spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Judetul Vaslui plin de scoli, pe hârtie!

- Advertisement -

NEFINALIZATE Peste 145 de investitii în infrastructura scolarã, scoli sau grãdinite începute în judetul Vaslui sunt în diverse stadii de realizare, unele doar la stadiul de proiect, altele au rãmas doar cu fundatia fãcutã de 7 – 8 ani, prea putine dintre acestea fiind finalizate sau aproape de finalizare. Numai în ultimii doi ani au fost aprobate proiecte finantate de guvern, prin intermediul Ministerului Învãtãmântului pentru construirea a nu mai putin de 21 de grãdinite, dintre care doar una, la Hoceni, va fi datã în folosintã în curând. Cele mai multe vor intra în constructie abia anul viitor, dacã vor fi bani!

La nivelul judetului Vaslui se aflã în derulare nu mai putin de 145 de proiecte de investitii pentru construirea de scoli sau grãdinite noi, în special în mediul rural, sau pentru reabilitarea clãdirilor scolare aflate în grad avansat de uzurã. Din pãcate, pentru cele mai multe dintre acestea, proiecte aprobate si începute încã din anii 2006 – 2007, nu s-au gãsit fondurile necesare pentru finalizarea investitiilor, fiind scoli, cum ar fi cea de la Gârceni, la care s-a fãcut fundatia si au rãmas la acest stadiu. Între timp, elevii învatã în clãdiri vechi, deteriorate, insalubre, care prezintã pericol de prãbusire, sau, în multe cazuri, în spatii improvizate. Principalul motiv al întârzierii cu care se deruleazã aceste investitii este lipsa banilor, lucru care duce chiar la situatia absurdã ca, pentru câteva sute de mii de lei, scoli moderne, care mai au nevoie doar de finisaj, sã stea în continuare închise, în timp ce elevii învatã în scolile vechi. Este cazul scolii de la Albesti, pentru a cãrei finalizare ar mai trebui doar 500.000 lei, sau cea de la Fâstâci, unde, din cauza unei datorii la constructor, localul nu poate fi finalizat. La Albesti, prezent la deschiderea acestui an scolar, chiar prefectul Renga a încercat sã obtinã de la minister banii necesari finalizãrii. Au sosit ceva bani, s-a lucrat o lunã, dupã care, din lipsa finantãrii, lucrãrile au stopat, iar clãdirea nouã a început sã se degradeze. În cazul scolii de la Fâstâci, din cauza diferendelor între primãrie si constructor, acum câtiva ani, desi s-au alocat de la bugetul de stat o sumã importantã, de 1,4 milioane lei, banii au fost returnati, dat fiind cã nu s-a reusit cheltuirea lor! Între timp, de ani de zile, noua scoalã rãmâne neterminatã!

Scoli si grãdinite noi!

Doar în ultimii ani, au fost aprobate proiecte cu finantare de la bugetul de stat pentru construirea a nu mai putin de 21 de grãdinite si 14 scoli, banii aferenti venind dintr-un împrumut guvernamental fãcut la Banca Europeanã de Investitii si surse bugetare. La aceste proiecte, autoritãtile locale trebuie, la rândul lor, sã contribuie cu circa o cincime din suma totalã. În sarcina primãriilor revine achizitionarea utilajelor pentru centrala de lemne, racordarea la curent, construirea unei magazii de lemne, a gardului împrejmuitor, aleilor si trotuarelor sau a spatiilor verzi. Primele proiecte aprobate au fost pentru un numãr de 14 scoli si 11 grãdinite cu douã sãli de clasã, anul trecut fiind aprobate dosarele si finantarea pentru construirea a alte 2 grãdinite cu trei sãli de clasã si opt cu câte patru sãli, fiecare salã de clasã fiind prevãzutã cu grup sanitar propriu. Ultima transã de proiecte aprobate vor intra în construire cel mai probabil la începutul anului viitor, în acest an urmând a se organiza de cãtre minister licitatiile pentru desemnarea constructorului. Prin acelasi proiecte, se finanteazã inclusiv achizitionarea mobilierului scolar si a materialului didactic aferent, rãmâne de vãzut doar dacã vor fi asigurati si banii necesari. Singura grãdinitã cu douã sãli de clasã care în aceastã primãvarã, va fi datã în folosintã, este cea de la Hoceni, la alte patru, cele de la Coroesti – Bogdãnita, Mãrãseni – Stefan cel Mare, Puiesti si Pungesti, lucrãrile de constructie vor demara în acest an, în timp ce grãdinitele cu câte douã sãli de clasã de la Floreni – Alexandru Vlahutã, Borodesti – Pochidia, Valea Mare- Dumesti, Stãnilesti, Todiresti sau Vulturesti vor intra în executie cel mai probabil anul viitor. În aceste conditii nu este de mirare dacã pentru cele douã grãdinite cu trei sãli de clasã, de la Bogdãnesti si Draxeni – Rebricea, si cele opt grãdinite cu câte patru sãli de clasã, ce urmeazã a fi construite la Trestiana – Grivita, Berezeni, Ivesti, Suletea, Perieni, Protopopesti – Tãcuta, Osesti sau Simila – Zorleni, a cãror proiecte au fost aprobate anul trecut, vor intra în executie abia prin 2016, dacã se vor aloca bani de la buget. Costul unei grãdinite cu patru sãli de clasã este de circa 1,95 milioane lei, din care contributia autoritãtilor locale se ridicã la 400.000 lei. Pânã atunci, si pânã se vor aloca bani pentru reabilitarea scolilor vechi sau finalizarea construirii altor unitãti de învãtãmânt noi, proiecte deja aprobate de ani de zile, elevii si prescolarii vasluieni vor învãta în acelasi spatii dãrãpãnate, neîncãlzite ca pânã acum.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.