Desi fosta centralã termicã a orasului a devenit amintire, iar conductele care transportau odinioarã agent termic nu mai existã, si în iarna acestui an câteva sute de apartamente din Vaslui vor primi cãldurã în sistem centralizat, de la cele câteva centrale de bloc si de cartier care mai functioneazã. Ca si anul trecut, firma care va aduce cãldurã în casele vasluienilor – este vorba de persoane necãjite, care nu-si pot permite instalarea unor centrale de apartament, pentru care statul român acordã subventii – este Termprod, societate care este închisã pe perioada verii si care va chema la lucru câteva zeci de persoane care sã deserveascã centralele termice rãmase.
Termprod va face, în curând, primele teste la sistemul centralizat, cel care mai este în functiune în câteva locuri din oras. La ultima sedintã de Consiliu Local, problema Termprod-ului si modul în care a câstigat licitatia pentru furnizarea agentului termic în iarna 2013-2014 a fost ridicatã în mod tendentios de unul dintre consilierii PPDD, Alexandru Volocaru. Supãrat, probabil, cã firma sa nu a fost preferatã pentru a da cãldurã în oras – Volocaru detine o firmã de montaj centrale termice în Vaslui – acesta a atacat primãria pentru licitatia câstigatã de Termprod. „As dori sã stiu câti angajati are Termprod si câti kilowati are în administrare”, a spus Volocaru, în mod voit rãutãcios. Desi i s-a spus cã societatea Termprod este autorizatã pentru prestarea serviciului public de producere si transport a energiei termice, Volocaru tot nu a fost multumit. am fost critic de la inceput si sunt consecvent. „Anul trecut când am discutat cã trebuie fãcut ceva, ati spus cã facem campanie electoralã. Am criticat si Studiul de oportunitate, care nu ne-a adus nicio informatie nouã. De asemenea, am criticat caietul de sarcini, considerând cã toate aceste unitãti de productie a energiei termice au nevoie de restructurare de la bazã. Azi avem o licitatie încheiata si aflãm cã Termprod este câstigãtorul, dar suntem în conflict, fiind câstigãtor la o licitatie organizatã de primãrie, neavând salariati sau kilowati în administrare. Aceastã licitatie este un mare fals si o mare gresealã. Aplicarea criteriilor de atribuire: investitii în surse proprii – are 10 puncte din 10! Sunt aspecte care nu se pot discuta referitor la o societate care nu are salariati, nu are kw în administrare, sunt criterii la care Termprod are 10 puncte din 10! Societatea nu are nimic, ea urmeazã sã preia câte ceva de la altã societate. Nu sunt jurist de meserie, am înteles din comisia de specialitate cã s-au fãcut în baza unor declaratii pe proprie rãspundere, dar nu putem inventa falsuri! Este un mare semn de întrebare, sper ca aceastã societate sã functioneze, dar cred cã s-a pornit gresit”, a fost replica lui Volocaru.
Primarul Pavãl crede în intentiile bune ale Termprod
„Eu stiu cã la acest moment Termprod nu are niciun angajat. Dl. Chirvase, directorul unitãtii, este în convalescentã ca urmare a unui accident vascular, am dispus ca pentru urmãtoarea perioadã (2-3 sãptãmâni) dl. ing. Ionel Popa sã continue demersurile initiate de director, nu sunt salariati, toti sunt în somaj, probabil asteaptã sã fie rechemati la muncã. Mai stiu cã Termprod are o lista de viitori beneficiari de aprox. 900 de apartamente. Ceea ce spune dl. consilier Volocaru sunt puncte pe care societatea tinde sa le atingã, atunci când va exploata un sistem pe care domnii consilieri, prin hotãrârea de concesiune, l-au fãcut posibil. Toate firmele care au dorit, au participat si au prezentat niste indicatori. Pe baza rezultatelor s-a acordat un punctaj. Aceste tinte trebuie atinse în urma exploatãrii sistemului. Sã nu ne jucãm cu cuvintele, licitatia are toate avizele institutiilor de specialitate, si-au dat girul specialistii. Dacã nu se vor atinge tintele, vom vedea pe parcurs, dar sunt obligatorii de urmat de cãtre Termprod”, a fost replica primarului Vasluiului, Vasile Pavãl. Fostul viceprimar Valeriu Caragatã, acum consilier local, crede cã firma care a câstigat este în regulã cu documentati. „Licitatia presupune respectarea unei proceduri. Firmelor care au participat li s-a pus la dispozitie viitoarea retea, iar ei trebuiau sã calculeze parametrii, indicatorii, pierderile, care au fost prezentate. Drept urmare, Termprod a fost declaratã câstigãtoare. Nu stiu ce firmã ar fi putut sã vinã sã exploateze acest sistem cu adãugarea de costuri legate de chirie si de spatiu. Clar, nu este nici un conflict de interese”, a spus Valeriu Caragatã.