spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

CAPII CRIMEI ORGANIZATE ÎN DOSARUL „PETROMSERVICE”. Sechestru pe imperiile lui Luca si Vîntu

- Advertisement -

Procurorii DIICOT au stabilit că SOV şi sindicalistul Liviu Luca au lucrat organizat la devalizarea Petromservice şi delapidarea Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA. Ancheta a fost finalizată.

Ancheta privind deturnarea a peste 12 milioane de euro din fondurile Asociaţiei Salariaţilor SNP Petrom de către tripleta penală Ovidiu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan a fost finalizată de către pocurorii DIICOT. 12 persoane au fost puse sub acuzare în ultimul dosar pe care procurorii îl mai aveau în instrumentare cu privire la devalizarea Petromservice, alte două cauze fiind deja pe rolul instanţei. Acum se lucrează la întocmirea rechizitoriului prin care inculpaţii vor fi deferiţi Justiţiei.

Procurorii DIICOT au probat faptul că, în perioada 2005 – 2006, Vîntu şi sindicalistul Luca „au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat” special pentru a delapida fondurile Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, căreia prin matrapazlâcurile utilizate au reuşit să-i reducă, de la 50 la 25 la sută, acţiunile la SC PSV Company SA, fostă Petromservice SA. Din această reducere a rezultat un alt prejudiciu de peste 41 de milioane de lei.

„Tartorul” s-a dat consilier

Anchetatorii au mai stabilit că Vîntu şi Luca au fost ajutaţi să pună la cale această reţea infracţională de către Octavian Ţurcanu, iar scopul lor final a fost „dobândirea controlului total în AGA de la SC PSV Company SA, cu bani din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom”. „În cadrul grupului, la vârful ierarhiei s-au aflat Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu”, cel din urmă fiind prezentat membrilor Consiliului de Administraţie al SC PSV Company SA ca fiind consilierul financiar al lui Liviu Luca, au reţinut anchetatorii.

SOV a aflat cât de profitabilă era societatea, de la Liviu Luca, care prin funcţiile deţinute avea acces la datele financiare ale Petromservice. Firma a avut profit net de sute de miliarde de lei – peste 425 de miliarde, în 2002, peste 351 de miliarde, în 2003, peste 714 miliarde de lei, în 2004). În plus, contractul de prestări servicii încheiat cu SC Petrom SA, în 2005, în valoare de un miliard de euro i-a atras pe cei doi să pună la cale ingineria financiară care avea să bage în faliment Petromservice şi să păgubească Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA. Din eşaloanele inferioare ale reţelei au făcut parte persoane din conducerea Asociaţiei şi a SC PSV Company, fără sprijinul cărora marele „tun” nu ar fi fost posibil.


Casa lui Vîntu de pe strada Paris


Domeniul lui SOV de la Corbeanca


Pontonul din Deltă, unde deține un alt domeniu

Două luni au centralizat averile

Sunt atât de mari averile inculpaţilor din acest dosar, în special cele ale lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, încât procurorii DIICOT au lucrat timp de peste două luni de zile pentru a le centraliza. Au fost puse sub sechestru terenuri, imobile, bărci, şalupe, maşini. Au fost identificate şi „asigurate” peste 30 de bunuri mobile şi imobile din averea de la Păuleşti a „sindicalistului” Liviu Luca, inclusiv o şalupă.

Printre bunurile lui SOV indisponibilizate se află celebrele ambarcaţiuni de agrement Ranger Z 22 şi Ranger Renta 210 ale afaceristului care a condus din umbră destinele economice ale ţării, dar şi patru imobile, printre care se află terenul de aproape 2000 de mp de la Mihăileşti, judeţul Giurgiu, şi construcţiile aferente, ca şi alte imobile din judeţul Iaşi. Două maşini Audi deţinute de SOV au fost, de asemenea, sechestrate.

Lui Octavian Ţurcanu, mâna dreaptă a lui Vîntu, i s-au poprit vila somptuoasă din strada Polonă, de 981 mp construiţi plus anexe, şi un teren din Bucureşti, în suprafaţă de 229 mp, situat pe strada Iancu Nicolae.

În dosar au fost asigurate, terenuri şi alte imobile de la Ploieşti, Snagov, Mihăileşti, Voluntari au fost, de asemenea, puse sub sechestru asigurător, în vederea recuperării prejudiciului de peste 12 milioane de euro şi 41 de milioane de lei.

Cu acţiunile blocate

O parte a imperiului lui Liviu Luca de la Păuleşti a fost pusă sub sechestru asigurător. Restul figurează pe numele părinţilor şi al unor nepoţele de-ale lui şi deocamdată, conform surselor EVZ, procurorii nu le-au putut indisponibiliza chiar dacă au dovezi că o parte din banii delapidaţi de la Asociaţia Salariaţilor SNP Petrom SA şi o parte din cei fraudaţi de la Petromservice au ajuns, prin interpuşii arătaţi mai sus, să-i crească averea sindicalistului. Pentru această parte va fi întocmit un nou dosar penal.

„Cu titlu de noutate absolută, a fost instituit sechestru asigurător pe toate acţiunile pe care inculpaţii le deţin în România, aşa cum rezultă de la Registrul Comerţului”ne-au precizat surse judiciare. Conform acestora, Vîntu nu mai poate uza de acţiunile de la Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Romanian News SRL, Imola Network SA şi Realitatea Media Barter Deals, iar printre acţiunile sechestrate lui Liviu Luca se numără şi cele de la Global Video Media.

Victime: 21.000 de păgubiţi

Dosarul ar putea ajunge la Tribunalul Bucureşti la sfârşitul acestei luni, ne-au informat surse judiciare. Cauza este complexă şi are foarte multe părţi vătămate: „Până acum, aproximativ 21.000 de persoane din Asociaţia Salaraţilor SNP Petrom SA s-au constituit părţi civile, pentru că au fost prejudiciaţi prin faptele acestui grup de crimă organizată”.

Filmul deturnării celor 12.808.332 de euro

■ PASUL 1: 31 martie 2005. Are loc şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA în care, în urma eforturilor lui Liviu Luca, s-a adoptat Hotărârea nr. 43, prin care Gheorghe Şupeală a fost mandatat să voteze majorarea de capital social la SC PSV Company SA.

■ PASUL 2: 17 mai 2005. Are loc şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei în care s-a adoptat Hotărârea nr. 45. Conform procurorilor, Liviu Luca a reuşit să-i determine pe membrii Comitetului să voteze contrar intereselor Asociaţiei. Astfel a fost luată o decizie împotriva subscrierii acţiunilor nou emise de SC PSV Company SA, cu motivaţia că Asociaţia Salariaţilor nu are fonduri.

■ PASUL 3: 17 mai 2005. Are loc şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei, în urma căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 50. Din nou Liviu Luca şi-a pus în valoare valenţele de manipulator astfel că i-a determinat pe ceilalţi membri să voteze ca şi el: pentru acordarea unui împrumut de 35 de milioane de lei, către firma PSV Company SA. Hotărârea a fost pusă în aplicare a doua zi. Interesant cum nu fuseseră fonduri pentru subscrierea acţiunilor, dar pentru împrumut s-au găsit bani.

■ PASUL 4: 12 septembrie 2005. În şedinţa Comitetului Director se repetă schema şi Luca reuşeşte să determine adoptarea deciziei prin care alte 75 de milioane de lei urmau să ajungă la PSV Company SA, prin trei contracte încheiate ulterior în 15.09, 7.11 şi 20 ianuarie 2006.

■ PASUL 5: 17 august şi 15 septembrie 2005. Luca, în calitate de reprezentant al Asociaţiei, a reuşit să determine adoptarea a două hotărâri (nr. 4 şi 5) în AGEA a SC PSV Company SA, prin care s-a decis achiziţionarea mai multor pachete de părţi sociale sau acţiuni la firmele: Euroest Press SRL, Ana-Maria Press SRL, Editura Ziua SRL, Ziua SRL, Imobiliar Network 2002 SA şi X-Oil Grup SRL. Toate aceste părţi sociale şi acţiuni au fost cumpărate de PSV Company de la offshore- urile Comac LTD şi Stonecom LTD – controlate la acel moment de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan.

■ PASUL 6. Odată ajunşi în conturile celor două offshore- uri, banii obţinuţi de la PSV Company au fost transferaţi către firma cipriotă Elbahold LTD şi aceasta controlată de Vîntu şi Ţurcan. Apoi, Elbahold LTD a subscris acţiunile nou emise de către PSV Company SA şi a devenit noul acţionar majoritar.

■ PASUL 7: 19 octombrie 2005. În şedinţa AGEA a PSV Company SA, Liviu Luca a votat şi i-a determinat pe ceilalţi membri să voteze decizia prin care s-a luat act de subscrierea acţiunilor nou emise la capitalul social, validând astfel intrarea Elbahold LTD ca acţionar majoritar al PSV Company, cu 49,35%, şi implicit diminuarea participaţiilor Asociaţiei, care au ajuns, prin înşelăciune, la doar 25 la sută faţă de 50% cât avusese.

■ PASUL 8. Liviu Luca şi-a însuşit 12.808.332 de euro (bani pro venind de la Asociaţia Salariaţilor SNP Petrom), prin intermediul Elbahold LTD, mai susţin procurorii DIICOT. De reţinut că, începând cu 11 septembrie 2006, Elbahold LTD a avut asociat unic offshoreul Berhill LTD, care îl avea la rândul ei ca asociat unic pe Liviu Luca.

Autor:  Violeta Fotache

Citiţi mai mult: CAPII CRIMEI ORGANIZATE ÎN DOSARUL „PETROMSERVICE”. Sechestru pe imperiile lui Luca si Vîntu – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/sechestru-pe-imperiile-lui-luca-si-vin-1076795.html#ixzz2qM6ibnwn
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.