spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Pozitia Consiliului National al Elevilor cu privire la incidentul de la Scoala nr.10, „Maria Rosetti”, Bucuresti

- Advertisement -

Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativã a elevilor din Romania la nivel national, trage un semnal de alarmã în legãturã cu incidentul desfãsurat la Scoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Bucuresti. În cadrul institutiei, un cadru didactic le-a reprosat unor pãrinti faptul cã au strâns prea putini bani pentru cadourile profesorilor de la clasã, oferite de sãrbãtori, fiind contrariat cã acestia nu se supun unui „sistem românesc, balcanic”. Totodatã, Consiliul National al Elevilor, atrage atentia asupra actiunilor profesorilor si ale pãrintilor de strângere de fonduri în mod ilegal, în vederea achizitionãrii unor bunuri pentru angajatii din învãtãmântul de stat, deoarece, conform art. 256 din Codul Penal, acestea sunt considerate foloase necuvenite. De asemenea, conform articolulului 32, aliniatul 4 din Constitutia României si articolului 9, aliniatul 3 din Legea Educatiei Nationale, elevii beneficiazã de educatie gratuitã în cadrul unitãtilor de învãtãmânt de stat. Atât timp cât profesorii si pãrintii permit asemenea nereguli, se încurajeazã coruptia în sistemul de învãtãmânt, educatia elevilor fiind grav afectatã.

Astfel de evenimente sunt rãspândite la nivelul întregii tãri, fiind o consecintã a lipsei informãrii cetãtenilor cu privire la drepturile lor, dar si a subfinantãrii sistemului educational, în special în ceea ce priveste salariile profesorilor care sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascãlilor din tãrile dezvoltate din Europa.

Anul 2014 trebuie sã fie, în viziunea Consiliului National al Elevilor, un an al reformelor substantiale în educatie. O finantare corectã, salarizarea corespunzãtoare a profesorilor si majorarea alocatiilor pentru elevi ar diminua considerabil coruptia din sistemul educational. Este îngrijorãtor faptul cã sistemul educational încurajeazã profesorii sã recurgã la astfel de gesturi pentru a compensa un salariu infim.

Consiliul National al Elevilor solicitã Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti luarea unei decizii corecte, în urma desfãsurãrii anchetei din cadrul unitãtii de învãtãmânt si îndeamnã Ministerul Educatiei Nationale sã ia mãsuri ferme, care sã previnã astfel de incidente. De asemenea, Consiliul National al Elevilor va monitoriza prezentul caz si orice altã situatie asemãnãtoare din tarã pentru a eradica acest fenomen din învãtãmântul preuniversitar.

Presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia-Flavia MIRON declarã:”Astfel de incidente, devenite obiceiuri în scoala româneascã, reprezintã un pericol pentru sistemul educational din Romania. Profesorii, pãrintii si elevii au responsabilitatea de a se informa corespunzãtor cu privire la drepturile lor si de a denunta astfel de abuzuri în vederea desfãsurãrii unui act educational corect si transparent”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.