spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Aspectul cerului în luna decembrie privit de la Observatorul Bârlad

- Advertisement -
ASTRALÃ Imaginea de fatã a fost realizatã la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, în luna februarie, cu ajutorul camerei foto Canon EOS 1100D, ce a fost montatã la telescopul Meade LX 200 GPS.

Aspectul cerului în luna decembrie este specific sfârsitului de toamnã si începutului de iarnã astronomicã. Noptile sunt din ce în ce mai lungi, iar zilele mai scurte, Soarele se ridicã putin deasupra orizontului si apune foarte repede.

Acum seara, la lãsarea întunericului, putem sã observãm pe cer douã tipuri de constelatii, specifice celor douã anotimpuri, în primã fazã vedem foarte bine cerul de toamnã cu constelatiile: Pegas, Andromeda, Pesti, Cepheu, Cassiopeia, etc. Putin mai târziu spre sud si sud-est, îsi fac aparitia constelatiile cerului de iarnã: Orion, Câinele Mare cu steaua Sirius (cea mai strãlucitoare stea de pe cer), iar spre est si nord – est, gãsim: Perseu, Gemenii, Auriga, Taur, etc. “Ca în fiecare an, pe data de 21 decembrie, marcãm momentul solstitiului de iarnã. La acestã datã, Soarele rãsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fatã de punctul cardinal vest. La momentul culminatiei (în jurul orei 12:00) – tinând cont de latitudinea medie a tãrii noastre, Soarele se aflã la numai 21° fatã de orizont. În consecintã, la aceastã datã, durata zilei are valoarea minimã din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maximã, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisfera sudicã a Pãmântului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice. În aceastã lunã, în special dupã data de 10, pe cerul de searã (spre orizontul vestic) este posibil sã observãm cometa ISON. Nu vã faceti mari sperante, sunt sanse foarte mici ca aceastã cometã sã mai fie vizibilã, chiar si prin telescoape! Dupã trecerea la periheliu din 28 noiembrie, se pare ca nucleul cometei s-a dezintegrat sau a fost serios afectat de temperatura uriasã a Soarelui. Cunoastem foarte putine lucruri despre cometele ce vin pentru prima datã în interiorul Sistemului Solar. Astronomii din întreaga lume stau cu ochii pe ISON, iar dacã aceasta va fi vizibilã, în perioada urmãtoare, o sã încercãm sã realizãm noi imagini la Observatorul Astronomic din Bârlad”, a spus Ciprian Vântdevarã, muzeograf la Observatorul din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad.

(Material realizat cu sprijinul lui Ciprian Vântdevarã, muzeograf si presedintele Astroclubului “Perseus” din Bârlad)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.