DEMERS Necazul husenilor de pe Dric, acolo unde s-au construit case noi, însã oamenii nu au luminã în locuintele lor si, multi dintre ei, trãiesc la lumina lumânãrii, s-a fãcut auzit si în Parlament, acolo unde senatorul Nelu Tãtaru i-a cerut ministrului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, o solutie în acest caz, dacã tot, la nivel local, de ani de zile, problema rãmâne nerezolvatã.
„În urmã cu aproape 10 ani, dar si ulterior, în baza Legii 15/2003, în jur de 300 de tineri din municipiul Husi au primit teren cu titlu gratuit, în vederea construirii de locuinte, într-un cartier din marginea orasului, numit Dric 2, respectiv Dric 3. O mare parte dintre acesti tineri si-au ridicat locuintele de cum au primit terenul. Din nefericire, unii nici pânã acum nu au reusit sã se mute, dezamãgiti de inexistenta conditiilor civilizate (drumuri încã de pãmânt, nu este apã curentã, canalizare si nu existã retea pentru iluminatul casnic). Altii, de nevoie, trãiesc, cu copii cu tot, la lumina lumânãrii. Situatia este cauzatã de faptul cã autoritãtile locale nu au reusit, în toti acesti ani, asigurarea utilitãtilor necesare unei zone locuite. Cel mai important aspect rãmâne cel legat de lipsa retelei de alimentare cu curent electric, pentru consumatorii casnici. Lunar, zeci de persoane din aceste cartiere vin si se plâng Primãriei Husi, cu speranta cã se va remedia situatia. Conducerea Primãriei Husi însã sustine cã nu sunt bani pentru construirea acestei retele pentru consumul locuintelor, fiind necesare între 1.200.000 lei – 2.000.000 lei. În urmã cu câteva zile, consilierii au aprobat efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru acest proiect, care sã indice, concret, fondurile necesare. Mãsura s-a luat, spun reprezentantii Primãriei, dupã discutii cu E.ON-ul, societatea care distribuie energia electricã în zonã, dar care, spune Primãria, nu îsi asumã investitia. Existã certitudinea cã, asa cum este bugetul local în prezent si asa cum se prefigureazã în anul viitor, aceastã sumã va fi greu, aproape imposibil de obtinut din fonduri proprii. Prin urmare, domnule ministru, vã adresez urmãtoarea întrebare: existã posibilitatea primirii de fonduri, mãcar în parte, prin intermediul programelor desfãsurate de MDRAP, pentru realizarea retelei de iluminat casnic în zona mai sus mentionatã, din municipiul Husi? Si în cazul unui rãspuns afirmativ, care sunt pasii de urmat, pentru obtinerea fondurilor de cãtre UAT Husi?”, a fost întrebat ministrul Liviu Dragnea, de cãtre senatorul Nelu Tãtaru.
„Eu spun cã, mai bine decât sã ne plângem, este sã încercãm sã facem ceva”
„Aproape cã nici nu îti vine sã crezi cã sunt huseni care, în 2013, îsi fac luminã în casã cu candela, cu lumânarea, cu ce pot. Si nu de azi, de ieri, ci de ani de zile. Am vorbit cu acesti oameni, stiu cã vin mereu la Primãrie sã cearã ajutor, dar nu îi primesc, pentru cã se spune cã nu avem bani. Eu spun cã, mai bine decât sã ne plângem, este sã încercãm sã facem ceva. Sã cerem sustinere de la Bucuresti, sã facem proiecte, sã încercãm sã vedem cum putem rezolva, mai ales cã de foarte mult timp acesti oameni cer ajutor si li se promite cã se aduce luminã, ba anul acesta, ba la anul. Sper într-un rãspuns care sã ne fie de folos din partea domnului ministru. Dacã în bugetul local nu sunt bani, atunci trebuie atrase fonduri din alte surse. Repet, nu e de ajuns sã ne plângem si sã amânãm de la un an la altul husenii care cer ajutorul în acest sens”, a precizat senatorul PNL, Nelu Tãtaru.