Duminicã, 3 noiembrie, la ora 18.30, la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad pentru a viziona spectacolul de teatru „Familia Offline”, care face parte din proiectul „Copiii migratiei – Turneu de teatru educational”. Spectacolul „Familia Offline” îsi propune sã dezbatã – prin mijloacele artei teatrale – problematica migratiei fortei de muncã, din perspectiva copiilor rãmasi în tarã, copii care se adapteazã noilor roluri sociale ale familiei de granitã: devin ei însisi pãrinti-copii care-si cresc fratii mai mici si au grijã unii de altii. „Copiii migratiei – Turneu de teatru educational” este un proiect cultural finantat de cãtre AFCN – Administratia Fondului Cultural National, si initiat de cãtre Asociatia Culturalã Replika, împreunã cu Teatrul Foarte Mic. Intrarea este gratuitã.
Spectacolul are în distributie nouã copii (Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionut Rosca, Mario Ștefan, Andreea Baraitan, Georgiana Moise, Anca Negoitã, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi), care evolueazã alãturi de actori profesionisti, Mihaela Rãdescu si Viorel Cojanu, în regia lui Radu Apostol, pe un text de Mihaela Michailov. Muzica originalã este compusã de Bogdan Burlãcianu (Bobo de la formatia <<Fãrã Zahãr>>), iar scenografia poartã semnãtura Mariei Mandea. Spectacolul „Familia Offline” îsi propune sã dezbatã – prin mijloacele artei teatrale – problematica migratiei fortei de muncã, din perspectiva copiilor rãmasi în tarã, copii care se adapteazã noilor roluri sociale ale familiei de granitã: devin ei însisi pãrinti-copii care-si cresc fratii mai mici si au grijã unii de altii. „Familia Offline” este spectacolul maturizãrii în absenta pãrintilor. Este spectacolul copiilor care se transformã în oameni mari, asteptând sã fie din nou alãturi de mama si de tata. Maturizarea lor naste întrebãri inocente, tandre si cinice despre lumea în care trãim: Când suntem destul de mari ca sã crestem singuri? Când devenim mama? Si când mama nu e, cine e mama?
Copiii migratiei – Turneu de teatru educational
Proiectul îsi propune itinerarea spectacolului „Familia Offline” în zonele puternic afectate de efectele migratiei fortei de muncã si, totodatã, prezentarea metodelor de lucru folosite în atelierele pe care Radu Apostol, Mihaela Michailov, Mihaela Rãdescu si Viorel Cojanu le-au fãcut cu grupul de copii care evolueazã în spectacol. Înaintea reprezentatiei cu spectacolul „Familia Offline” va avea loc o prezentare a metodelor de lucru (jocuri si exercitii de teatru educational), la care sunt asteptati educatori, învãtãtori si profesori, interesati sã lucreze cu grupuri de copii, si care vor sã se familiarizeze cu modalitãtile de abordare proprii unui proiect de teatru educational. Prezentarea se va desfãsura la Teatrul „Victor Ion Popa”, în intervalul 15.00 – 16.00. În cadrul acestei prezentãri, vor fi oferite participantilor, gratuit, cele douã cãrti ale proiectului „Familia Offline -Spectacol de Teatru Educational” si „Teatrul Educational. Jocuri si exercitii teatrale”. Partenerii proiectului sunt: Teatrul „Mihai Eminescu” – Botosani, Dom Polski – Suceava, Teatrul Municipal „Bacovia” – Bacãu, Teatrul „Victor Ion Popa” – Bârlad, Teatrul „Maria Filotti” – Brãila, Teatrul „Fani Tardini” – Galati, Centrul de educatie si dezvoltare profesionalã Step by Step, Universitatea Nationalã de Artã Teatralã si Cinematograficã „I.L.Caragiale”, Asociatia „Telefonul Copilului”, Asociatia Nationalã a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, Port.ro, Sapte Seri, Gazeta de Artã Politicã si Critic Atac.