Tot crestinul încearcã sã sãrbãtoreascã Nasterea Domnului asa cum se cuvine, cu masa plinã, brad si cadouri cãtre cei dragi. Pentru multi dintre vasluieni, este o adevãratã provocare, cel putin din punct de vedere financiar, dat fiind preturile alimentelor. La 24 de ani de la Revolutie, românii au devenit tot mai sãraci, unii regretând anii comunismului, chiar dacã pe atunci nu era atât de multã libertate.
Costurile unei mese de Crãciun se ridicã la câteva sute de lei, în functie de buzunarul fiecãruia, fiecare român dorind sã aibã pe masã bucatele traditionale, la care se adaugã costurile pentru împodobirea bradului si daruri pentru cei dragi. Dacã nu au o sursã “la tarã”, cei mai multi dintre vasluieni calcã pragul supermarketurilor, unii pentru preturile mai scãzute sau a promotiilor din aceastã perioadã, altii din comoditate, pentru a nu mai alerga de la un magazin la altul sau de la o piatã la alta. Acesta este si motivul pentru care, de câteva zile, s-au mãrit cozile la casele de marcat din marile magazine, desi nici pietarii nu se pot plânge de lipsã de clienti. În general, meniul traditional de Crãciun trebuie sã continã neapãrat sarmale, rãcituri, fripturã, cârnati, cozonac, meniu care scot din buzunarele vasluienilor câteva sute de lei. Carnea de porc costã între 16 si 22 lei kg, la jumãtate de pret dacã cumperi un porc întreg de la sursã, respectiv din gospodãriile tãrãnesti, cea de vitã a ajuns si la 26 lei/kg, iar cârnatii proaspeti, între 15 si 25 lei/kg. Pentru cei care, totusi, preferã carnea de pasãre, pulpele proaspete sunt aproape la fel de scumpe ca si carnea de porc, în jur de 16 – 18 lei/kg, în timp ce cele mai ieftine sunt cele “made în Europa”, congelate, la bax cu 7 lei/kg, în timp ce, pentru rãciturã, aripile de curcan costã între 7 si 10 lei/kg. la supermarket, si pânã la 15 – 20 lei/kg, în unele magazine. Adãugând în cosul de cumpãrãturi si uleiul, între 5 si 8 lei/kg, orezul, 5 lei/kg, diverse condimente, fãina pentru cozonac, 2 – 4 lei/kg, nuca, minim 20 lei/kg decojitã, rahatul, zahãrul, stafidele, dar si ceapã, morcovi, cartofi, circa 2 lei/kg, telinã, pãtrunjel, etc, suma minimã pentru o familie formatã din douã persoane, pentru o masã traditionalã de Crãciun care include si caltabosi, suncã, tobã, trece usor de 150 – 200 lei. Dacã la socotealã se adaugã si bradul, 15 – 50 lei în pietele vasluiene, împodobirea acestuia, minim 9 lei setul de sase globuri în supermarketuri, 2 – 5 lei beteala, 15 – 60 lei instalatia de lumini, dulciurile, bomboanele de pom cele mai ieftine fiind minim 12 lei/kg, doar pentru cumpãrãturile de Crãciun vasluienii ar trebui sã scoatã din buzunar minim 300 lei, la care se adaugã cadourile pentru cei dragi. În conditiile în care multi dintre vasluieni nu au loc de muncã, trãind din somaj sau fiind asistati social, nu este de mirare faptul cã unii regretã vremurile de acum 24 de ani, de dinaintea Revolutiei.
“Nu mai suport haosul acesta”
“Cât mã costã masa de Crãciun? Sunt singurã, dar tot mã costã, chiar dacã mai am câte ceva prin frigider. Am pregãtit de toate, mai trimit si la copiii, si mã descurc din pensie… Odatã e Crãciunul, si trebuie sã sãrbãtoresti asa cum se cuvine. Dacã era mai bine înainte? Era cam la fel, se gãseau si atunci de toate, chiar dacã stãteai la coadã, dar nu aveam libertate. Acum însã se întâmplã prea multe, nu mai suport haosul acesta, la câte se întâmplã în tara asta. Ce sã ne mai întoarcem înapoi cu 24 de ani, iese tineretul în stradã si ce rezolvã?”, era de pãrere Safta Prepelitã, 72 ani.
“Depinde de fiecare cum s-a organziat cu banii”
“Ne-am pregãtit pentru Crãciun, mai avem câte ceva de cumpãrat, dupã buget. Nu se poate sã nu avem pe masã, ca oricine, bucate traditionale. Depinde de fiecare cum s-a organizat cu banii, dar oricine face un efort si pregãteste un meniu cât mai îmbelsugat. Fatã de acum 24 de ani este poate cu 50% mai bine, depinde de fiecare, e poate mai greu, e poate mai bine…”au declarat Mircea Zlat, 47 ani, si sotia sa, Anisoara, 42 ani.
“Acum putem sã cumpãrãm orice, numai sã avem cu ce!”
“Crãciunul îl vom sãrbãtori în familie, toate cele necesare cumpãrãm din magazine… În afara bucatelor traditionale, vom avea si peste, si carne de pasãre, dupã buget. Acum 24 de ani eram minor, dar chiar si atunci, pãrintii fãceau un efort si, de sãrbãtori, aveam de toate pe masã, mai primeam si cadouri, de obicei hãinute. Acum, democratia ne-a adus sã cumpãrãm orice, numai bani sã avem!”, povestea Ciprian, de 30 de ani.