La sedinta de ieri a Consiliului Local Vaslui, s-a aprobat majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16,05%, pentru anul 2014. Unii consilieri din opozitie nu întelegeau motivul pentru care se reactualizeazã, cu rata inflatiei, taxele si impozitele locale, si într-un cuantum atât de mare, ba, mai mult, acestia ar fi dorit ca, pentru persoanele juridice, impozitele pe terenuri si clãdiri sã scadã. A fost nevoie de interventia primarului Vasile Pavãl, care le-a explicat cã, în fapt, CL trebuie sã respecte o prevedere legalã, respectiv HG 1309/2012, de majorare a taxelor si impozitelor locale în raport de rata inflatiei pe ultimii ani, ba mai mult, municipiul Vaslui a beneficiat deja de derogare în acest sens, amânând cu un an aceastã majorare.
Începând de anul viitor, vasluienii, persoane fizice sau juridice, vor plãti impozite si taxe locale cãtre Primãria Municipiului Vaslui majorate cu 16,05%, cât este rata inflatiei în perioada 2009 – 2012. Hotãrârea de Consiliu Local în acest sens a fost adoptatã dupã mai multe discutii, consilierii opozitiei, din care o parte au si votat împotrivã, dorind mai multe lãmuriri si cerând ca, dimpotrivã, pentru a atrage investitori si a mai usura din povara persoanelor juridice, impozitul pe clãdiri si terenuri sã fie chiar redus. Primarul Vasile Pavãl, în expunerea de motive, a declarat cã „Nu mai este posibilã amânarea cresterii cuantumului impozitelor si taxelor locale cu 16,05%, asa cum s-a decis încã de anul trecut, dat fiind cã, conform legii, municipiul Vaslui a primit deja o derogare de un an, dat fiind cã nu aveam arierate. Aceastã majorare este fãcutã prin efectul legii, puteam veni cu un procent chiar mai mare, de 20%, pe care legea îl permite, dar am preferat sã indexãm taxele si impozitele locale cu minimul posibil pe care îl permite legea, respectiv de 16,05%. Vom merge pe ideea cresterii bazei de impozitare, ba, mai mult, printr-o corectã gestionare a bugetului, si dat fiind cã, nici la sfârsitul acestui an nu vom avea arierate, respectiv datorii, sperãm sã avem în continuare acelasi nivel de colectare a taxelor si impozitelor locale, de peste 90 – 95%”. Conform declaratiei primarului Pavãl, sustinutã si de Eugen Bot, directorul financiar al Primãriei Vaslui, impozitele si taxele locale acoperã circa 19% din total buget, aceastã majorare urmând a aduce suplimentar în conturile primãriei circa 800.000 lei (8 miliarde lei vechi). „Aceastã majorare ar fi trebuit aplicatã încã de anul trecut, conform HG 1309/2012, dar unitãtile administrativ teritoriale care nu au înregistrat arierate la sfârsitul anului 2012 au putut cere o derogare pentru maxim un an. Acum, conform legii, suntem obligati sã facem aceastã majorare a taxelor si impozitelor locale. Nu facem acest lucru pentru cã vrem noi, ci pentru cã ne obligã legea!”, a mai declarat primarul Vasile Pavãl în cadrul sedintei de Consiliu Local de ieri, joi, 19 decembrie.
Consilierii opozitiei, împotriva majorãrii
Ca la fiecare proiect de hotãrâre de consiliu local, consilierii din opozitie au avut câte ceva de obiectat. Dacã consilierul PPDD Alexandru Volocaru a fãcut un apel cãtre edil ca suma colectatã în urma majorãrii taxelor si impozitelor locale sã fie folositã pentru implementarea de proiecte importante pentru cetãtenii vasluieni, Marius Arcãleanu, consilier PDL ar fi vrut ca impozitele pe clãdiri si terenuri pentru persoanele juridice, în loc sã fie majorate, conform legii, sã scadã. „Voi vota împotriva acestei hotãrâri, pentru cã avem o grãmadã de taxe si impozite, care s-au abãtut asupra cetãtenilor municipiului Vaslui, si în special în sarcina persoanelor juridice. Dat fiind proportia micã a texelor si impozitelor locale în bugetul primãriei, consider cã putem lãsa la actualul nivel impozitele pentru clãdiri sau terenuri pentru persoanele juridice. Ba chiar, conform Codului fiscal, putem chiar reduce impozitul cãtre aceste categorii de contribuabili. Dorim sã atragem investitori în municipiul Vaslui, iar voi vreti sã crestem cu 16% nivelul taxelor si impozitelor locale!”, a declarat consilierul Marius Arcãleanu. A fost nevoie de o nouã interventie a primarului Pavãl, pentru a clarifica situatia: „Aceastã majorare a taxelor si impozitelor locale nu se face din dorinta noastrã, ci pentru cã ne obligã legea. Repet, ar fi trebuit sã facem acestã majorare cu 16,05% încã din 2013, dar, dat fiind cã nu aveam arierate, si cu acceptul consiliului local, am obtinut deja derogare de un an. 90% dintre primãrii au aplicat aceastã majorare începând cu 2013, noi am reusit sã amânãm acest lucru. Dumneavoastrã nu stiti câte interpelãri am primit pentru faptul cã am mentinut acest nivel de impozitare, cu atât mai mult cu cât peste 80% din bugetul municipiului provine de la guvern. Dacã votãm împotriva majorãrii taxelor si impozitelor locale, votãm împotriva legii!” În final, proiectul de hotãrâre a trecut cu majoritate de voturi, doar cei trei consilieri PDL votând împotrivã.