spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

2014 a debutat cu scumpiri

- Advertisement -

Anul 2014 a debutat cu vesti proaste pentru buzunarele românilor, datoritã scumpirilor fãcute încã de la 1 ianuarie. Românii vor plãti mai mult ca pânã acum pentru benzinã sau motorinã, gaze, energie electricã, tigãri si bere. Chiar dacã salariul minim si pensiile au crescut si ele, aceastã crestere nu va acoperi scumpirile, dat fiind faptul cã prin cresterea accizelor la carburanti si majorarea pretului la gaze naturale si energie electricã, vor creste inclusiv preturile la produsele alimentare de bazã.

Încã din primele zile ale anului 2014, au crescut preturile la carburanti, gaze, energie electricã, dar si la tigãri sau bere. Acciza plãtitã de populatie pentru fiecare litru de carburant cumpãrat va fi calculatã în baza cursului valutar stabilit la data de 31 octombrie 2013, respectiv de 4,4485 lei/euro, astfel cã, din cauza diferentei de curs, litrul de carburant este cu 9 bani mai mare. Datoritã accizei, la care se adaugã taxa pe valoarea adãugatã, a dus pretul pentru un litru de benzinã de la aproape 5 lei si 60 de bani, cât costa la sfârsitul anului trecut, la peste 6 lei, în aceste zile, la statiile de carburanti din Vaslui, benzina EcoPlus costând 6,38 lei/litru. Motorina s-a scumpit chiar mai mult, de la 5 lei si 90 de bani va ajunge la 6 lei si 30 de bani. Desi initial a fost anuntatã o suprataxã de 7 eurocenti pe litrul de carburant, care trebuia sã fie aplicatã de la 1 ianuarie, Guvernul a amânat aceastã taxã pânã în luna aprilie. În schimb, chiar din prima zi a anului s-au scumpit si gazele naturale, cu 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi, în timp ce costul energiei electrice a crescut cu 1% încã de la 1 ianuarie. Majorãrile au avut loc în urma deciziei Guvernului de a introduce celebra taxã pe stâlp, pe care furnizorii o vor adãuga la facturã. Astfel, în cazul unui apartament cu trei camere, pentru care se plãteste o facturã de 100 de lei lunar, cresterea de pret va fi de 12 lei pentru tot anul. Dat fiind cã pretul energiei electrice, al gazelor naturale si al carburantilor are un impact direct asupra tuturor preturilor produselor, inclusiv a celor de larg consum, în fapt, datoritã acestui lant, românii vor suporta, din propriul buzunar, care este din ce în ce mai gol, toate cresterile de preturi care vor decurge din aceste scumpiri. O altã scumpire, tot datoritã cresterii accizelor, afecteazã pretul berii si al tigãrilor. Acciza la tutun creste cu 67 la sutã la mia de tigarete, asa încât un pachet de tigãri costã, de la începutul anului, cu 50 de bani mai mult. Acciza la bãuturi se majoreazã cu 33 la sutã, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.

Noul an a venit cu taxe noi sau cresteri ale celor existente

Deja, la nivelul municipiului Vaslui, începând cu 1 ianuarie, taxele si impozitele locale vor creste cu 16,05%, respectiv cu rata inflatiei pe ultimii patru ani. Aceastã majorare a taxelor si impozitelor locale a fost decisã în ultima sedintã a Consiliului Local Vaslui si este o consecintã a unei hotãrâri a Guvernului, hotãrâre care ar fi trebuit implementatã cu un an în urmã. „Trebuie sã întelegeti cã aceastã majorare a taxelor si impozitelor locale trebuie fãcutã începând cu 2014, pentru cã asa cere legea! Municipiul Vaslui a obtinut, dat fiind faptul cã nu avea arierate la sfârsitul anului 2013, o derogare de un an cu privire la aceastã indexare, dar, vrem, nu vrem, acum suntem obligati sã aplicãm legea, deci sã majorãm taxele si impozitele locale aferente anului 2014 cu 16,05%, cât a fost rata inflatiei calculatã în ultimii ani”, declara, la sfârsitul lunii decembrie 2013, la ultima sedintã de CL, primarul Vasile Pavãl. În plus, Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe constructii speciale, impozit ce reprezintã 1,5 la sutã din valoarea constructiei si va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate din acest an si firmele care detin piscine în scop comercial, dar si persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânãtoare si de uz personal. Spre exemplu, bijuteriile din aur sau din platinã vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în functie de numãrul de carate. Pentru armele de vânãtoare, taxa este cuprinsã între 500 si 1.500 de euro, în functie de valoare.

Pensii majorate, salariul minim creste! Aceste majorãri nu vor acoperi scumpirile!

Conform bugetului pe anul 2014, în acest an este vizatã cresterea salariului minim brut de bazã la 850 lei, începând cu luna ianuarie, si de 900 lei, din luna iulie, si impunerea unui raport de 1/7 între salariile din aparatul de stat. În termeni reali, o astfel de salarizare ar trebui sã stimuleze performanta si competitivitatea, oferind o grilã salarialã adaptatã bugetarilor. În afara majorãrii salariului minim pe economie, majorare care va avea impact, în afara impozitului pe venit plãtit ceva mai mic ca pânã acum, dar si asupra indemnizatiilor de somaj, a ajutoarelor sociale si a altor forme de ajutor adresate persoanelor cu venituri mici, începând cu luna ianuarie pensiile sociale de stat vor fi indexate cu 3,76%. Din pãcate, aceastã majorare a pensiilor abia va acoperi cresterea preturilor datoratã cresterii accizelor la carburanti, energie electricã si gaze naturale. Astfel, pentru un pensionar cu o pensie de 1000 lei, indexarea pensiei înseamnã 37,60 lei, practic 3,2 kg carne de porc, sau 6 litri ulei, ori 3 kg orez, patru de fãinã albã si douã de zahãr, lunar. Asta, în conditiile în care nu vor creste preturile la aceste produse alimentare de bazã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.