spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Lupta cu coruptia de la frontierã, o vânãtoare de vrãjitoare

- Advertisement -

CU BARCA PESTE PRUT …Misterul tigãrilor capturate la Focsani în luna martie, în valoare de 3 mililiarde lei vechi, s-a risipit. Tigãrile, care initial s-a crezut cã sunt scãpate prin vama Albita, erau de fapt trecute prin zona de frontierã verde. Faptul cã erau ambalate în saci mari de plastic si erau umede au condus la ipoteza cã acestea au ajuns în România cu barca peste Prut.

Tinându-se cont de toate anchetele penale desfãsurate în ultimii 5 ani în Vama Albita, de la arestarea celui care era însusi seful Biroului Vamal, Ghitã Berbece (iulie, 2008), acuzat (dar nedovedit) de grave implicatii în retelele de contrabandã cu tigãri, alãturi de temuti interlopi din Moldova, pânã la arestãrile în masã a 47 de politisti de frontierã (februarie, 2011), dar si recentele actiuni ale DNA-ului la Albita, nu e greu de înteles cã a lupta contra coruptiei în cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a Uniunii Europene, seamãnã cu… o vânãtoare de vrãjitoare. O dovedeste contradictia evidentã dintre capturile oficiale ale politistilor de frontierã, care zilnic sau sãptãmânal, descoperã încãrcãturi ilegale de tigãri, sute de pachete, cu marfa care trece totusi (greu de explicat, în termeni legali, cum anume!) de controalele echipelor mixte, în cantitãti sfidãtoare. De exemplu, în luna martie a acestui an, politistii IJP Vrancea au declarat cã au capturat în zona Focsani, un microbuz cu 50.000 de pachete de tigãri, ambalate în saci de plastic negri, specific traficului prin zona verde, care trecuse nestingherit frontiera. Controlul a fost unul de rutinã, însã „descoperirea” oamenilor legii de la Vrancea, i-a uimit pânã si pe acestia. „Captura a fost în luna martie 2013, iar într-un microbuz erau burdusite 50.000 de pachete de tigãri. Marfa a fost descoperitã la un control de rutinã. Din primele cercetãri, s-a stabilit cã încãrcãtura trecuse prin judetul Vaslui, trecând prin Vama Albita. Tigãrile erau netimbrate si cu mãrci din Republica Moldova”, a confirmat Gabriel Toader, purtãtor de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Vrancea. Surse din Politie ne-au spus cã, tigãrile erau umede, ceea ce reprezintã încã un indiciu cã aceste au fost trecute cu barca peste Prut. Este greu de crezut cã la dotãrile politistilor de frontierã, pe zona verde se organizeazã astfel de transporturi ilegale de tigãri, fãrã complicitatea acestora. Transportul capturat tocmai în judetul Vrancea, indicã clar cã în Vama Albita si pe frontiera verde traficul de tigãri nu este eradicat. Din datele noastre, aceste tigãri au fost trecute prin apropiere de localitatea Gorban, la limita sectorului dintre Vaslui si Iasi.

Transport ilegal de tigãri ratat

În seara de joi spre vineri, sãptãmâna trecutã, traficantii de tigãri au ratat un transport prin zona Sãratu, comuna Stanilesti. Politistii de frontierã au primit date de la colegii lor din Republica Moldova cã au descoperit doi saci cu tigãri (aproximativ 800 de pachete de tigãri) si o barcã pneumaticã. Erau indicii cã va urma un transport mai mare, mai ales cã echipele de interventie din teren i-au zãrit pe câtiva traficanti cu state vechi în contrabanda cu tigãri (Petea din R. Moldova si Silitra din Stãnilesti). Politistii de frontierã au stat la pândã însã traficantii probabil si-au dat seama cã sunt filati si s-au retras.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.