Un băieţel în vârstă de câteva luni ar putea fi toată viaţa un retardat mintal din cauza inconştienţei familiei, care nu s-a prezentat la timp la medic, deşi ştia că micuţul este bolnav. Copilul a venit pe lume cu hipotiroidism şi a fost depistat încă de la naştere, în urma unui screening făcut la maternitate. Deşi statul investeşte sume enorme pentru ca un astfel de test să se facă gratuit bebeluşilor, părinţii s-au arătat indiferenţi o perioadă şi nu au venit imediat la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“.
Minorul ar fi trebuit să înceapă la scurt timp de la naştere tratamentul, care constă în substituţie cu hormoni tiroidieni, pe care va trebui să-l urmeze toată viaţa. În lipsa tratamentului, cei diagnosticaţi vor avea mari probleme de dezvoltare, tulburări de vorbire şi de înţelegere, întârziere mintală, boala caracterizându-se prin multiple manifestări neurologice, precum şi nanism.
Mixedem congenital
Cosmin a venit pe lume în urmă cu câteva luni. Diagnosticul dat de medicii de la maternitate, hipotiroidism, nu i-a speriat atât de tare pe părinţi. Aceştia nu şi-au adus la spital copilul imediat după externare, ci au venit mai târziu, fără a fi însă convinşi că acest lucru este absolut necesar. Hipotiroidismul netratat a evoluat într-o formă mai gravă, numită mixedem congenital.
„Statul consumă bani pentru ca astfel de teste, care depistează boli grave încă de la naştere să poată fi făcute gratuit, pentru ca familia să nu fie nevoită să le achite. Părinţii s-au prezentat târziu la spital. Nu au trecut ani de zile, dar o astfel de afecţiune trebuie luată în evidenţă de medicul specialist imediat, pentru a se administra tratamentul. Copilul va începe tratamentul, pe care-l va lua toată viaţa. Mixedemul congenital este forma cea mai severă a insuficienţei tiroidiene. În asenţa hormonilor tiroidieni, creierul nu este dezvoltat la capacitatea sa maximă şi se ajunge la întârziere mintală, dar şi la probleme de dezvoltare fizică“, a declarat prof.dr. Evelina Moraru, şefa Clinicii II Pediatrie din cadrul Spitalului de Copii.
Potrivit specialiştilor, copiii care suferă de mixedem congenital dorm mai mereu, sunt constipaţi, au o permanentă stare de somnolenţă şi au toate procesele întârziate, începând să vorbească mult mai târziu decât restul copiilor sănătoşi. Pe lângă problemele din punct de vedere neuropsihic, apar şi cele fizice, care poartă numele de nanism mixedematos.
Tratament de o viaţă
Părinţii copilului au invocat numeroase motive şi au dat tot felul de explicaţii, legate de bani, timp, gravitatea bolii, atunci când au fost întrebaţi de medicii de la Spitalul de Pediatrie de ce nu au venit imediat în unitate. „Hipotiroidismul apare în momentul în care glanda nu reuşeste să producă cantitatea de hormoni tiroidieni suficienţă organismului, iar astfel toate funcţiile sunt mai lente. Dacă nu se administrează tratamentul, se ajunge la retard de creştere şi cretinism. În maternitate, există un screening demarat de Ministerul Sănătăţii, pentru depistarea a două afecţiuni la bebeluşi, una dintre ele fiind hipotiroidismul“, a declarat prof.dr. Maria Stamatin, director medical al Maternităţii „Cuza Vodă“.
Tratamentul este administrat pe cale orală, pe tot parcursul vieţii.