spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Campanie de informare pro gaze de sist pe banii românilor! | VIDEO

- Advertisement -

PREA TÂRZIU! Cadrele didactice de la mai multe scoli din Bârlad s-au revoltat ieri când li s-au dat de cãtre directori ziare si pliante prin care ANRM dorea sã informeze populatia despre gazele de sist si beneficiul acestora. Oamenii au aruncat cât colo „dovezile” pro gaze de sist venite, cum au zis unii, prea târziu, dupã ce mai marii tãrii si ai judetului Vaslui au dat deja avize de mediu, certificate de urbanism si autorizatie de constructie, nedând practic nicio sansã unei decizii luate de populatie! „O nouã dovadã a faptului cã Guvernul Ponta lucreazã pentru compania Chevron, împotriva propriilor cetãteni. ANRM a început o campanie de dezinformare a populatiei, încercând sã facã lobby pentru Chevron si fracturarea hidraulicã, o metodã atât de periculoasã încât chiar si americanii au interzis-o în mai multe state”, a spus dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei „România Fãrã Ei”. Faptul cã în scoli se distribuie aceste materiale nu a deranjat-o pe inspectoarea generalã a ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã (PSD), însã pentru ea deranjul a fost mare când profesorii din Pungesti au iesit la protest, interzicându-le acestora sã plece din scoalã. Cadrele didactice din Bârlad au fost foarte transante cu campania ANRM: au refuzat sã primeascã materialele de informare, pentru cã ele nu informeazã, ci manipuleazã!

Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat acum câteva luni cã va derula o campanie de informare cu privire la gazele de sist, principalele informatii legate de tehnologia fracturãrii hidraulice, forajele utilizate în explorare si exploatare, substantele folosite si multe altele. Campania, conform legii, trebuia dusã înainte de a se da orice aviz de mediu sau orice certificat de urbanism, însã ANRM a tãcut mâlc sau s-a „luptat” pentru Chevron, ceea ce pe oamenii din judetul nostru, unde Chevron are concesionat teren si a primit deja avizele de mediu pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist, i-a enervat cumplit pe oameni, la asa zisele dezbateri organziate în luna iulie de anul acesta. De remarcat este faptul cã la dezbateri nu s-a împãrtit niciun pliant, niciun ziar! Cu câteva zile înainte de expirarea termenului pentru campania de informare, brusc, au apãrut la Primãria Bârlad sute de ziare si pliante în care ANRM explicã cu niste termeni care seamãnã izbitor cu cei din pliantele Chevron, ce bune sunt gazele de sist si cum metoda de extragere, fracturarea hidraulicã, nu este deloc, dar absolut deloc periculoasã pentru populatie! „ANRM a început ofensiva împotriva noastrã, a celor care ne opunem acestui procedeu toxic. La sedintele de consiliu profesoral de ieri s-au împãrtit cãtre profesori pliante si ziare realizate de ANRM în care sunt numai minciuni (de exemplu, exploatarea gazelor de sist creazã locuri de muncã, independentã energeticã, oprim dependenta fatã de rusi, pret mai mic la gaz, mediul nu va avea de suferit, etc). Pe asta se duc banii nostri?! Am refuzat toti profesorii sã primim asa ceva! Trebuie sã ne asteptãm ca aceste materiale sã ajungã în curând sã fie distribuite cãtre toti locuitorii, atât din Bârlad, cât si din satele judetului. Asta e manipulare ordinarã”, a spus una dintre tinerele profesoare de la o scoalã din Bârlad. Si ca ea au fost 90% dintre cadrele didactice din Bârlad care au refuzat sã primeascã minciunile ANRM, care, cu banii românilor, face lobby pentru Chevron! Vã lãsãm sã ghiciti cine nu a refuzat sã le primeascã si a considerat initiativa foarte bunã!

Inspectoarea generalã de acord cu informarea!

Întrebatã de jurmanisti dacã este normal sã fie distribuite de cãtre Primãrie asemenea materiale în scolile bârlãdene, Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui, a precizat cã da! Desi la protestul de la Pungesti aceeasi inspectoare generalã a interzis ca elevii si profesorii sã participe la protest! „Nu scrie în ele Chevron, este material informativ si este dat la toate institutiile din oras. Au fost distribuite de Primãrie câte zece exemplare la fiecare scoalã pentru cadrele didactice, nu pentru elevi si nu contravin art. 7 din Legea Educatiei si Regulamentului de functionare si organizare a învãtãmântului românesc”, a spus Gabriela Plãcintã.

Ce nu se spune de cãtre ANRM!

Nu se spune cã un raport realizat în septembrie 2012 pentru Comisia Europeanã aratã cã exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice poate duce la contaminarea pânzei freatice, a apei de suprafatã si a aerului. Studiul mentiona cã se consumã foarte multã apã, se constatã un trafic foarte mare pentru pregãtirea puturilor si în faza de fractionare, ca si un risc mare pentru biodiversitate. Din cauza problemelor, studiul recomanda ca fractionarea sã fie realizatã doar sub conditii stricte, si nu la scarã industrialã. Directiva privind apele urbane uzate specificã foarte clar cã nu este permisã injectarea de poluanti în rezervele subterane de apã. Raportul specificã, însã, cã acest lucru este probabil sã se întâmple în cazul gazelor de sist. Concomitent, în directiva privind deseurile miniere se stipuleazã cã lichide continând substante toxice pot curge în straturile geologice si pot ajunge la suprafatã. Aceasta este o parte inevitabilã a procesului de fractionare, fiind vorba despre fluidul format din apã si chimicale, care revine la suprafatã în proportie de 15%-80%.

Nu se spune ce înseamnã cu adevãrat fractionarea hidraulicã

Fractionarea presupune sãparea unui put adânc pânã la rocã, dupã care se foreazã orizontal si se detoneazã mici încãrcãturi explozive, care fisureazã sistul. Ulterior, se pompeazã apã amestecatã cu nisip si o serie de substante, pentru a mentine fisura deschisã. În final se recupereazã gazul. Presa a scris cã în SUA s-au descoperit cazuri de oameni din apropierea exploatatiilor cu benzen în sânge, acesta fiind un element cancerigen. O serie de state, precum Franta, au interzis exploatarea gazelor de sist. Produsele chimice din lichidul de fracturare au fost descoperite de activistii din SUA în urma deversãrilor pe marginea drumului si analizate în laboratoare independente. Au fost descoperite 600 de substante, ceea ce a atras atentia Congresului American care a obligat companiile sã publice ce substante folosesc si în ce cantitate. Acolo se regãsesc: toluen, benzen si ale substante cu nume greu de scris si pronuntat, dar care sunt toxice, cancerigene si mutagene. O altã minciunã o reprezintã durata explorãrii si a exploatãrii. ANRM minte cu nerusinare când spune cã explorarea dureazã între 3 si 8 ani, când forajul, conform proiectului Chevron, dureazã 12 zile pânã la adâncimea de 3000 metri, iar întreaga procedurã de extractie a carotelor, câteva luni cu toatã amenajarea de santier. Faza de exploatare este una imediatã, sonda fiind acceasi, iar forajul dureazã mai putin de o lunã. Toate pregãtirile pentru exploatare depind numai de rapiditatea instalãrii agregatelor, forajul în sine fiind de ordinul zilelor!

Guvernul Ponta, împotriva cetãtenilor

„O nouã dovadã a faptului cã Guvernul Ponta lucreazã pentru compania Chevron, împotriva propriilor cetãteni. ANRM a început o campanie de dezinformare a populatiei, rãspândind mii de ziare, pliante prin scoli si institutii publice, materiale ce dezinformeazã populatia cu privire la riscurile asociate fracturãrii hidraulice. ANRM spune cã acele cutremure de 2,5 grade pe scara Richter sunt inofensive, când noi tocmai am vãzut la Izvoarele (Galati) cum cutremurele de 2 – 3 grade au lãsat în urmã case pe care primul-ministru le considerã instabile si dorea strãmutarea populatiei. Tot pliantele mincinoase spun cã pânza freaticã nu va fi poluatã mistificând un raport clar al Comisiei pentru conservarea resurselor de petrol si gaze din Colorado, raport care confirmã poluarea cu gaz din stratul de sisturi în urma exploatãrii. Practic, manipularea depãseste orice limitã, minciunile sunt însã sustinute dintr-un proiect finantat de UE si cofinantat din fonduri publice. Asadar, românii sunt din nou pãgubiti de ANRM si Guvern prin cheltuirea banilor publici pe manipularea maselor si nu pe informare obiectivã”, a spus dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei „România Fãrã Ei”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.