spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Manolache Kostake Epureanu – bust finantat de masoni si dezvelit la Bârlad (foto)

- Advertisement -

EVENIMENT MASONIC La Scoala „Manolache Kostake Epureanu” din Bârlad a avut loc ieri un eveniment deosebit, marcat de întreaga Lojã Masonicã – circa 80% dintre reprezentantii din toatã partea de Sud a Moldovei fiind prezenti. A fost sfintit si dezvelit bustul celui dintâi mason al României, ridicat de Asociatia „Manolache Kostake Epureanu”, condusã de Bebi Calistru, un important om de afaceri bârlãdean si reprezentant al masonilor bârlãdeni. Bustul a fost fãcut de artisul plastic bârlãdean si profesor de arte plastice, Dorin Filichi.

La invitatia Asociatiei „Manolache Kostake Epureanu” si a Scolii „Manolache Kostake Epureanu” au participat la eveniment personalitãti culturale bârlãdene, primarul municipiului, profesori din cadrul corpului didactic bârlãdean, Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui, reprezentanti ai Lojei Masonice din Vaslui, Galati, Focsani si Bucuresti. Manolache Kostake Epureanu a fost una dintre personalitãtile remarcabile ale Bârladului, este înmormântat la Bârlad, locul unde de altfel s-a nãscut, a fost o personalitate marcantã a secolului al XIX-lea, primul mason român, om de stat si politician fruntas, implicat în fondarea statului national român modern. Dupã dezvelirea bustului, realizat de prof. Dorin Filichi, dezvelire fãcutã de Bebi Calistru si primarul Constantin Constantinescu, a avut loc o slujbã religioasã, prin care a fost sfintit bustul celui cãruia fosta Scoala nr. 9 Bârlad îi poartã acum numele. Cea care a prezentat istoria lui Manolache Kostake Epureanu a fost prof. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene. Dupã dezvelirea bustului a fost vernisatã si o expozitie de copii ale unor documente extrem de rare, reprezentând practic istoria familiei Kostake Epureanu, colectie donatã scolii de prof. Elena Monu. Expozitia va fi cu caracter permanent.

Despre Manolache Kostake Epureanu

Tot Elena Monu ne-a dat si câteva date istorice si biografice despre cel care a fost ieri cinstit de masonii bârlãdeni si nu numai. Manolache Kostake Epureanu s-a nãscut la Bârlad la data de 22 august 1824, fiu al vornicului Ion Costache Epureanu si al Catincãi, fiica spãtarului Costache Negel, apartinând unei familii ce a jucat un rol important în Moldova începând cu secolul al XVI-lea. Înzestrat cu o inteligentã deosebitã, studiazã la Heidelberg, Berlin, Göttingen si Jena obtinând, în 1844, diploma de doctor în drept la Universitatea din Jena, apoi îsi continuã studiile la Paris. A desfãsurat o bogatã activitate revolutionarã alãturi de prietenii sãi Mihail Kogãlniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alecu Russo, Alexandru Ioan Cuza. Luptãtor înflãcãrat pentru realizarea Unirii, a fost membru al Comitetului Unionist din Bârlad si al Comitetului Central al Unirii cu sediul în Iasi. Bârladul si tinutul Tutova l-au trimis ca deputat în adunarea ad-hoc din septembrie 1857, iar în anul urmãtor, ca deputat în Adunarea Electivã a Moldovei care l-a ales ca domnitor pe Alexandru Ioan Cuza. În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Manolache Kostake Epureanu a condus guvernul în perioada 1859-1862, guvernul Tãrii Românesti între 13 iulie 1860 si 17 aprilie 1861. A desfãsurat o bogatã activitate politicã si dupã 1866, fiind deputat în Parlamentul tãrii, ministru, prim ministru în 1869 si 1876. În 1880, ultimul an al vietii, a acceptat presedintia Partidului Conservator. S-a stins din viatã la 7 septembrie, la Wiesenbaden, Germania. „Personalitate politicã importantã, doctrinar care a echilibrat traditionalismul si liberalismul, unionist, dar si sustinãtor, dupã 1862, al intereselor moldovenesti grav afectate de centralizarea administrativã, Manolache Kostake Epureanu rãmâne un punct de reper în istoria modernitãtii autohtone. A fost primul om din lume care a lansat ideea învãtãmântului gratuit si de accea consider cã locul lui, pentru eternitate, este aici, la scoala care îi poartã numele”, a mentionat Bebi Calistru, presedintele Asociatiei „Manolache Kostake Epureanu” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.