spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Poftiti la marea îmbulzealã! (foto)

- Advertisement -

Vasluienii s-au cãlcat în picioare pentru agheasmã

CA DE OBICEI Dupã slujba de Boboteazã, vasluienii s-au înghesuit sã ia pentru acasã agheasma mare pregãtitã de preotii de la bisericã. Conform traditiei populare, cu aceastã apã sfintitã se stropesc gospodãriile, pomii fructiferi si animalele, pentru a avea belsug în anul care a început, sau se bea, câte o înghititurã în fiecare zi, pentru a fi sãnãtos tot anul. Acesta este motivul pentru care, în ciuda apelurilor preotilor, credinciosii s-au cãlcat în picioare pentru a lua apã sfintitã, dacã se poate, „neînceputã”.

Ca în fiecare an, dupã slujba de Boboteazã, credinciosii primesc asa numita „agheasmã mare”, apã sfintitã care, în credinta popularã, are proprietãti curative, si cu care se stropeste prin casã, în curte, pomii fructiferi, ogoarele si animalele, pentru a avea spor în anul care începe. Si tot ca în fiecare an, procurarea apei sfintite se lasã cu înghesuialã, credinciosii, din care unii vin la biserici special pentru a-si procura agheasma, îmbulzindu-se pentru a-si procura cât mai repede licoarea sfintitã. În acest an, dat fiind vremea mai caldã decât de obicei, crucile de gheatã traditionale au lipsit din biserici, cu atât mai mult cu cât obisnuitul „ger de boboteazã” nu si-a fãcut aparitia. Cu toate cã, în toate bisericile din municipiul Vaslui, cantitatea de agheasmã era îndestulãtoare pentru credinciosii veniti cu aceastã ocazie, nu au lipsit îmbulzelile, oamenii aproape cã s-au cãlcat în picioare pentru a-si procura apa sfintitã. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din centrul municipiului Vaslui, de exemplu, prin grija pãrintelui protopop Vasile Pârcãlabu, în acest an, tocmai pentru a usura sarcina credinciosilor veniti sã ia agheasmã, pe scena din fata bisericii au fost amplasate douã butoaie de câte 500 litri, fiecare dintre ele conectate cu tevi la patru robinete. Cu toate acestea, si în ciuda apelurilor protopopului, oamenii tot s-au înghesuit pentru a lua agheasmã, doar politistii locali prezenti la fata locului reusind sã mentinã cât de cât o ordine relativã. În schimb, la alte biserici, cum ar fi cea de la cimitirul „Eternitatea”, dat fiind atât prea putinele recipiente cu care sã fie luatã agheasma din butoaiele sfintite, cât si a pâlniilor necesare pentru turnarea apei sfintite în peturi sau sticle, îmbulzeala a fost chiar mai mare. Ca de obicei, îmbulzeala credinciosilor a fost imediat dupã terminarea slujbei, ulterior, dat fiind cantitatea mare de agheasmã pregãtitã de preoti, vasluienii care au avut rãbdare au putut sã-si procure licoarea sfintitã în liniste.

Mii de bârlãdeni au luat apã sfintitã fãrã a se îmbulzi

Mii de credinciosi din municipiul Bârlad au stat, luni, la cozi pentru a lua apã sfintitã de Boboteazã. Preotii au oficiat mai întâi Sfânta Liturghie, dupã care au iesit afarã si au tinut noi slujbe de sfintire a apei. La Biserica „Sfântul Spiridon”, cea mai mare parohie din Bârlad, au fost mai multe echipe care au împãrtit apã sfintitã credinciosilor, în curtea bisericii, pentru a fi evitatã îmbulzeala. Boboteaza a decurs, în municipiul Bârlad, fãrã incidente, în conditiile în care la biserici au fost si echipaje de politisti locali si jandarmi, care au supravegheat ca lumea sã nu se calce în picioare. Boboteaza este una dintre cele mai importante sãrbãtori, atât pentru crestinii ortodocsi, cât si pentru cei catolici. Boboteaza sau Botezului Domnului încheie ciclul sãrbãtorilor de iarnã si reprezintã în acelasi timp si una din cele mai importante sãrbãtori crestine. Este sãrbãtoarea instituitã în amintirea botezului primit de Mântuitorul Iisus din mâna Sfântului Ioan Botezãtorul în apa Iordanului. Agheasma mare se ia timp de opt zile, pe stomacul gol, înainte de anaforã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.