La Zorleni, au cântat fanfarele!
FESTIVAL Pe o vreme superbã de toamnã, la Zorleni a avut loc ieri cea de a V-a editie a „Sãrbãtorii Toamnei” la care s-a adãugat un adevãrat regal al muzicii specifice vasluienilor: muzica de fanfarã! Aici a avut loc cea dea IX-a editie a Festivalului Fanfarelor, un festival unic în România, judetul Vaslui fiind singurul în care mai are loc un astfel de festival. Au participat 11 fanfare din judet, alte trei fiind în afara concursului. Premiul cel mare, „Fligornul de Aur”, a fost obtinut de Fanfara Valea Mare – Ivãnesti, o fanfarã cu rezultate deosebite în tarã si în strãinãtate, iar gazdele au obtinut „Fligornul de argint”. S-au acordat numeroase premii, atât din partea organizatorilor cât si din partea juriului. „A fost cea mai frumoasã editie a acestui festival, organizarea fiind peste aprecierile noastre. Se cunoaste cã aici la Zorleni aveti un primar cu multã rãspundere si care stie ce vrea pentru locuitorii sãi”, a spus Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. Au fost prezenti la acest festival de la Zorleni primarii din Vutcani, Albesti, Pungesti, Todiresti, Bãlteni, Dragomiresti. De asemenea, au mai fost si câtiva oameni politici, însã dacã este de felicitat primarul comunei pentru organizare, meritã felicitãri si pentru faptul cã nu a fost politizatã o activitate culturalã deosebitã.
La Zorleni a fost ieri zi de mare sãrbãtoare” – a V-a editie a Sãrbãtorii Toamnei. De la intrarea în sat la fiecare poartã oamenii au iesit pentru a întâmpina pe oaspeti cu tot felul de roade ale toamnei, ornându-si portile cu traditionalele cuverturi tesute în casã sau cu toalele tesute la rãzboi. Oricine putea gusta un pahar cu vin, o tuicã, fructe si plãcinte calde. De la orele 11.00, a început regalul fanfarelor, a celor 11 participanti la Festivalul Fanfarelor din judetul Vaslui, aflat la cea de a IX-a editie. Din fata Bibliotecii Zorleni au plecat defilând si cântând nu 11, ci 14 formatii – trei fiind deja consacrate si participând în afara concursului. Pe terenul de la Islaz, lângã statia CFR Zorleni, s-a ridicat o scenã frumos împodobitã, pe care au urcat pe rând cele 11 fanfare din concurs si anume: „Prietenia” Bârlad, Fanfara din Gherghesti, „Todiresteanca” din Todiresti, Valea Mare – Ivãnesti, Doagele – Dragomiresti, Fanfara din Bãcesti (debut în cadrul festivalului), Fanfara din Voinesti, Fanfara din Zorleni, Fanfara din Pungesti, Fanfara din Buda Osesti si Fanfara din Fâstâci – Cozmesti. În total au fost 186 de instrumentisti cu tot cu cei din afara concursului care au încântat publicul de la Zorleni: Fanfara Palatului Copiilor din Vaslui „Rotaria” – câstigãtoare a nenumãrate premii nationale si internationale -, Fanfara „Bârlãdeanca” si, ca invitat extrajudetean, Fanfara de la Chetris – Iasi. Toti instrumentistii au primit, pentru simpla prezentã în concurs, în vederea stimulãrii prezentei lor în cadrul festivalului si evident a continuitãtii, câte 50 de lei fiecare. Festivalul a fost jurizat de persoane de specialitate presedintele juriului fiind profesorul Romeo Tãlmaciu, urmat apoi de Marcel Iorga, de prof. Mihai Cornea, de prof. Dan Ravaru, de un reprezentant al comunei Zorleni, un reprezentant al mass-media din Bârlad si un reprezentant al spectatorilor.
Fanfarele au fost la înãltime!
Toate fanfarele au fost aplaudate la scenã deschisã de cãtre zorlesteni si nu numai, pentru cã Festivalul Fanfarelor a atras lume din toate colturile judetului si din alte judete limitrofe: Bacãu, Galati, Vrancea, Iasi. Juriului nu i-a fost greu sã aleagã câstigãtorul trofeului „Fligornul de Aur”, deoarece Fanfara de la Valea Mare a fost net superioarã celorlalte fanfare din concurs, astfel cã instrumentistii de la Ivãnesti au intrat în posesia trofeului si a premiului de 1500 de lei oferit de Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. Mai greu a fost cu alegerea celor ce au câstigat „Fligornul de argint” si 1200 de lei – Fanfara Zorile din Zorleni – si cei de pe locul III, care au câstigat „Fligornul de bronz” si 800 de lei – Fanfara din Gherghesti. S-au mai acordat trei mentiuni de câte 500 de lei fiecare la Fanfara Doagele-Dragomiresti, Fanfara „Stejarul” – Pungesti si Fanfara „Prietenia” din Bârlad. Au mai primit premiul special al juriului Fanfarele din Todiresti, Osesti si Fâstâci, premiul pentru Juventute (tinerete) – fanfara din Bãlteni si premiul pentru debut – fanfara de la Bãcesti. De asemenea, s-a oferit si douã premii speciale, a câte 500 de lei fiecare, precum si trofeul „Pupitrul de aur” pentru doi conducãtori de fanfare renumite în judetul nostru si anume profesorului Romeo Tãlmaciu (Fanfara Rotaria) si domnului Costel Ene (Fanfara Bârlãdeanca). Din partea lui Marcel Iorga, un cunoscut compozitor vasluian si membru al juriului, s-au acordat trei premii constând în câstigarea unei înregistrãri în studioul personal a trei fanfare (cele care au obtinut premiul special al juriului) si premiul pentru cel mai bun tobosar al festivalului, câstigat de Costel Lupu de la Fanfara „Prietenia” din Bârlad. „Sunt mândrã de ce am realizat împreunã cu oamenii din comuna mea, care au dovedit cã stiu sã fie uniti la necaz si uniti pentru a se distra frumos. As dori ca sã fie si la noi în comunã o fanfarã ca cea de la Vaslui, o micã <<Rotaria>>, care a încântat oamenii de aici. Multumim juriului si mai ales organizatorilor festivalului pentru cã au ales comuna noastrã ca loc de desfãsurare”, a spus Paula Hultoanã, primãrita comunei Zorleni. „Editia aceasta de la Zorleni a fost cea mai reusitã, din toate punctele de vedere din toate celelalte câte s-au desfãsurat. Meritul este al doamnei primar, care s-a dovedit un om de cuvânt si care stie ce vrea pentru comuna ei. Felicitãri! Urmãtorul festival al fanfarelor, de anul viitor va avea loc undeva în luna iunie, la Todiresti”, a spus în încheiere Lucian Onciu.