Vamesii arestati în dosarul „Albita 2”,
DECIZIE „…respinge ca nefondate recursurile declarate de inculpati” – aceasta a fost, pe scurt, solutia datã ieri de instanta Curtii de Apel Iasi, în cazul celor 17 vamesi aflati dupã gratii de pe 23 octombrie. Zadarnic au încercat avocatii vamesilor sã înduplece magistratii ieseni, cãci, dupã mai putin de trei ore de la aducerea inculpatilor în sala de judecatã, instanta le-a respins recursurile. Astfel, pânã în jurul datei de 20 decembrie, vamesii vor sta în arest.
A fost previzibil rezultatul recursului formulat de vamesi împotriva sentintei Tribunalului Vaslui de prelungire a mandatului de arestare preventivã. Cel putin în acest dosar, argumentele procurorilor DNA s-au dovedit, de fiecare datã, mai convingãtoare pentru instantã decât pledoariile avocatilor. DNA-ul a arãtat în referatele sale faptul cã vamesii obisnuiau sã ia mitã, dar si cã se asociaserã în vederea sãvârsirii de infractiuni. Au pus la dispozitia magistratilor o serie de înregistrãri video si ambientale, care ilustrau, în opinia lor, faptul cã vamesii luau mitã sume între 50 si 100 de euro. Investigatorul care i-a ajutat în obtinerea acestor probe este un cetãtean moldovean, cu identitate realã – Igor Caraman, care, sub coordonarea DNA-ului din România si a Centrului National Anticoruptie din Republica Moldova, a actionat în perioada iulie – octombrie 2013, pentru a strânge probe pentru dovedirea coruptiei din Vama Albita. De fiecare datã când au compãrut în fata instantei, inculpatii nu au reusit sã fie destul de convingãtori atunci când au cerut cercetarea lor în stare de libertate sau când si-au afirmat nevinovãtia. Toatã strãdania avocatilor de a convinge instanta cã ei nu reprezintã pericol social concret, cã sunt cunoscuti ca persoane decente, care, odatã ce au fost scoase din zona unde îsi desfãsurau, conform acuzelor procurorilor, activitatea infractionalã (Vama Albita) ei nu mai pot comite alte asemenea fapte, nu a avut succes. Judecãtorii s-au dovedit fermi si au luat în considerare argumentele procurorilor, care au arãtat cã lãsarea lor în libertate ar genera un sentiment de insecuritate în rândul populatiei. Mai mult, au spus ei, cercetãrile în vederea „refacerii drumului mitei”, care, în opinia lor, ar duce mult mai sus decât la un simplu… sef de turã din vama Albita, ar putea fi afectate. Prin urmare, în atare conditii, nu era greu de intuit cã recursul va fi respins.
„Lucrurile par a fi, în acest dosar, un pic sub semnul imprevizibilului si al ineditului”!
Rãmâne foarte interesantã decizia Curtii de Apel în ceea ce o priveste pe vamesa Lenuta Tiron, care a scãpat de arestare odatã cu lotul celor 17 colegi, dupã ce le-a fãcut declaratii „la cald” procurorilor, despre cum se lua mitã în Vamã. Între timp, Tiron si-a nuantat declaratiile si a sustinut cã banii care se adunau la Albita erau, de fapt, pentru cazuri umanitare si ajutarea colegilor aflati în situatii de viatã dificile. Enervându-i pe procurori pentru aceastã schimbare de atitudine, Lenuta Tiron a fost arestatã pe 11 noiembrie. Pe 15, Curtea de Apel Iasi o elibereazã pentru viciu de procedurã, iar pe 19 noiembrie, vamesa e din nou încarceratã. Apãrãtorii au declarat imediat recurs, care, în scurt timp, se va judeca la Curtea de Apel Iasi. „Dacã ar fi dupã logica noastrã, mâine sau poimâine, când va fi recursul, va fi admis, pentru cã inculpata a respectat mãsura propusã initial de procurori, aceea de a nu pãrãsi tara. Dar, cum lucrurile par a fi în acest dosar un pic sub semnul imprevizibilului si al ineditului, nu mai facem nici noi niciun pronostic. Ce spune instanta, aceea va fi, indiferent de situatie”, au opinat avocatii.