionarilor din cadrul ministerului, în mod gratuit, influenţa exercitată fiind cumpărată de către Ciocan Ioan şi Molnar Anton.
Numitul Borbely Laszlo, a pretins indirect de la Ciocan Ioan, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs – consilier personal, şi direct de la învinuitul Molnar Anton, efectuarea unor lucrări de reamenajare, respectiv reamenajare şi extindere la două imobile, deţinute în nume propriu şi prin interpuşi, imobile situate în Bucureşti, Calea Victorieişi Tg. Mureş, str. Borsos Tamaş cheltuielile la aceste două imobile fiind suportate, aşa cum se va arăta, de cele două societăţi.

Discuţiile compromiţătoare

Comanda de plată de către SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş se făcea doar după ce unul din membrii familiei Borbely (Borbely Laszlo şi Borbely Melinda) alegea materiale sau bunurile cu care s-a utilat apartamentul. Elocvente în acest sens sunt discuţiile telefonice din data de 6.04.2011, dintre Ciocan Ioan şi numitul Fedorca Gheorghe, care lucra la apartamente

Fedorca Gheorghe: Da şefu?
Ciocan Ioan: Ghiţucă ce faci?
Fedorca Gheorghe: La cumpărături cu doamna (n.n. Borbely Melinda)
Ciocan Ioan: Da? Na, bun. Tu plăteşti totul. Da?
Fedorca Gheorghe: Da, am înţeles, da.

Şi discuţia din  6.04.2011:
Ciocan Ioan: Na, cum a fost la cumpărături?
Fedorca Gheroghe: Am cumpărat faianţă.
Ciocan Ioan: Ce-ai cumpărat, faianţă?
Fedorca Gheorghe: Da, gresie. Nu vrea granit.

Ciocan Ioan: Şi cum ţi s-o părut?
Fedorca Gheorghe: -Na, au fost foarte…… şi doamna (n.n. Borbely Melinda) şi el (n.n. Borbely Laszlo). Azi dimineaţă am fost şi am aşteptat la hotel o jumătate de oră până o venit. ……..Am fost şi am cumpărat, dar oi mere vineri. Am trimis factura la birou şi oi mere vineri după ea sau sâmbătă dimineaţa. Ştii că n-are rost să mă duc aici să ….
Ciocan Ioan: Numai să suni la birou să le plătească. Ştii?
Fedorca Gheorghe: Am dat, am trimis, am trimis, am trimis şi i-am spus.
Ciocan Ioan: Să-i spui să-i numărul unu”(n.n. se referă la ministrul Borbely Laszlo).

Scăpat de Parlament

Având în vedere că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deținea calitatea de ministru și pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Borbely Laszlo pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Citiţi mai mult: STENOGRAME DNA. Senatorul UDMR, Borbely Laszlo, era „omul”, „numărul unu” sau „jupânu’ mare”. Parlamentarii n-au vrut să-i ridice IMUNITATEA – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/stenograme-dna-senatorul-udmr-borbely-laszlo-era-omul-sau-jupanu-mare-influenta-1077515.html#ixzz2qfPmm84p
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.