spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Cel mai deştept „necalificat” din Iaşi. Are două specializări la Cuza, dar nu i se recunoaşte diploma

- Advertisement -

Un absolvent al unei instituţii de stat – Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi – susţine că diploma sa de licenţă nu îi este recunoscută de către ministerul de resort, fiind astfel nevoit să lucreze ca necalificat în învăţământ. El a ajuns astfel să-şi caute dreptatea în instanţă. Cum s-a ajuns aici?

Proces inedit pe rolul Tribunalului Iaşi, acolo unde un profesor încearcă să obţină recunoaşterea unei diplome de licenţă obţinute la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Liviu Anton a dat în judecată instituţia de învăţământ ieşeană, dar şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Plătit ca necalificat

Potrivit acţiunii de chemare în judecată a ieşeanului Liviu Anton (42 de ani), acesta este licenţiat în cadrul Facultăţii de Edu­caţie Fizică şi Sport, specializarea „Edu­caţie Fizică şi Sport – Biologie“. Între 2006 şi 2010, susţine ieşeanul, a lucrat ca profesor calificat de educaţie fizică la şcoala din Mogoşeşti, precum şi la alte două unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa. „În­ce­pând cu anul şcolar 2011 funcţionez ca profesor de educaţie fizică şi sport în sat Rădeni, comuna Dragomireşti, judeţul Vas­lui, fiind plătit ca profesor necalificat, datorită faptului că nu mi-au mai fost re­cunoscute studiile universitare“, susţine Anton în documentul citat. Acesta solicită acum Tribunalului recunoaşterea diplomei sale de licenţă, dar şi introducerea specia­lizării sale în centralizatorul privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specia­li­zările valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

Ce spune universitatea

Specializarea mixtă în care este licenţiat ieşeanul a fost aprobată de senatul Uni­versităţii „Cuza“ în anul 1999. În aceeaşi perioadă, la instituţia de învăţământ ieşeană au mai fost introduse şi alte specializari asemănătoare, scopul fiind, spune actualul rector, Vasile Işan, sporirea şanselor celor licenţiaţi de a obţine o catedră. Începând cu anul 2011, aceste specializări mixte nu au mai fost recunoscute de către Agenţia Ro­mână de Asigurare a Calităţii în Învăţă­mântul Superior (ARACIS), apărând astfel mai multe cazuri asemănătoare cu cele ale lui Liviu Anton. Vasile Işan a precizat ieri că au mai existat probleme de genul acesta şi cu alţi absolvenţi, fiind însă rezolvate în cele din urmă. „În toate ţările civilizate există astfel de specializări mixte“, a spus Işan care a menţionat că nu poate preciza care a fost motivul pentru care ARACIS nu a mai inclus aceste duble specializări în centralizatoarele privind disciplinele de învăţământ.

Primul caz

Procesul ieşeanului Liviu Anton ur­mează să înceapă la Tribunalul Iaşi. Bărba­tul este primul licenţiat al acestor duble specializări care decide să apeleze la instanţă pentru a-şi găsi dreptatea. „Ştim cu toţii cât de greu este să-ţi găseşti astăzi un loc de muncă, chiar şi în cazul în care ai o diplomă, dar să ai o diplomă eliberată de către o instituţie de învăţământ de stat şi să nu ai dreptul legal de a o folosi mi se pare absurd. În aceste condiţii, mi se pare firesc să ne adresăm instanţei de judecată pentru a face lumină în acest caz“, ne-a spus avocatul Răzvan Huţanu, reprezentantul lui Liviu Anton.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cel-mai-destept-necalificat-din-iasi-are-doua-specializari-la-cuza-dar-nu-i-se-recunoaste-diploma–31243.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.