spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

CINE CUMPÃRÃ SEDIUL FINANTELOR PUBLICE?

- Advertisement -

Se anuntã un scandal mare la Fisc

SCANDAL Sediul fostei Directii Generale a Finantelor Publice este pus sub sechestru de mai bine de trei sãptãmâni de zile. Asta pentru cã un executor judecãtoresc din Vaslui, Alin Silitrã, a cerut la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliarã înscrierea în cartea funciarã a unei datorii de aproape 700 de mii de lei, pe care noua Administratie Judeteanã a Finantelor Publice le are cãtre un grup de 24 de pãgubiti CEC. Specialistii în afaceri imobiliare cred cã, pentru a-si primi banii, pãgubitii vor cere în instantã scoaterea la vânzare a sediului Finantelor Publice, ceea ce ar fi o premierã absolutã pentru administratia din România. La fel de probabil este si cã Ministerul de Finante, pentru a evita aceastã situatie penibilã, va scoate din conturi suma de 700 de mii de lei si o va achita pãgubitilor CEC, care au de partea lor toate deciziile instantelor, definitive si irevocabile. Dupã trei ani de procese, 24 de pãgubiti din judetul Vaslui, care si-au depus toate economiile la CEC înainte de 1989 pentru a primi un autoturism Dacia, au obtinut în instantã o victorie istoricã, unicã pânã acum în tarã. Un magistrat vasluian a decis, prin sentinta civilã 1615, din 3 aprilie 2013, rãmasã definitivã prin decizia 102/28 mai 2013, ca toti cei 24 sã primeascã despãgubiri din partea statului român, din fondurile Ministerului de Finante, suma de aproape 7 miliarde lei vechi. Sentinta este definitivã si irevocabilã.

Pe 28 august 2013, executorul judecãtoresc Alin Silitrã a întocmit o decizie de executare a Finantelor Publice, pe care a înaintat-o Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliarã, pentru suma de 683.187 lei, bani pe care cei 24 de pãgubiti CEC i-au câstigat în instantã, printr-o decizie definitivã si irevocabilã. Imediat ce s-au adus toate documentele – decizia instantei judecãtoresti si dosarul de executare, cu încheierea de începere a executãrii silite – cei de la OCPI au notat în cartea funciarã a sediului fostei Directii de Finante aceastã sumã de platã. Aceasta înseamnã cã sediul Finantelor Publice, din strada Stefan cel Mare, este sechestrat în mod oficial si nu poate face obiectul niciunei tranzactii. Interesant este cã, pe 21 iunie a.c., un judecãtor din Vaslui a încuviintat „executarea silitã – mobiliarã/imobiliarã” pentru clãdirile apartinând fostei Directii de Finante. Asta însemna cã se deschidea drum liber spre sechestrarea sediului Fiscului din Vaslui, asa cum s-a petrecut si în cazul unor primãrii. Dar, ceea ce urmeazã pare de domeniul fantasticului.

Clãdirea Fiscului ar putea fi vândutã pentru 600 de mii de euro

Am consultat o serie de specialisti imobiliari din Vaslui, pentru a vedea ce se va întâmpla în perioada imediat urmãtoare, dupã introducerea sechestrului. „Dacã nu se vor plãti acesti bani la care oamenii au dreptul, se va ajunge în situatia în care executorul va putea cere în instantã emiterea unei decizii judecãtoresti de scoatere la vânzare a sediului Directiei de Finante din strada Stefan cel Mare, ceea ce ar fi cu adevãrat o premierã pentru tara noastrã. Dupã pãrerea mea, este mai simplu pentru un judecãtor sã dea o decizie care sã scoatã la vânzare acest imobil, partea mai grea a fost sã se recunoascã datoria statului român fatã de acesti oameni. Acum, cred cã mai bine de 90% dintre judecãtorii din aceastã tarã ar da o decizie favorabilã vânzãrii. Ce se va întâmpla mai apoi, nu putem sti”, explicã unul dintre specialistii din Vaslui. Un calcul simplu: la o medie de 3.000 mp de birouri, cam cât este estimat sediul Finantelor Publice, la o medie de 200 de euro pe metrul pãtrat, având în vedere pozitia ultracentralã, aratã cã sediul Fiscului ar putea fi scos la vânzare cu cel putin 600 de mii de euro! Din acesti bani, aproape 200 de mii de euro s-ar putea duce la pãgubiti, iar restul ar reveni Ministerului de Finante pentru a-si gãsi un nou sediu. Un scenariu halucinant, însã este de asteptat sã se întâmple si un astfel de caz. Cine va fi judecãtorul care va da o decizie cu adevãrat unicã în România? Vom trãi si vom vedea, însã este de asteptat ca pãgubitii sã forteze statul român si sã cearã scoaterea la vânzarea a sediului Fiscului. Asta, în conditiile în care sefii Fiscului au spus cã nu pot scoate banii din conturile bugetului de stat pentru a plãti aceastã datorie. În ceea ce-i priveste pe pãgubiti, este vorba de persoane care, la începutul anilor ’90, le-au fost transferati banii de la CEC o altã unitate bancarã, respectiv BRD. Potrivit sentintei datã de instanta vasluianã, statul român, prin Ministerul Finantelor Publice, era obligat sã acorde despãgubiri tuturor celor 24 de persoane, constând în titluri de stat, însã nici acest lucru nu s-a întâmplat, asa cã s-a ajuns la un nou proces si un alt judecãtor a aprobat primirea unor sume de bani în contul banilor depusi înainte de 1989. „Din calculele fãcute de expertul contabil si însusite de instantã, despãgubirile pe care le vom primi vor ajunge pânã la 24.000 lei, echivalentul unui depozit de 70.000 de lei din anul 1989, adicã atât cât costa un autoturism Dacia”, a spus Ioan Aionoaei, presedintele Sindicatului „Moldosin” Vaslui, cel care i-a reprezentat în instantã pe pãgubitii „Dacia”.

Finantele asteaptã un rãspuns de la Bucuresti

Pozitia sefilor din Finante a fost una clarã, în ultimele luni. „Executorul judecãtoresc a trimis mai multe adrese, unele prezentate chiar de Aioanoaiei Ioan, în care ne amenintã sã dãm bani din încasãrile reprezentând taxe si impozite ale bugetului general consolidat al statului si sã le virãm în contul executorului judecãtoresc. Totodatã, ne amenintã cã, dacã nu vom da curs acestei sentinte, ne va face plângere penalã. Am apreciat si îmi mentin pozitia cã nu putem da bani din impozite si taxe si ne mentinem pozitia cã aceastã poprire trebuia efectuatã la Trezoreria Sectorului 5 Bucuresti, acolo unde Ministerul de Finante are cont deschis, institutie care reprezintã interesele statului român”, a spus Ioan Pavãl, directorul AFP Vaslui, care îsi mentine pozitia, alãturi de noua conducere a Administratiei Finantelor Publice Judetene. „Eu sper cã se va face o rectificare bugetarã la Ministerul de Finante, sã se dea banii la acesti oameni, însã noi nu putem sã le dãm alte sume din bugetul statului, din impozitele si taxele contribuabililor. Am fãcut douã reveniri la Ministerul de Finante, ultima la începutul lunii septembrie, asteptãm rãspunsul la aceste solicitãri. Deocamdatã, vreau sã vãd dacã au fost respectate prevederile legale când s-a acceptat somatia de platã la Oficiul de Cadastru”, a spus Nelu Sava, seful Fiscului vasluian.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.