Ceea ce anticipam în urmã cu ceva timp, în cazul rãzboiului pe care cei 26 de pãgubiti CEC îl poartã cu institutiile statului român, s-a întâmplat. Sãptãmâna trecutã, executorul judecãtoresc Alin Silitrã a notificat public scoaterea la vânzare a sediului Finantelor publice judetene, pentru a recupera banii pe care Fiscul trebuie sã-i plãteascã pãgubitilor de la CEC, care au tot felul sentinte judecãtoresti si totusi nu sunt despãgubiti. Cei care vor sã cumpere clãdirea Fiscului judetean trebuie sã stie cã licitatia va porni de la pretul de 5,99 milioane lei (59 miliarde lei vechi), imobilul fiind deja evaluat de persoane specializate. Este pentru prima datã în istoria Ministerului de Finante când un sediu al Finantelor Publice este scos la vânzare pentru o sumã datoratã unor persoane despãgubite prin sentintã judecãtoreascã.
Cei 26 de vasluieni care s-au judecat cu statul român pentru a primi înapoi economiile pe care le-au depus la CEC înainte de 1989 au primit o veste neasteptatã. Pe 6 noiembrie, executorul judecãtoresc Alin Silitrã a publicat la instantele de judecatã si pe holurile Administratiei Finantelor Publice judetene o publicatie de vânzare imobiliarã, prin care toti cei interesati sunt informati asupra faptului cã, pe 29 noiembrie a.c., va avea loc vânzarea publicã a sediului Finantelor judetene, pentru a obtine sumele la care cei 26 de pãgubiti au primit dreptul, prin decizii ale instantelor din Vaslui. Oamenii au primit dreptul, prin decizie a instantelor judecãtoresti, la plata unor despãgubiri care se ridicã, cumulat, la aproape 700 de mii de lei. Cu acesti bani, pãgubitii vroiau sã cumpere autoturisme Dacia, înainte de 1989, însã Revolutia le-a schimbat planurile, astfel cã masinile nu au mai venit si nici banii nu si i-au mai recuperat. Pentru cã Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui i-a anuntat cã nu are de unde sã returneze suma, clãdirea institutiei a fost pusã sub sechestru, în august a.c..
Licitatia va avea loc la biroul executorului Silitrã
Pentru cã nu si-au primit banii la care aveau dreptul, cei 26 de pãgubiti au mers la executorul judecãtoresc Silitrã si au cerut punerea sub sechestru a bunurilor fostei Directii de Finante a judetului. Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui a contestat de 15 ori actiunea în instantã si a explicat tot timpul cã nu are de unde sã le dea acestor oameni banii înapoi, cu atât mai putin sã scoatã 700 de mii de lei din taxele si impozitele plãtite de contribuabili. În disperare de cauzã, oamenii au trimis numeroase adrese la Ministerul de Finante. Printr-o încheiere din 29 august a.c., Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliarã a admis cererea de înscriere a cartea funciarã a Administratiei Judetene a Finantelor Publice a unei sume de platã de 696.723 lei, în contul datoriei pe care statul român o are de platã cãtre cei 26 de creditori. “Nu este normal sã se punã sechestru pe un bun din domeniul public, este împotriva legii. Cred cã OCPI trebuia sã respingã aceastã cerere a executorului judecãtoresc, dar vom avea si noi o reactie. Eu nu pot sã stau fãrã sã fac nimic, trebuie sã apãr interesele institutiei. În termen de 15 zile, voi cere la Oficiul de Cadastru sã reexamineze solicitarea executorului judecãtoresc”, spunea directorul Fiscului vasluian, Nelu Sava. Acesta, ca si ceilalti sefi din Finante, a dat dreptate pãgubitilor, spunând cã oamenii ar trebui sã-si primeascã banii, însã nu prin mijloace la limita legii. “Eu sper cã se va face o rectificare bugetarã la Ministerul de Finante, sã se dea banii la acesti oameni, însã noi nu putem sã le dãm alte sume din bugetul statului, din impozitele si taxele contribuabililor. Am fãcut douã reveniri la Ministerul de Finante, ultima la începutul lunii septembrie, asteptãm rãspunsul la aceste solicitãri. Deocamdatã, vreau sã vãd dacã au fost respectate prevederile legale când s-a acceptat somatia de platã la Oficiul de Cadastru”, anuntat, în septembrie, Nelu Sava. Ori, timpul a trecut si cei 26 de pãgubiti nu si-au primit banii, asa cã executorul judecãtoresc a mers mai departe cu procedurile. A cerut evaluarea oficialã a sediului Finantelor Publice si, dupã ce a primit raportul de evaluare, a anuntat licitatia publicã pentru vânzarea sediului în care functioneazã Finantelor Publice, loc în care lucreazã în jur de 200 de persoane. Vânzarea se va tine pe 29 noiembrie la biroul executorului Silitrã, dacã nu vor apãrea alte impedimente.
Fostul lider sindical Aionoaie, în luptã cu mafia de la Finante
“Justitiabilii Administratiei judetene a finantelor publice Vaslui confundã grav executarea validãrii proprii privind dosarul nr. 257/2013, privind titlul executoriu nr. 1615, rãmas irevocabil prin Decizia nr. 1087 a Curtii de Apel Iasi. Acum, nu executãm Ministerul de Finante, executarea are loc împotriva tertului poprit, care a devenit debitor în urma validãrii cesiunii de creantã. Ar fi bine sã studieze efectele acestei validãri-cesiuni, dupã care sã interpreteze legea”, sustine Ion Aionoaie, fostul lider sindical de la Moldosin, cel care a luptat în instantã în numele celor 26 de pãgubiti. Mai trebuie spus cã toti cei care vor dori sã cumpere sediul Fiscului de la Vaslui sunt asteptati cu o garantie de 10% la biroul executorului Silitrã, pentru a intra în licitatie.