spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Iaşul, „iobag” pe feuda Bucureştiului. Medicii prelevează organe, cei din Capitală culeg laurii

- Advertisement -

„Cele două centre menţionate nu corespund condiţiilor publicate în lege“, arată vicepreşedintele ANT, dr. Andrei Nica. Medicii de la „Sf. Spiridon“ sau Institutul de Boli Cardiovasculare nu au participat la numărul de transplanturi cerut de lege. „Nu putem funcţiona pe ideea las-o, bă, că merge aşa, pentru că, dacă ulterior moare cineva, noi trebuie să dăm cu subsemnatul“, arată dr. Andrei Nica.

Centrul Regional de Transplant din Iaşi nu îşi va extinde activitatea deoarece două centre medicale, care în octombrie au primit vizita co­misiei de evaluare a Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), nu au primit acreditarea pentru efectuarea transplanturilor solicitate. Astfel, Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi nu a fost declarat eligibil pentru pentru a putea efectua transplantul hepatic, iar Institutul de Cardiologie „Prof. Dr. George I.M. Geor­ges­cu“ nu a primit acreditarea pentru transplantul cardiac.
Spitalul „Sfântul Spiridon“ efectuează deja de câţiva ani transplant de cornee şi de piele. Anul acesta însă, instituţia medicală a solicitat comisiei ANT să evalueze şi Clinica I Chi­rur­gie în vederea prelevării, respectiv a efectuării a transplantului hepatic. Dar reprezentanţii ANT nu au considerat că clinica îndeplineşte criteriile stabilite prin Legea nr. 2 din 8 ianua­rie 1998 privind prelevarea şi transplantul de ţesuturi şi organe umane. „Noi am vrut să intrăm în linie dreaptă şi cu transplantul de ficat, pentru că acum la noi se face prelevarea, însă organul pleacă în altă parte, de regulă la Bucureşti. Dar încă nu suntem eligibili, pentru că medicii trebuie să aibă deja 20 de transplanturi făcute în timpul unui an şi atunci am intrat într-o perioadă de pregătire a resursei umane, astfel încât să se poată obţină calificarea necesară, iar din toamna viitoare să facem şi la Iaşi transplant de ficat“ a precizat managerul Spitalului „Sf. Spiridon“, ec. Ioan Bârliba. În acest sens, pentru a îndeplini criteriul din lege şi pentru a fi declaraţi astfel eligibili, medicii ieşeni vor merge o dată sau de două ori pe lună la Bucu­reşti, în echipe de câte trei-patru specialişti, pentru a colabora cu doctorii care deja efec­tuează transplantul de ficat.

Din acelaşi motiv, conform căruia echipa formată din medicii care ar trebui să participe la intervenţia de transplantare a unui anumit or­gan ar fi trebui să fi efectuat deja 20 de trans­planturi într-un an, nici Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Geor­gescu“ nu a fost considerat eligibil pentru a putea efectua transplantul cardiac. „Cele două centre menţionate nu corespund condiţiilor publicate în lege, iar comisia ANT care s-a deplasat în teritoriu pentru a evalua spitalele respective a sesizat că nu înde­plinesc crite­riile necesare. În România, nu oricine poate face transplat, iar instituţiile primesc avizul pozitiv doar în condiţiile în care îndeplinesc aceste criterii. Aşadar, deocamdată la Iaşi nu se poate face nici transplant cardiac, nici transplant hepatic. Nu putem funcţiona pe ideea las-o, bă, că merge aşa, pentru că, dacă ulterior moare cineva, noi trebuie să dăm cu subsemnatul“ a precizat vicepreşedintele ANT, dr. Andrei Nica.

Spitalul de Copii şi Neurochirurgia pot selecta donatori de organe

În acelaşi context, ANT a reacreditat Spitalul „Dr. C. I. Parhon“ pentru efectuarea transplatului de rinichi, iar Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, respectiv Spitalul de Neuro­chirurgie au primit aviz pozitiv pentru se­lectarea potenţialilor donatori de organe. „Noi ne ocupăm exclusiv de selectarea pacienţilor care pot fi donatori de organe. Astfel, când sunt în moarte cerebrală, anunţăm echipa Centrului Regional de Transplant, iar din acest punct se ocupă ei de formalităţile im­puse“ a declarat purtătorul de cuvânt al Spita­lul de Neurochirurgie, dr. Florin Grămadă. Spre sfârşitul lui noiembrie, începutul lunii decembrie, şi Spitalul de Recuperare din Iaşi aşteaptă comisia ANT în vederea obţinerii avizului pentru efectuarea transplantului de os şi de tendon. În Iaşi, anul acesta s-au efectuat 14 transplanturi de organe, şase la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi opt la Spitalul „Parhon“. Cu toate acestea, nici până azi Ministerul Sănătăţii nu a alocat ANT fondurile necesare acestor intervenţii, unităţile medicale asigurând realizarea transplanturilor din resursele proprii.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/iasul-iobag-pe-feuda-bucurestiului-medicii-preleveaza-organe-cei-din-capitala-culeg-laurii–29957.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.