TÂRG Timp de douã zile, Primãria Vaslui a organizat în Piata Traian „Ziua Recoltei”, un prilej numai bun pentru producãtorii autohtoni dar si din alte judete sã îsi expunã cele mai bune produse de anul acesta. Cetãtenii care doreau sã-si facã provizii pentru întreaga iarnã si au asteptat special aceste zile pentru a face cumpãrãturi, au rãmas putin dezamãgiti de preturi care au fost mai mari decât în mod obisnuit, desi marfã a fost din belsug, de la fructe, legume si produse pe bazã de lapte, pânã la miere de albine, carne si flori. Multi s-au consolat cu un mic si un pahar de must sau bere, dupã preferintã, servite la terasele amenajate în stil rustic. „A fost un bun prilej pentru noi, sã vedem care sunt preferintele vasluienilor si sã oferim produse la un pret competitiv”, a spus reprezentantul uneia dintre firmele participante.
Sute de vasluieni au mers în weekend în Piata Traian atrasi de numãrul mare de producãtori veniti sã expunã si sã vândã cele mai frumoase roade de anul acesta. Nu au lipsit fructele, strugurii si merele fiind în mare vogã, legumele, carnea si produsele lactate, fiind prezente si branduri deja binecunoscute publicului larg, care au încercat sã impresioneze eventualii cumpãrãtori într-un mod cât mai original. Mascota Safir a împãrtit balonase rosii copiilor, în timp ce Mãrul de Aur s-a prezentat cu o cãsutã în stil rustic si cu un mãr auriu de mari dimensiuni, care a reusit sã atragã atentia asupra tarabei de la distantã. Un mare interes au stârnit si terasele special amenajate la care s-au servit preparate din carne pe grãtar, principala atractie pentru vasluieni fiind micii, berbecutul la protap, dar si mustul si tuica. „Suntem la a IV-a editie cu o pauzã, anul trecut. Sunt în jur de 30 de producãtori, pe tarabe sunt legume, fructe, produse din carne în stare preparatã dar si pentru acasã. A fost organizatã inclusiv o stânã în miniaturã în care se demonstreazã modul în care sunt obtinute produsele pe bazã de lapte. Este prezent si un producãtor din Neamt cu zacuscã, dulceturi si alte produse conservate dar si expozanti de flori”, a declarat viceprimarul Sorin Radu.
Ion Manolache, baciul de la Todiresti
Cel care a reusit sã stârneascã interesul si sã opreascã din drum un numãr mare de cetãteni a fost Ion Manolache. Bãrbatul, îmbrãcat cu straie veritabile de cioban get-beget, cãciulã din piele de miel, pantaloni si pulover din lânã, opinci si toiag, a dat întregului eveniment un aer de poveste. Acesta a pus bazele unei stâni în miniaturã si a fãcut demonstratii live de obtinere a urdei si de preparare a unei tocãnite de oaie cum numai pãstorii stiu sã gãteascã. „Sunt cioban din Todiresti si obtin preparate din lapte doar prin metode traditionale. Preturile nu sunt mari, de exemplu un kilogram de cas este 20 de lei. În general vând produsele în Piata Traian, dar înainte mai mergeam la Piatra Neamt, la Bacãu”, ne-a spus Ion Manolache.
Mãrul de aur, printre atractiile principale
Una dintre atractiile principale ale Zilei Recoltei, care le-a furat ochii vasluienilor, a fost un mãr auriu de mari dimensiuni, expus mai ales spre bucuria copiilor. „Mãrul l-am adus direct de la furnizor si a coincis cu Ziua Recoltei. A fost expus în Piata Traian sâmbãtã si duminicã, urmând ca luni sã fie transportat si expus la poarta fermei. Mi s-a pãrut o idee interesantã, a fost ca un simbol al Zilei recoltei”,a declarat Florin Manea, patron al SC Mãrul de Aur SA.
Primarul Vasluiului nu a cerut taxe pentru participanti
Vasile Pavãl, primarul Vasluiului, a fost si el prezent, duminicã dimineatã, pentru a vedea cum decurge manifestarea dedicatã recoltei din acest an. „E frumos. Noi nu am perceput taxe pentru firmele care au expus aici, am vrut sã le dãm mânã liberã sã-si expunã produsele. Anul viitor, vom organiza aceastã zi în noua piatã centralã, unde vom avea un spatiu expozitional mai mare”, a spus primarul. Micii Pofti-Mofti au fost si ei printre atractiile zilei de ieri, fiind cozi mari la produsele oferite de firma din Vaslui, cea mai nouã din domeniu. Oamenii s-au înghesuit la micii oferiti de aceastã firmã, dar si la pieptul de pasãre la grãtar sau pastrama de berbecut.