spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

NOI NU VREM PÃMÂNT, VREM APÃ! | FOTO – VIDEO

- Advertisement -

REVOLTA TIGANILOR DIN MURGENI

SCANDAL Decizia societãtii AQUAVAS de a debransa toti rãu- platnicii a stârnit un scandal monstru la Murgeni. Mãsura îi afecteazã nu doar pe cetãtenii cu datorii, ci si pe cei cu plata la zi. „Ãstia mã omoarã, mamã! Nu mai am putere!”, a fost reactia unei femei, în vârstã de 80 de ani, nevoitã sã coboare si sã urce trei etaje, iar apoi sã parcurgã circa un kilometru pânã la cea mai apropiatã cismea, de cel putin zece ori pe zi. În urma articolelor publicate în cotidianul „Vremea Nouã”, reprezentantii AQUAVAS au dispus ca si cetãtenii de etnie rromã rãu-platnici sã fie debransati, pentru a nu mai fi acuzati de discriminare. Când lucrãtorii au vrut sã se apuce de treabã, ieri dimineatã, s-au trezit cu o ploaie de pietre. La fata locului au fost chemate mai multe echipaje de jandarmi si politisti.

Lucrãtorii AQUAVAS, întâmpinati cu o ploaie de pietre

Acuzati de discriminare, reprezentantii AQUAVAS au luat decizia de a debransa la Murgeni si cetãtenii de etnie rromã care au acumulat datorii uriase. Când ieri dimineatã angajatii acestei societãti si-au fãcut aparitia pentru a duce la îndeplinire mãsurile luate, asupra lor a început sã cadã o ploaie de pietre. Din fericire, doar un singur muncitor a suferit o leziune la un picior. La fata locului au sosit mai multe echipaje de jandarmi si politisti, astfel cã de voie, de nevoie, cetãtenii de etnie rromã au trebuit sã asiste linistiti cum li se sisteazã livrarea cu apã. „Nu suntem multumiti de ceea ce s-a petrecut azi în Murgeni. Au venit fortele de ordine, a venit domnul inginer… n-au vrut sã ne lase cu apã… Avem câte zece copii, avem greutãti, suntem necãjiti, avem datorii. 32 de milioane trebuie sã dau la apã si 10 milioane am dat pe casã? Sunt vai de steaua mea cu atâtia copii… rãmân nespãlati, neîngrijiti… la curte. Nu mai merg bãietii la scoalã din cauza apei acum. N-ai cu ce sã le speli, n-ai cu ce sã le faci mâncare”, ne-a declarat unul dintre cetãtenii revoltati. Un alt bãrbat, la fel de iritat de cele întâmplate, ne-a spus: „Eu si cu copiii mei, care sunt aici… eu am 16 copii (!?!)… Mi-a cerut 96 de milioane… Au început sã râdã toti când au auzit. Pe casa asta care o am, am dat 25 de milioane. Primarul a venit la votare… s-o bucurat cã are oameni multi, acuma ne-a lãsat… s-o ascuns si o fugit. La votare suntem buni, la asa ceva… gata, nu mai suntem! Când era primarul celãlalt acum câtiva ani, n-am avut datorii, n-am avut nimic. Cum a intrat aista… ne-a gãsit cu datorii”. Pânã la urmã, au fost debransate mai multe strãzi unde locuiesc în jur de 130 de familii. Unul din reprezentantii AQUAVAS (nu a dorit sã ne spunã numele), prezent la fata locului, ne-a declarat: „Pentru cã s-au adunat datorii foarte mari s-a trecut la debransãri. Astãzi, pe aceste strãzi, au fost debransate circa 130 de familii. Ca sã nu ne trezim cu alte acuzatii, noi le vom face douã cismele, pe strãzi diferite. Asadar nu vor rãmâne fãrã apã. E o chestie umanitarã, ca sã spun asa. Sunt sigur cã dacã veneau de la altã societate nu se mai discuta în acesti termeni. Atât putem face pentru ei”.

Serviciul nu mai apartine de Primãrie, ci de AQUAVAS

În replicã, primarul localitãtii Murgeni, Ioan Buta, ne-a precizat: „Mi s-a reprosat cã le-as fi promis în campanie cã nu vor plãti apa. Eu nu am spus niciodatã asa ceva. Serviciul a intrat de doi ani de zile în administrarea celor de la AQUAVAS. Pentru cã societatea înregistreazã datorii, e si normal sã recurgã la mãsuri. Este adevãrat cã aceste mãsuri afecteazã si pe cei buni platnici si ar fi trebuit sã gândeascã altfel lucrurile. Dar, revenind la cei rãu-platnici, ei trebuiau sã fie constienti de faptul cã atunci când beneficiezi de un serviciu trebuie sã-l plãtesti. Or, ei nu au plãtit în viata lor un gram de apã, cum sã plãteascã acum? Oamenii nu au ce sã-mi reproseze. Nu tine de Primãrie acest lucru si nu am nicio vinã pentru datoriile lor. Stiu cã acest scandal va duce la pierderea din electorat, dar prefer sã fiu corect. Oricum nu mai doresc sã candidez pentru un nou mandat. Vreau sã fiu lãsat în pace pentru a-mi duce la îndeplinire promisiunile din campanie. O parte le-am realizat. La anul voi încerca sã forez douã puturi pentru ca cetãtenii sã fie independenti de AQUAVAS”. În tabelele cu situatia datornicilor se poate vedea cã numai pe o singurã stradã (strada Emil Juvara, unde majoritatea cetãtenilor sunt de etnie rromã) s-a ajuns la un debit total de 218.303, 37 lei. Este o sumã colosalã, pe care nimeni nu si-o poate explica. Pe o altã stradã, Lazãr Donca, debitul cumulat este de 57.387,34 lei. Vis-à-vis de reactia celor de etnie rromã atunci când au fost debransati, sub protectia anonimatului, un cetãtean ne-a spus: „Pãi, nu sunt nesimtiti? Mergeti pe strãzile unde locuiesc si o sã aveti o mare surprizã. Au ditamai vilele si masini de lux în fata portii, dar nu sunt în stare sã-si plãteascã datoriile la apã. S-au învãtat asa si nu ai ce sã le mai faci. Au mai multe drepturi ca noi toti cei care muncim si suntem cu datoriile la zi. Bãtaie de joc mai mare ca asta nu am vãzut. La blocuri, pentru câtiva restantieri, ne-au tãiat la toti apa”.

Cetãtenii de la blocurile debransate, în pragul disperãrii

Aceeasi situatie existã si în ceea ce priveste blocurile debransate de la reteaua de apã. Dacã un singur locatar de pe scarã nu si-a achitat datoria, reprezentantii AQUAVAS au sistat furnizarea apei la toti cei din bloc. Când oamenii au reclamat cã aceastã mãsurã nu este cea mai potrivitã li s-a rãspuns sã îsi punã apometru separat, pe scarã. Solutia, spun oamenii, ar fi bunã, dar ce te faci cu cei care au o pensie de 500 de lei, sunt bolnavi, cu handicap, si nu îsi permit sã plãteascã pentru lucrare aproximativ 4.000 de lei? „Este strigãtor la cer cum s-a ajuns la aceste pierderi. Pe ce bazã au calculat? De exemplu, pe luna august sunt 163 de tone de apã, pe septembrie 200… iar pe octombrie 331 pierderi… Cum Dumnezeu s-a consumat atâta apã? Dincolo de acest aspect, ar mai fi o problemã. Pe scarã noi suntem cu datoriile la zi. Dar sunt si câteva familii care nu si-au plãtit datoriile, iar din cauza acestora trebuie sã suporte consecintele toatã lumea. As vrea sã se gãseascã o solutie si pentru ei (cei de la AQUAVAS), dar si pentru noi, cei care ne achitãm datoriile. Ni s-a propus sã ne punem apometre la usã, pentru a ne separa de ceilalti. Dar câti îsi permit asa ceva? Sunt oameni bolnavi care atunci când primesc pensia se duc si îsi plãtesc datoriile. Acum li s-a tãiat apa si sunt nevoiti sã care apã cu bidoanele. E corect ce se întâmplã? Nu mai vorbesc de calitatea apei. Nimeni nu bea asa ceva. Fetita mea s-a îmbolnãvit si acum este sub tratament. Apa de bãut noi o cumpãrãm, cã la chiuvetã curge orice, numai apã nu. Pe deasupra, mai curge si cu program… o orã dimineata si o orã seara”, ne-a precizat Vivi Secan, una din persoanele afectate de debransãrile de la bloc.

VICTIMÃ COLATERALÃ

„”Ãstia mã omoarã, mamã!”

Toti cetãtenii merg acum cu bidoanele la cele mai apropiate cismele. Este si cazul unei bãtrâne, în vârstã de 80 de ani, care locuieste la etajul trei al unui bloc: „”Ãstia mã omoarã, mamã! Nu mai am putere! Sã urc trei etaje si sã cobor tot atâtea e foarte greu la vârsta mea. Pe deasupra trebuie sã mai merg aproape un kilometru pânã la cea mai apropiatã cismea. Sunt cu datoriile la zi, mamã… Mã duc si eu cu un bidon de cinci litri cã atât pot sã car. Nu am încotro”. La cismea tot timpul e coadã. Cei care sunt în putere vin cu bidoane mai mari, altii sunt nevoiti sã facã mai multe drumuri. De asemenea, sunt si persoane cu handicap, care nu se pot deplasa. Desi au plãtit facturile la timp, acum sunt nevoiti sã se roage de vecini sã-i ajute. Si nu întotdeauna au noroc.


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.