EROI Familia Cãciulã numãrã 12 membri: pãrintii si 10 copii, cinci fete si cinci bãieti. Ceea ce este surprinzãtor la ei este optimismul. Sunt fericiti, afisând bunã dispozitie, chiar dacã situatia lor financiarã nu este tocmai roz. Aceastã atitudine am regãsit-o inclusiv la cei mai mici dintre copiii care spun cã în momentul de fatã nu le lipseste nimic. S-au învãtat sã se multumeascã cu putin, pentru ei, faptul cã sunt sãnãtosi si cã sunt împreunã este suficient. Cu toate acestea, membrii familiei nu trãiesc în cele mai bune conditii, din moment ce casa în care locuiesc, la intrare în Gura Bustei, este departe de a fi terminatã, iar singurele venituri sunt salariul tatãlui si alocatiile copiilor.
Cosmina Loredana este cel mai mare copil al sotilor Cãciulã. Are 18 ani si pânã nu de mult a fost un ajutor de bazã pentru mama sa. În prezent ea este cãsãtoritã si, la rândul ei, este mama unei fetite. Cea de-a doua fatã, Casiana Beatrice, are 16 ani si este elevã în clasa a XI-a la Liceul „Stefan Procopiu” dar si sportivã de performantã. Marius Ionut are 15 ani, este elev în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã nr. 7, iar Robert Florin si Gabriel Stefan, de 13, respectiv 11 ani, sunt de asemenea elevi. Cea care s-a declarat cea mai încântatã de scoalã a fost însã Marina Andreea, în vârstã de 9 ani, elevã în clasa a II-a. Apoi, în ordine descrescãtoare se prezintã Larisa Georgiana, care va împlini în luna mai 5 ani, Alexia Teodora de 3 ani, Andrei Eduard, care în luna aprilie va împlini 2 ani, si mezinul, Tudor Mihai, care are 4 luni. Cea care are grijã ca lucrurile sa meargã ca pe roate, ca cei mici sã fie mereu curati, sãtui si pregãtiti de scoalã si grãdinitã este Anisoara Cãciulã, mama eroinã care nu stã o clipã. A fãcut tot ceea ce i-a stat în putintã ca cei zece copii sã nu ducã lipsã de lucrurile esentiale si s-a zbãtut sã le dea o educatie cât mai bunã posibilã. Femeia a terminat în urmã cu aproximativ 20 de ani o scoalã sanitarã de asistente însã nu a ajuns sã profeseze, dedicându-se exclusiv familiei. Desi viata lor nu este usoarã, nu se plânge, atitudinea ei pozitivã influentându-i si pe cei mici care ne-au spun bucurosi cã „A ajuns Mosul pe la noi, ne-a adus dulciuri”. Mai mult, copiii sustin cã nu îsi doresc ceva deosebit. Gabriel Stefan a fost singurul care ne-a spus cã ar vrea mai multe haine si jucãrii. Casa în care locuiesc au construit-o cei doi soti prin sudoarea fruntii, cu propriile mâini. „A fost mai greu dar nu am mers niciodatã sã cersim. E dificil cu un singur salariu, al sotului meu, care lucreazã la Radical 1. Când ne-a ajuns cutitul la os am mai împrumutat bani pe care i-am restituit. În momentul de fatã prioritatea noastrã este sã terminãm casa, pe care am construit-o cu mâinile noastre. De asemenea, ne dorim sã termine scoala copiii si facem eforturi în acest sens. E nevoie de bani pentru rechizite, hãinute, culegeri. Noi îi vom sustine atât cât vom putea.”, ne-a spus Anisoara Cãciulã.
Casiana este olimpicã nationalã la aruncatul cu ciocanul
Casiana Beatrice este în prezent cel mai mare ajutor al mamei sale. Tânãra, care are doar 16 ani, nu doar cã este o elevã bunã, frecventând cursurile Liceului „Stefan Procopiu”, dar în acelasi timp îi ajutã pe fratii ei mai mici la teme si nu numai. Impresionant este faptul cã, desi adolescenta merge la scoalã si îsi ajutã fratii, este si o bunã sportivã. De luni pânã vineri merge la Clubul Sportiv „Viitorul”, unde este antrenatã de prof. Ciprian Popa la aruncatul ciocanului. În anul 2012 a obtinut locul al III-lea la Campionatul National de Juniori. Si-a propus sã urmeze cursurile Facultãtii de Educatie Fizicã si Sport pentru a ajunge sã antreneze, la rândul ei, alti copii. „În momentul de fatã nu cred cã ar fi un lucru pe care sã mi-l doresc în mod special, poate doar un laptop deoarece avem un calculator pe care l-am cumpãrat prin programul Euro200. Sper doar sã fim sãnãtosi si sã ne descurcãm în continuare, sã terminãm casa cât mai repede”, ne-a spus Casiana.
„Prima casã ne-a dãrâmat-o Victor Cristea”
Anisoara Cãciulã sustine cã viata lor a devenit mai grea dupã ce le-a fost dãrâmatã prima casã. „În perioada în care era primar domnul Victor Cristea am ridicat o casã. Mai aveam de pus acoperisul si, desi cerusem autorizatie de constructie înainte de a începe lucrãrile, ne-a spus cã o vom primi abia în momentul în care vom termina de construit. Mare ne-a fost mirarea când ne-am vãzut casa pusã la pãmânt, în timp ce alti vecini care erau în aceeasi situatie au obtinut certificatul de urbanism dupã ani de zile si au rãmas cu casele în picioare”, ne-a povestit Anisoara Cãciulã.