spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Două asistente maternale forţate să ia copii în plus în îngrijire au câştigat un proces

- Advertisement -

Cele două ieşence aveau un minor în plasament şi au dat în judecată „Protecţia Copilului“, după ce aceasta le-ar fi obligat să mai ia câte un copil de la stat. Femeile au câştigat procesul, precedentul fiind unul de interes pentru numeroşii asistenţi maternali din judeţ aflaţi în aceeaşi situaţie: au un copil de la stat, iar „Protecţia Copilului“ îi obligă să mai ia unul ca să le plătească drepturile. Autorităţile spun că nu e corect cum au procedat cele două angajate.

Doi asistenţi maternali din judeţul Iaşi au câştigat în instanţă anularea amenzilor date de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Mihaela Rădeanu şi Lenuţa Tăcuţanu şi-au exprimat nemulţumirile faţă de mijloacele cu care DGASPC încearcă să convingă asistenţii maternali să ia în plasament, pe lângă copilul deja încredinţat, un al doilea minor.

Presiunile

Astfel, Lenuţa Tăcuţanu susţine că, pentru reînnoirea atestatului de asistent maternal, după ce direcţia i-a evaluat posibilităţile de creştere a tânărului pe care îl are în îngrijire, comisia de evaluare i-a eliberat actul, cu menţiunea că în document de data aceasta este menţionat faptul că femeia poate avea în ocrotire încă un copil. Însă, când asistentul maternal le-a spus reprezentanţilor comisiei că nu vrea să-şi asume responsabilitatea pentru un alt copil, aceştia au decis sancţionarea ei pe motiv că nu-şi îndeplineşte sarcinile de lucru. „După eliberarea permisului, au început să ne oblige să-i luăm. Ne sunau de nenumărate ori, ne chemau la sediu din două în două săptămâni. Prima dată ne-au avertizat, iar a doua oară ne-au sancţionat cu 10% din salariu. Ultima dată, în august, erau pregătiţi şi pamperşii şi ne-au avertizat că ne dă copiii acasă. Doamna directoare ne-a spus că nu se discută, ne pune copii în braţe, ne dă pamperşii şi şampoanele şi la revedere“, a declarat asistentul maternal. Mai mult decât atât, femeia susţine că reprezentanţii au ameninţat-o şi cu pierderea dreptului de a ţine în plasament şi pe celălalt copil, dacă în cele din urmă nu-şi va asuma creşterea unui al doilea. Lenuţa Tăcuţanu spune că situaţia este întâlnită frecvent la DGASPC în ultimii trei ani şi că numeroşi asistenţi maternali se află în aceeaşi situaţie, însă ori nu doresc să se expună public, ori au acceptat oferta DGASPC şi au luat în plasament încă un copil. Ba mai mult decât atât, ea susţine că „au fost cazuri în care asistenţi maternali, femei bolnave, erau obligate să primească în căminul lor cel de-al doilea copil cu toate că explicau că starea nu le permite şi nu vor să crească un alt minor“, a mai precizat asistentul maternal.

Proces prin sindicat

În această situaţie, Lenuţa Tăcuţanu împreună cu Mihaela Rădeanu au denunţat presiunile făcute de DGASPC la sindicatul Nova Vita, care ulterior a acţionat în instanţă decizia direcţiei sociale. Sindicatul a constatat în situaţia expusă încălcarea drepturilor angajaţilor. „Comisia nu ia act de dorinţa asistentului maternal, ci constată că are condiţii de a mai creşte încă un copil, iar apoi pune presiune pe el. Dacă asistentul refuză să primească minorul în plasament, este chemat în comisia de disciplină pe motiv că nu-şi îndeplineşte atribuţiile de serviciu. Ori, nu au dreptate, pentru că încălcarea sarcinilor de serviciu ar însemna că asistentul maternal nu-şi îndeplineşte sarcinile faţă de copilul pe care îl are deja în creştere, nicidecum faţă de viitorul altuia, care îi este practic străin“, a declarat Cătălin Toma, preşedintele Nova Vita. Liderul de sindicat mai precizează şi faptul că situaţia celor două asistente maternale nu este izolată, ci ea este o practică extinsă la nivelul ţării, dar la Iaşi au fost cazuri în care asistenţilor maternali li s-a spus în faţă că „ori acceptă oferta, ori îşi dau demisia“.

Reacţia DGASPC

De cealaltă parte, reprezentanţii DGASPC susţin că nu au existat presiuni din partea lor faţă de asistenţii maternali şi nici nu li s-a trecut în mod obligatoriu tuturor în atestatul obţinut faptul că se pot ocupa de educarea a doi copii, decât dacă, într-adevăr, îndeplineau condiţiile necesare. În schimb, recunosc că sistemul se confruntă cu o serie de probleme care nu ţin neapărat de DGASPC, ci mai degrabă de criza economică pe care o traversează ţara în ultimii ani. Prin urmare, aceştia spun că judeţul Iaşi se confruntă în ultimii ani cu o criză de asistenţi maternali, pentru că, pe de o parte, aceştia pleacă în străinătate, iar pe de alta, renunţă la reînnoirea atestatului, iar locurile rămase libere nu se pot ocupa. „După plecarea sau retragerea lor, direcţia poate angaja o singură persoană pentru şapte care au demisionat, după hotărârea dată acum doi ani de Guvernul Boc. Ori, cum să se descurce noul angajat cu cel puţin şapte copii, dacă nu chiar cu mai mulţi? Noi avem asistenţi maternali care au în grijă şi câte trei copii mici şi stau toată ziua după ei. Cum poate explica asistentul maternal care are în grijă un elev de liceu, cum este şi cazul doamnei Tăcuţanu, că-şi îndeplineşte cele 8 ore de muncă pentru care este plătită, dacă băiatul este plecat de dimineaţă până spre după-amiază la şcoală?“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Mai mult, reprezentantul DGASPC admite faptul că nu există nici un articol de lege care să stipuleze un număr concret de copii pe care asistentul trebuie să-i ia în ocrotire, dar totuşi consideră că amenda de 10% din salariu pe care asistenţii au primit-o din partea comisiei disciplinare pentru refuzul dat este binemeritată, pentru că atunci când „DGASPC apelează la serviciile asistentului maternal, acesta trebuie să răspundă prompt, întrucât este angajatul instituţiei, iar noi suntem angajatorul său“. Mai mult, purtătorul de cuvânt susţine că direcţia socială a încercat să rezolve situaţia „omeneşte, fără să pună biciul pe nimeni“, iar dacă cei doi asistenţii maternali anunţau de la început că refuză încredinţarea celui de-al doilea minor, atunci nu li se mai elibera atestatul şi odată cu acesta pierdeau şi dreptul de ocrotire a copilului pe care-l îngrijeau deja.
DGASPC mai anunţă că urmează să facă recurs la Hotărârea nr. 3415/2013 dată de Tribunalul Iaşi prin care instanţa anulează dispoziţiile de sancţionare a celor doi asistenţi maternali.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/doua-asistente-maternale-fortate-sa-ia-copii-in-plus-in-ingrijire-au-castigat-un-proces–27050.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.