spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Dosarul celor 47 de politisti de frontierã de la Albita bate pasul pe loc, de doi ani!

- Advertisement -

LIBERI SI LINISTITI Cei 47 de politisti de frontierã, în frunte cu seful de atunci al PTF Albita, Daniel Corban, ridicati cu mascatii pe 21 februarie 2011 si acuzati în masã de DNA, de “luare de mitã”, sunt de mult în libertate!

Cei 47 de politisti de frontierã, în frunte cu seful de atunci al PTF Albita, Daniel Corban, ridicati cu mascatii pe 21 februarie 2011 si acuzati în masã de DNA, de “luare de mitã”, sunt de mult în libertate! Cu exceptia faptului cã, din când în când, mai trebuie sã se prezinte la vreun termen sau mai solicitã, prin apãrãtori, vreo schimbare de mãsurã preventivã, acestia nu cred cã li se mai poate întâmpla ceva, de vreme ce însãsi instanta Curtii de Apel Iasi, în aprilie 2012, a considerat cã probatoriul este neconcludent, iar ancheta în sine trebuie refãcutã. Abia dupã ce ICCJ a admis recursul procurorilor DNA, judecarea cauzei s-a reluat la Curtea de Apel Iasi. Gurile rele speculeazã aceastã situatie si spun cã magistratii ieseni tocmai ce s-au antepronuntat în privinta continutului dosarului, din momentul în care au considerat, pe 27 aprilie 2012, faptul cã procurorii trebuie sã refacã întreaga anchetã. Bâlbâiala aceasta dã mai sperante celor 47 de inculpati, care, din motivãrile anterioare ale judectorilor ieseni, au înteles bine faptul cã procurorii “nu au reusit sã facã înregistrãri ambientale si video concludente”, cã “banii (mita) bãgatã în buzunare de politisti nu era “vizibilã” pe camera de filmat”, cã “nu se cunoaste identitatea persoanelor care au dat mitã”, iar “prejudiciul nu a fost calculat de procurori”, etc. În atare conditii, reluarea procesului nu a fost luatã prea în serios de nimeni. Parcã, pentru ca judecata sã meargã si mai greu, termenele din acest an au fost, în mare majoritate, amânãri. Interesant este cã unul din judecãtorii reputati în Iasi, Aurel Dublea, cãruia i-a revenit speta, a refuzat sã judece dosarul, fãcând de mai multe ori cerere de abtinere, pe care colegii i le-au refuzat, în mare parte. Într-un final, s-a acceptat solicitarea judecãtorului Dublea, atributiile sale fiind preluate de judecãtorul Dan Anton.

Cei patru politisti din dosarul “Albita 2” încã în sistem, dar îndepãrtati de punctul de control!

Potrivit acuzatiilor aduse de procurorii DNA, ieseanul Daniel Cristian Corban, sef pe atunci al PTF Albita, este unul dintre personajele cheie ale dosarului, pentru cã în calitatea pe care o avea, detinea un control aproape total asupra spãgilor. Dupã o perioadã de câteva luni petrecutã în stare de arest preventiv, Corban a fost eliberat. Procurorii au arãtat cã, la fiecare sfârsit de turã, banii adunati din spãgi erau împãrtiti în functie de munca fiecãruia, deoarece erau anumiti angajati care nu controlau direct si, prin urmare, ei nu primeau nimic. O parte din bani, au spus anchetatorii, ajungeau la Daniel Corban. Acesta avea “grafice” proprii si stia ce oameni sã punã în locurile-cheie, pentru a fi cât mai productivi. Cum modul concret în care se primeau aceste spãgi era dificil de dovedit, procurorii au dispus montarea de camere video în cabinele politistilor, chiar în locul în care erau puse stampilele pe pasapoarte. Aceste camere de supraveghere, care au înregistrat atât video, cât si audio, au fost montate de lucrãtorii de la serviciile speciale pe data de 5 ianuarie 2011 si au functionat pânã pe 12 ianuarie. Procurorii DNA au spus de fiecare datã cã probele astfel strânse sunt indubitabile, însã, cel putin magistratii ieseni, deja au spus, în 2012, cã ele nu sunt concludente. De reamintit cã cel care a stat la baza anchetãrii politistilor de frontierã de la Albita a fost chiar seful lor de atunci, Valeriu Bodoga, cel care în noiembrie 2010 a fãcut un controversat denunt la DNA, în care s-a plâns de “coruptia generalizatã de la Albita”. Desi au trecut deja 2 ani, nicio condamnare nu a avut loc în acest dosar. De asemenea, trebuie spus cã, dupã evenimentele din 2011, politistii de frontierã continuã sã aibã probleme, deoarece, inclusiv în dosarul recent, al vamesilor acuzati de luare de mitã, sunt implicati alti patru politisti. Ei au reusit sã îi convingã însã pe procurorii DNA cã nu prezintã pericol public concret si sunt cercetati în libertate, spre deosebire de 18 dintre vamesi. “Toti cei patru politisti de frontierã, cercetati împreunã cu cei 24 de vamesi, pentru luare de mitã, lucreazã în continuare în cadrul STPF Vaslui, numai cã nu mai sunt lãsati sã aibã activitãti de control”, a comunicat Lazãr Denis, purtãtor de cuvânt al Inspectoratului Politiei de Frontierã Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.