spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Anul 2014 aduce scumpiri pe bandă! Iată ce ne aşteaptă

- Advertisement -

Traiul de subzistenţă în anul 2014 vă va costa măcar cu vreo mie de lei în plus faţă de 2013 * Creşte preţul carburanţilor, gazului şi energiei electrice, deci se scumpeşte şi mâncarea * Ţigările mai câştigă şi ele 50 de bani la preţ * Mai cresc şi salariile, dar după valul de scumpiri nivelul de trai al gălăţeanului s-ar putea să scadă


Dacă aţi intrat în noul an cu gândul să puneţi bani deoparte, n-ar fi rău să ţineţi cont şi de scumpirile care se anunţă pentru următoarele 12 luni. Va trebui să plătim în plus pentru toate resursele: carburanţi, energie electrică şi gaz. Întreţinerea caselor ne va costa, deci, mai mult decât până acum. Mai scumpă va fi şi mâncarea. Din cauza unor noi calcule ale accizelor, fumătorii vor mai da şi ei ceva bani în plus pe ţigări. Cu alte cuvinte, trebuie să ne gândim mult şi bine ca să găsim ceva care nu se scumpeşte în acest an.
Le vor ajunge sau nu gălăţenilor creşterile salariale anunţate de Guvern pentru a-şi acoperi toate aceste cheltuieli suplimentare şi pentru a rămâne măcar cu tot atâţia bani în buzunar ca în 2013? Rămâne de văzut. Calculele vi le faceţi dumneavoastră, fiecare.

Câţi bani scoatem în plus din buzunar

Litrul de benzină se va scumpi, în medie, cu circa opt bani. La prima vedere nu pare mare cheltuială. Este, însă. La un plin pentru un rezervor de Dacie Logan cu capacitatea de 50 de litri, cheltuiala suplimentară ar fi de 4 de lei. Nu toţi românii conduc însă maşini cu consum redus. Mai exact, bazat pe consumul anul mediul al unui român, cheltuiala suplimentară cu benzina ar ajunge la vreo 300 de lei.
Scumpirea gazului cu unu la sută vă afectează oricum, dar mai ales dacă vă încălziţi locuinţa cu centrală termică pe gaz. În acest ultim caz, oricât de economi aţi fi, tot veţi plăti vreo 10 lei în plus pe lună, în medie.
Scumpirea mâncării este o consecinţă a creşterii costurilor de producţie şi transport a materiilor prime şi a produselor alimentare. Dacă ar fi să calculăm totul la minim, am ajunge la concluzia că o familie de trei persoane ar urma să cheltuiască măcar vreo 20-30 de lei în plus pe coşul lunar. Astfel, s-ar ajunge la vreo 300 de lei în plus pe an pentru mâncare.
Cu 50 de bani în plus per pachet, un fumător care consumă 20 de ţigarete pe zi va cheltui cu 15 lei în plus lunar. Vorbim despre 30 de lei în plus, într-o familie cu doi fumători.
Nici nou introdusa taxă de stâlp nu ne va cruţa buzunarele. Cel mai probabil, aceste taxe se vor regăsi în costurile la energie electrică. În medie, după cum am arătat la un moment dat în paginile ziarului nostru, pentru un apartament cu două camere vom plăti vreo 10 lei în plus pe lună pentru energie electrică şi deci vreo 120 de lei în plus pe an.
Cine îşi permite concedii, va plăti mai mult şi pentru ele. Cel mai probabil, costurile unei vacanţe la munte sau la mare, fără cheltuieli excesive, vor creşte cu vreo sută de lei cel puţin.
Prin urmare, per total, un gălăţean ar trebui să scoată din buzunar măcar 1.000 de lei în plus în 2014, nu pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de trai, ci pentru a-l păstra pe cel din vechiul an.

Chit pe chit sau cheltuieli în plus?

Încă de la finele anului trecut, Guvernul a dat ca sigure o serie de majorări salariale. Spre exemplu, pensia se măreşte din această lună cu 3,7 la sută. Acelaşi lucru de întâmplă şi cu salariul minim, care creşte cu 50 de lei în ianuarie şi cu încă 50 de lei în iulie. Medicii rezidenţi vor primi 670 de lei în plus pe lună, iar profesorii debutanţi primesc salariul mărit cu zece la sută.
Privaţii măresc lefurile când şi cu cât pot. Evident, dacă piaţa permite.

Viaţa bună e prea scumpă pentru noi

După primele semne, nu va fi nici 2014 anul în care să trăim bine. Calculele noastre relevau faptul că o familie cu un copil ar avea nevoie măcar de vreo 3.000 de lei lunar, fără rate la bănci de plătit, pentru a-şi putea trăi viaţa în relativă tihna financiară. Nu vorbim despre un trai bun, ci despre unul decent, civilizat şi sănătos. Din păcate, sunt foarte multe cuplurile gălăţene care nu aduc acasă 3.000 de lei pe lună. Potrivit datelor Direcţiei de Statistică Galaţi, salariul mediu (nu minim!) în învăţământul gălăţean a fost anul trecut de 1.262 de lei, în vreme ce în sănătate se câştiga, tot în medie, 1.306 lei.
Cu chiu, cu vai se adunau suficienţi bani pentru supravieţuire şi înainte de majorarea cheltuielilor. Or, creşteri salariale colective de 1.000 de lei nu ştim să se fi anunţat încă, nici la stat, nici la privat.

Cititi: http://www.viata-libera.ro/economie/49842-galati-viata-libera-cotidian-scumpiri-carburant-energie-electrica-gaz-alimente-tigari

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.