INITIATIVÃ BUNÃ Deputatul bârlãdean doctorul Tudor Ciuhodaru va depune la Parlamentul României un proiect legislativ prin care se va reduce vârsta de pensionare a mamelor cu câte doi ani pentru fiecare copil nãscut. „Conform proiectului meu de lege, toate femeile, care au muncit si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii, au dreptul de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil nãscut si crescut în familie”, propune Ciuhodaru în proiectul sãu legislativ, care nu se stie când va fi dezbãtut.
Motivatia unui astfel de demers este legatã de faptul cã tot mai multe femei care muncesc renuntã sau amânã aducerea pe lume a unui copil, pe baza unor considerente economice, ceea ce a dus la un declin demografic îngrijorãtor de cinci români pe orã. În contextul preconizatelor mãsuri, de crestere a vârstei de pensionare la femei, deputatul apreciazã cã acest act normativ de scãdere a vârstei de pensionare a mamelor care lucreazã va avea impact favorabil atât asupra natalitãtii cât si a sperantei de viatã. „În forma actualã Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare în functie de numãrul de copii nãscuti asa cum prevedea vechea lege, în prezent abrogatã, Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurãri sociale. Conform proiectului meu de lege, toate femeile, care au muncit si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii, au dreptul de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil nãscut si crescut în familie. Considerãm cã acest lucru va avea impact favorabil pe trei segmente socioeconomice: asupra natalitãtii în general dar cu precãdere în familiile în care mamele muncesc; asupra reducerii evaziunii si muncii la negru, angajatele având un motiv suplimentar în angajarea cu forme legale, si asupra sperantei de viatã. În 2012 rata totalã de fertilitate (numãrul mediu de copii nãscuti-vii de cãtre o femeie în cursul întregii sale perioade fertile) din România a scãzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scãderea populatiei) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care dispar câte cinci români în fiecare orã. Modelul actual de fertilitate aratã o scãdere de un copil pentru fiecare româncã iar tot mai multe femei, salariate sau nu, amânã aducerea pe lume a unui copil din considerente economice”, a mentionat deputatul Tudor Ciuhodaru.
Vasluiencele nu mai vor copii!
În ultimii 20 de ani înregistrãm un dezastru demografic în ceea ce priveste evolutia natalitãtii atât la nivel de tarã cât si în zonele care asigurau traditional un spor natural pozitiv. „La nivel national scãderea natalitãtii la 195 000 de copii reprezintã un minim istoric al României moderne ce va fi urmatã de mari probleme sociale. Dacã se mentine acelasi ritm, în 15-20 de ani va fi pusã în dificultate atât piata muncii, ce va ajunge fãrã salariati, cât si bugetele de sãnãtate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat. Moldova a înregistrat în ultimii douãzeci de ani o reducere la jumãtate a natalitãtii. În 1990 în Vaslui se nãsteau 8 377 de copii dar în 2010 numãrul acestora a ajuns la doar 4 464. Practic se înregistreazã o prãbusire a natalitãtii de 47% ce a fãcut ca Vasluiul sã ajungã pe ultimul loc între judetele Moldovei. Scãderi majore se înregistreazã si în restul judetelor, Vasluiul fiind urmat în prãbusirea natalitãtii de Botosani (46%), Neamt (44%), Bacãu (42%) si Galati (40%)”, a mai mentionat deputatul bârlãdean dr.Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia de Sãnãtate a Camerei Deputatilor.