spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Doi ieşeni au primit de la Ministerul Culturii titlul de „tezaur uman viu”

- Advertisement -

Constantin Curecheriu din Sticlăria-Scobinţi este producător de măşti populare, iar Dumitru Ifrim din Schitu Stavnic este olar.

Doi ieşeni au fost recunoscuţi oficial drept păstrători ai tradiţiilor. Ministerul Culturii a aprobat acordarea titlurilor de „tezaur uman viu” către Constantin Curecheriu din Sticlăria-Scobinţi şi Dumitru Ifrim din Schitu Stavnic. Cei doi au fost propuşi pentru acordarea acestui titlu de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT). “Au fost cele două dosare înaintate de noi astă vară, iar zilele acestea am fost înştiinţaţi că ministerul a hotărât acordarea titlurilor. Vineri voi merge la Bucureşti pentru a ridica diplomele. Urmează să discut cu primarul din Scobinţi şi cu cel din Voineşti pentru ca înmânarea diplomelor de «tezaur viu» să se facă într-un cadru mai festiv”, a declarat Adrian Ardeleanu, directorul CJCPCT. Constantin Curecheriu şi-a amenajat în propria ogradă un muzeu al satului, fiind totodată singurul producător de măşti şi costume de cerb din judeţ. La rândul său, Ifrim este considerat ultimul olar care fabrică ceramică utilitară prin metode tradiţionale.

Programul “Tezaure Umane Vii” a fost iniţiat de UNESCO, la propunerea Coreii de Sud, fiind aplicat în România din 2009. Prin program se doreşte să fie recunoscute la nivel naţional calităţile persoanelor considerate creatoare şi transmiţătoare de tradiţii în domeniul patrimoniului cultural, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate. Titlul de “tezaur uman viu” este personal şi netransmisibil, în decursul unui an putând fi acordate maximum cinci astfel de titluri onorifice. Persoana candidată la titlu trebuie să fie purtător, păstrător şi transmiţător de modele culturale tradiţionale şi să fie recunoscută atât de comunitatea locală, cât şi de cea ştiinţifică. Candidatura este interzisă celor care au urmat vreo formă de învăţământ vocaţional. Până acum au fost acordate 16 titluri de tezaur viu, cei doi ieşeni fiind singurii cu acest titlu din Moldova.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.