spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Iatã, rusinea judetului!

- Advertisement -

Cum au votat deputatii vasluieni Legea minelor: patru DA si cinci NU!

VOT NEGATIV Legea minelor nu a întrunit ieri nici la Camera Deputatilor numãrul de voturi necesar pentru a fi adoptatã, dupã ce a fost respinsã din acelasi motiv la Senat. Deputatii vasluieni au votat asa cum le-a dictat … partidul sau constiinta. Din fericire, au fost mai multi atentI la constiintã, votul fiind de patru DA si cinci NU! Printre cei care au votat cu NU au fost si cei care au lipsit de la vot, asta însemnând cã nu au fost deloc de acord cu o asemenea tâmpenie de lege. Cei care au votat pentru au fost deputatii: Adrian Solomon, Victor Cristea, Irinel Stativã (PSD) si Florin Ciurariu (PNL). Nici unul dintre acestia n-a rãspuns la telefon pentru a spune ce i-a „mânat” sã voteze cea mai controversatã lege de dupã ’89. Deputata PSD Ana Birchall s-a abtinut de la vot, iar deputatul Tudor Ciuhodaru a votat împotrivã. Au lipsit de la vot deputatii USL – Toader Dima, Sergiu Vizitiu si Dan Bordeianu. Vasluienii, si nu numai, au stat cu ochii pe deputatii vasluieni ca sã vadã cum vor vota si astfel s-a ales Victor Cristea cu un e-mail de la o vasluiancã, Roxana Damian, în care îi bate obrazul gros al acestuia, pentru votul dat.

Legea minelor a intrat marti la votul final al Camerei Deputatilor, for decizional, ea vizând inclusiv proiectul Rosia Montanã, spre nemultumirea opozantilor proiectului, care au iesit la noi proteste. Legea a fost însã respinsã în Parlament, din lipsã de cvorum. 160 de deputati au votat pentru, 105 împotrivã si 22 s-au abtinut. Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel putin jumãtate plus unul din totalul deputatilor, respectiv 204. Forma pe care deputatii au fost chemati marti sã-si dea votul final a fost aproape identicã cu cea care a trecut prin Senat si care prelua o mare parte dintre prevederile din proiectul Rosia Montanã. Chiar dacã denumirea nu este trecutã explicit în lege, esenta este aceeasi. În legea sumatã de USL, „resursele minerale, care conditioneazã directii strategice ale dezvoltãrii socio-economice sau ale securitãtii regionale sau nationale, vor fi clasificate ca resurse strategice”, clasificarea si declasificarea lor fãcându-se „de cãtre Parlament la propunerea Guvernului, cu avizul autoritãtii competente în domeniul resurselor minerale”. De asemenea, „lucrãrile privind prospectiunile si explorãrile geologice si cele de extractie si prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publicã”. Deputatii vasluieni au votat în felul urmãtor: Pentru – Victor Criostea, Adrian Solomon, Irinel Stativã (PSD) si Florin Ciurariu (PNL), împotrivã -Tudor Ciuhodaru. S-a abtinut de la vot Ana Birchall si au lipsit de la vot Sergiu Vizitiu, Toader Dima si Dan Bordeianu.

„Oameni ca dumneavoastrã mã fac sã-mi fie rusine cã sunt din Vaslui”

Nici un parlamentar USL nu a rãspuns ieri la telefon pentru a explica votul dat. Nici nu ne asteptam, având în vedere faptul cã fug de declaratii în presã ca de altceva, pentru cã PSD are instituitã „legea tãcerii” asupra subiectelor fierbinti ca Rosia Montanã, gazele de sist, Chevron, Pungesti etc. Însã am aflat cã Victor Cristea a primit un e-mail de la Roxana Damian, o vasluiancã ce a urmãrit cum voteazã alesii sãi, aceastã rusinoasã lege. Iatã ce i-a scris: „Stimate domnule Cristea, felicitãri pentru votul favorabil Legii minelor! A fost asa de deplasat ca si comentariile despre <<Pozitia copilului>>. Oameni ca dumneavostrã mã fac sã-mi fie rusine cã m-am nãscut în Vaslui. Pe de altã parte oamenii din Pungesti mã fac mândrã. Din pãcate nu vã ridicati nici pe departe la nivelul functiilor pe care le-ati ocupat: profesor si primar. În opinia mea nu le-ati fi meritat pe niciunele. Roxana Damian”.

Ana Birchall: „Am votat conform cerintelor alegãtorilor mei”

Deputata PSD Ana Birchall s-a abtinut de la vot, acesta fiind contabilizat ca un vot împotriva legii. Ana Birchall a iesit „din rând” de data aceasta si cel mai probabil a fost luatã la întrebãri de mai marii PSD, însã ea a precizat pentru cotidianul nostru cã „am votat conform ceintelor celor din colegiul meu. Am fost sãptãmâna trecutã în colegiu, m-am consultat cu alegãtorii si acestia au spus cã nu sunt de acord cu aceastã lege, asa cã m-am abtinut”, a spus Ana Birchall.

Tudor Ciuhodaru: „Am votat contra acestei mascarade numitã eufemistic legea minelor”.

„Sunt initiatorul legii privind interzicerea mineritului cu cianuri si a extragerii gazelor de sist prin fracturare hidraulict. Am votat contra acestei mascarade numite eufemistic legea minelor. Am votat împotriva adoptãrii acestui proiect antiromânesc. Nimic nu justificã dezbaterea acestei legi în regim de urgentã. Nimic nu justificã amendamentele <<top secret>> care au fost dezvãluite abia în momentul începerii sedintei. Nimic nu justificã respingerea tuturor amendamentelor noastre ce aduceau normalitatea. Este doar o nouã o lege antiromâneascã pentru adoptarea cãreia s-au aruncat la cos toate regulile democratice. O lege neconstitutionalã ce sterge pe jos cu toate promisiunile USL. Legea minelor a fost modificatã astfel încât guvernul sã poatã permite exploatarea de la Rosia Montanã. Noaptea, pe sest, coalitia de guvernare a votat favorabil acest proiect în Comisia pentru Industrii. Respingerea acestui proiect legislative aratã frica din coalitia de guvernare. Frica de cei care i-au ales. Dupã ce transportatorii au fost în stradã, premierul a fugit din tarã în Africa de Sud. Dacã azi aceastã lege nu ar fi fost respinsã i-ar fi trebuit si un elicopter care sã-l ia de pe Palatul Victoria. Nu poate declara toata România zonã specialã de securitate publicã!

Victoria e a noastrã! A poporului român! Am reusit imposibilul! Legea minelor a fost respinsã în ciuda unei majoritãti parlamentare toxice ce a dovedit azi cã e doar un urias cu picioarele de lut ! Urmeazã gazele de sist!”, a spus deputatul bârlãdean Tudor Ciuhodaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.