Cei care au încheiat, prevăzători, poliţe de asigurare pentru valori de peste 20.000 de euro, s-au trezit că li se oferă 5.000 de lei ca să renunţe la ele
Inundaţiile care au lovit în septembrie judeţul Galaţi îi chinuie şi acum pe oamenii din localităţile afectate. Casele le-au fost distruse, iar oamenii speră să primească bani de la Guvern să le repare, pentru a avea un acoperiş deasupra capului la iarnă.
Unii dintre cei afectaţi sunt, dintr-un punct de vedere, mai norocoşi. Au respectat legea şi şi-au asigurat locuinţele. Nu au avut însă timp să se gândească la despăgubiri imediat după tragicele zile din septembrie. Asiguratorii însă au fost mai prompţi şi i-au contactat pe cei care aveau poliţie. Scopul lor nu a fost însă să evalueze, aşa cum era normal, casele afectate, ci să-i păcălească pe oameni. „Au fost multe cazuri în care asiguratorii au venit şi le-au oferit oamenilor bani pentru a le răscumpăra poliţele. Iniţial li s-au oferit 5.000 de lei. Când s-au lovit de refuzul localnicilor au plusat şi au crescut sumele până la 7.000-8.000 de lei. Unii însă nu au acceptat tranzacţia şi ştiu că vor să îşi angajeze avocaţi pentru a-şi rezolva problema”, ne-a explicat Emil Dragomir, consilier local în comuna Slobozia Conachi.
5.000 de lei pentru o casă dărâmată
Într-o astfel de situaţie se află şi doamna Geta (numele este fictiv, pentru că oamenii vor să îşi păstreze anonimatul). Casa ei a fost afectată în proporţie de 75 la sută. „Mi-am făcut asigurare de 20.000 de euro, plus 2.000 de euro pentru bunurile din casă. Imediat după inundaţii m-au sunat şi mi-au oferit 5.000 de lei drept despăgubiri. Le-am explicat că nu am ce face cu această sumă şi i-am refuzat. La câteva zile m-au sunt din nou şi mi-au oferit 6.500 de lei. Cu banii aceştia pot cumpăra doar sobele distruse”, ne-a povestit femeia.
Când s-au lovit şi de al doilea refuz, cei de la asigurări i-au cerut femeii facturi de la bunurile asigurate şi deviz de la o firmă pentru reparaţiile care se impun. „De unde să mai am eu facturile de la bunuri? În noaptea aia, când mi-a intrat apa în casă, abia am reuşit să îmi salvez actele. La facturi îmi stătea mie capul? Acum trebuie să caut o firmă să îmi fac reparaţiile. Şi mai vine şi iarna”, se mai plânge femeia.
Situaţia doamnei Geta nu este singulară. Situaţia s-a repetat şi în localitatea Pechea. Aici însă au reuşit să-i păcălească pe oamenii bătrâni care au avut casele afectate de ape. „Ştiu că la Pechea au păcălit bătrânii. Eu una nu le-am căzut în plasă. Voi căuta să strâng toate actele pe care mi le-au solicitat şi dacă nu mă înţeleg cu ei îmi voi angaja avocat şi îi voi acţiona în instanţă”, ne-a mai spus femeia.
Sumele oferite de firma de asigurare sunt infime. În urma evaluărilor făcute de comisiile de specialitate, primăriile vor primi bani pentru despăgubirea oamenilor. „Suma de 5.000 de lei, cât li s-a oferit păgubiţilor cu case distruse, o vom da celor care au avut afectată, în proporţie de 75 la sută, o anexă gospodărească”, ne-a explicat consilierul local Emil Dragomir.