spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Ordinul Ministerului de Finante, retras, dupã aglomeratia generatã la Albita!

- Advertisement -

S-au jucat cu nervii oamenilor, la frontiera UE

S-AU RÃZGÂNDIT… Vãzând haosul creat la Albita, ANAF-ul a dat înapoi destul de repede, în privinta Ordinului prin care de vineri, 15 noiembrie, li se impunea celor care doreau sã intre în România sã declare absolut tot ce au în bagaj, iar ce depãsea micile cantitãti de produse prevãzute într-un formular special, sã fie aruncat sau, dupã caz, confiscat! Autoritãtile, la presiunea sutelor de oameni, nevoiti sã astepte chiar si zece ore pentru a trece de controlul vamal, a suspendat Ordinul, vineri noaptea.

“Poate cã intentia era bunã, aceea de a combate evaziunea fiscalã, care, sã spunem, ar fi rezultat din trecerea unor mãrfuri din Moldova în România, pentru a fi comercializate, fãrã sã se plãteascã statului român taxele aferente, dar autoritãtile n-au gândit corect modalitatea de aplicare, n-au prevãzut aglomeratia si nu au luat în calcul faptul cã nu toti oamenii care trec prin Vama Albita sunt traficanti, contrabandisti si vin în România, ca sã îsi vândã mãrfurile de prin bagaje! De aceea, nu toti – sute de oameni, zilnic – meritã sã stea la cozi si câte 10 ore, doar pentru cã statul vrea sã îi prindã pe cei, câtiva, de rea-credintã”, a spus profesorul Daniel Bãlan, unul dintre ghinionistii pe care noua mãsurã a ANAF-ului l-a surprins în Vama Albita. De altfel, dupã ora 22,00, probabil, la presiunea celor care deja îsi pierduserã rãbdarea, dupã ore în sir de asteptat ca fiecare om ce trecerea în România sã completeze un formular special si sã îsi arate orice aveau prin bagaje celor doi vamesi de serviciu, autoritãtile au suspendat Ordinul. Culmea este cã nu au dat nicio explicatie oficialã si nici nu fãcut publicã vreo altã datã pânã când mãsura nu se va mai aplica!

ANAF-ul a vrut sã aibã o bazã de date cu cei care fac un comert ilicit, în tara vecinã!

Se pare cã intenţia ANAF era să se creeze o bază de date aşa încât să fie identificate mai uşor persoanele care introduc frecvent în ţară produse pe care le declară destinate consumului personal, dar apoi le comercializează pe piaţa neagră. De aceea, fiecare persoanã care trecea prin vamã era pusã sã declare toate produsele avute asupra sa, dupã care, cele declarate ca fiind pentru consum propriu, sã fie limitate cantitativ, conform noilor dispozitii. Erau vizate 22 de produse, printre care tutun, băuturi alcoolice, carburant, ulei, zahăr, flori şi plante de ornament, legumele şi fructele. Pe lângã faptul cã s-a dovedit migãloasã completarea de cãtre fiecare persoanã a acestui formular, s-a dovedit cã nici personalul vamal nu era suficient pentru a duce la îndeplinire, cu bine, aplicarea mãsurii. Doi vamesi s-au chinuit toatã ziua de vineri, 15 noiembrie, sã facã fatã sutelor de persoane aflate în tranzit, dar oricât s-au strãduit, acestia nu puteau verifica mai mult de un vehicul, la 30 de minute.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.