CONDAMNATI… Magistratii Judecãtoriei Husi au tãiat în carne vie în cazul marelui „tun” de la Duda-Epureni, în care doi angajati ai primãriei au furat, timp de 3 ani, nu mai putin de 8,7 miliarde de lei vechi din visteria unitãtii. Lãcomia cu care s-au înfruptat cei doi functionari din bugetul local le-a adus condamnãri pe mãsurã. Astfel, Neculai Alexa, fostul contabil si fosta casierã, Mocanu Lucretia au fost gãsiti vinovati de sãvârsirea infractiunii de delapidare în formã calificatã, fals intelectual si fals în Legea contabilitãtii, cei doi inculpati fiind condamnati la câte 6 ani si 8 luni de închisoare cu executare, dar cu posibilitate de recurs. În cadrul aceluiasi dosar, a fost cercetat si fostul primar al comunei Duda-Epureni, Sandu Vasilache, sub acuzatia de instigare la fals privind Legea contabilitãtii, însã acesta a fost scos de sub urmãrire penalã de cãtre procurori, fiind sanctionat cu o amendã administrativã de 1000 lei pentru neglijentã în serviciu.
Povestea marelui „tun” de la Primãria comunei Duda-Epureni a început în tumultoasa primãvarã a anului 2009, când, în urma unor controale si verificãri în contabilitatea primãriei, expertii Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui au constatat o gaurã în bugetul local de peste 8,7 miliarde de lei vechi. Dupã mai bine de 2 ani de cercetãri, dosarul a fost trimis la Judecãtoria Husi. Chiar dacã initial au fost vehiculate mai multe nume, intrând în ecuatie chiar si fostul primar, Sandu Vasilachi, cã si-ar fi însusit bani din casieria unitãtii, în boxa acuzatilor au rãmas doar Neculai Alexa si Lucretia Mocanu, care au fost trimisi în judecatã pentru sãvârsirea infractiunii de delapidare în formã calificatã continuatã, fals intelectual, fals în Legea contabilitãtii si instigare la fals sub semnãturã privatã. Lãcomia celor doi delapidatori a atins cote extreme, acestia furând bani din conturile bugetare alocate ajutoarelor sociale, burselor scolare pentru cei sãraci, ajutoarelor destinate noilor nãscuti sau chiar din banii destinati salariilor. Astfel, din 2006 si pânã în 2009, când „mânãriile” celor doi au fost date în vileag, se extrãgeau din bugetul local câte 200 de milioane de lei vechi lunar, bani pe care-i foloseau în interese proprii. Dupã 2 ani de tergiversãri si încercãri ale inculpatilor de a-si dovedi nevinovãtia, marti, 22 octombrie, Neculai Alexa si Lucretia Mocanu si-au primit sentinta: câte 6 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru fiecare în parte. Condamnarea fostului contabil a ajuns si pe la urechile cetãtenilor din localitatea Epureni, care spun la unison cã pedeapsa este prea micã în comparatie cu averea pe care si-a fãcut-o din banii contribuabililor. „Doar 6 ani si 8 luni? Numai atât? Trebuia sã-i dea 35 de ani de închisoare, atâtia ani cât a stat si la primãrie, vreme în care a fãcut avere. Din bugetul primãriei si-a tinut fetele la facultate, le-a cumpãrat apartamente, masini, le-a trimis în excursii, iar noi nu avem de-o pâine. E corect asa?”, spun sãtenii despre fostul contabil, Neculai Alexa.
Recuperarea totalã a prejudiciului este imposibilã
Cei doi delapidatori au stiut exact cum sã procedeze pentru a nu fi nevoiti sã retrocedeze bunurile achizitionate din banii furati. Unele surse sustin cã Lucretia Mocanu a achizitionat un apartament în Iasi pe numele fiicei, iar o bunã parte din bani i-ar fi folosit pentru finantarea celor doi copii, studenti la facultate. Spirit întreprinzãtor, fosta casierã a încercat sã-si dezvolte o afacere, achizitionând un spatiu în centrul Husului, acolo unde urma sã-si deschidã un fast-food, însã afacerea nu i-a reusit. Un lucru similar l-a fãcut si Neculai Alexa, „primarul cu mandat de 35 de ani”, asa cum îi spun sãtenii, fãcând referire la perioada în care a detinut functia de contabil la primãria Duda-Epureni si influenta pe care a avut-o acesta în cadrul institutiei. Gurile rele din sat spun cã acesta a achizitionat apartamente în Vaslui si Iasi, pe care le-a trecut pe numele fetelor, majoritatea banilor furati investindu-i în propriile fiice. Nu demult, umbla prin sat pentru a concesiona terenuri agricole în vederea înfiintãrii unei asociatii, însã, se pare cã pedeapsa primitã va fi un impediment pentru prosperarea afacerii. Totusi, recuperarea totalã a prejudiciului va fi imposibilã. În ciuda faptului cã s-a pus sechestru pe bunurile celor doi inculpati, se pare cã nu se vor putea obtine mai mult de 2 miliarde de lei vechi. Din toatã aceastã mizerie, principalii care au suferit, au fost cetãtenii comunei deoarece, cu banii furati, s-ar fi putut acorda mai multe ajutoare sociale pentru nevoiasi, s-ar fi putut repara drumurile comunale sau s-ar fi putut folosi pentru repararea unor clãdiri care apartin primãriei.