CONTROL În vederea evitãrii aparitiei unor episoade de toxinfectii alimentare datorate consumului de produse alimentare de origine animalã precum si în urma expunerii mediatice, în aceastã perioadã Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a organizat controale oficiale la nivelul unitãtilor de vânzare cu amãnuntul. S-au controlat ferme avicole, abatoare de pãsãri, depozite alimentare, supermarketuri si magazine alimentare de pe tot teritoriul judetului Vaslui. Nu s-au gãsit nereguli si nici carne infestatã la vânzare si nici la producãtor, asa încât vasluienii pot mânca fãrã probleme carne de pasãre.
În acest sens, la nivelul DSVSA Vaslui, au fost constituite echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului de Siguranta Alimentelor de Origine Animalã, inspectii si control, în vederea efectuãrii unor controale oficiale ce au avut ca tematicã principalã modul în care sunt obtinute si comercializate în cadrul unitãtilor de vânzare cu amãnuntul cãtre consumatorul final, în special carnea de pasãre, carnea transatã, carnea tocatã, carnea preparatã si/sau produsele din carne, destinate consumului uman. În cadrul controalelor s-a urmãrit respectarea legislatiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor în vigoare. „În urma analizãrii situatiei, DSVSA doreste sã informeze opinia publicã asupra faptului cã Salmonella este o bacterie care se gãseste sub forma a peste 2.500 de serotipuri, din care doar douã serotipuri (S. Enteritidis si S. Typhimurium) sunt relevante din punct de vedere al sãnãtãtii publice. Toate serotipurile de Salmonella sunt termosensibile, se distrug la tratament termic la o temperaturã aplicatã de 65 – 70°C de grade Celsius. La nivelul judetului s-au efectuat un numãr de 1360 de probe din ferme pentru supravegherea salmonelelor zoonotice. La nivelul abatoarelor s-au efectuat un numãr de 195 probe pentru programul de supravegherea salmonelozelor zoonotice. La nivelul retelei de comercializare s-au efectuat un numãr de 38 probe pentru supravegherea salmonelei. Astfel, având în vedere controlul oficial efectuat de serviciile veterinare din România implicit din judetul Vaslui, respectiv pe întreg lantul alimentar „de la fermã la furculitã” se garanteazã asigurarea sãnãtãtii animalelor si a sigurantei alimentelor de origine animalã. Pe raza judetului Vaslui nu s-au identificat produse din loturile suspicionate a fi infectate cu salmonela. Nu s-au identificat reclamatii din partea consumatorului, nu s-au înregistrat episoade de toxiinfectii alimentare datorate salmonelei. Aceste controale vor continua în perioada urmãtoare având ca scop protejarea sãnãtãtii populatiei judetului Vaslui”, a precizat medicul veterinar Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui. Orice neregulã referitoare la siguranta alimentelor poate fi sesizatã la serviciul de permanentã al DSVSA Vaslui : 0235 421 121/ fax . 0235421278 sau e-mail office-vaslui@ansvsa.ro.