spot_img
18.7 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Medicii de familie SCAPĂ de cardul de sănătate, asiguraţii achită NOTA DE PLATĂ! Cât costă distribuția prin poștă

- Advertisement -

Ministrul Sănătăţii degrevează medicii de familie de sarcina distribuţiei cardurilor de sănătate. Documentele vor fi trimise prin poştă, iar cheltuielile, în valoare de 13 milioane de euro, vor fi suportate din banii asiguraţilor.

Pentru că presiunile medicilor de familie au fost atât de mari, oficialii din Ministerul Sănătăţii au hotărât să rupă o bucată din banii destinaţi spitalelor şi programelor de sănătate pentru a plăti serviciile de distribuţie prin poştă a cardurilor de sănătate. 13,6 milioane de euro, atât costă refuzul medicilor de a distribui documentele, echivalentul tratamentului pe câteva luni al bolnavilor de cancer. Până acum, s-au tipărit puţin peste 1 milion de carduri, iar până la finalul anului, vor fi gata 7,5 milioane. Tot atâtea vor fi produse anul viitor.

O cheltuială inutilă

Astfel, potrivit unui proiect de modificare a Legii Sănătăţii, lansat ieri, cardurile vor fi distribuite prin primării şi serviciile de evidenţă a populaţiei, pentru locuitorii din mediul rural şi din oraşele cu mai puţin de 15.000 de locuitori, şi prin poştă, pentru cei din oraşele cu peste 15.000 de locuitori. „Varianta luată în calcul e distribuţia prin poştă, cu confirmare de primire”, a anunţat ieri şi premierul Victor Ponta, după o vizită făcută la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate(CNAS).

Cheltuielile vor fi suportate din Fondul de asigurări sociale de sănătate, bani destinaţi serviciilor medicale. O lege publicată anul trecut plasa această responsabilitate medicilor de familie, cu atât mai mult cu cât aceştia trebuie să şi introducă datele pacienţilor în cip şi să activeze cardurile. Sindicatele acestora s-au opus însă vehement.

„Cea mai bună soluţie era ca distribuţia să se facă prin medici, pentru că omul tot venea în cabinet pentru activarea lui. Există însă interese bilaterale să nu se facă, iar ministrul Sănătăţii le-a promis medicilor că nu îi încarcă. Ei au experienţa programului de analize, când au fost plătiţi pentru introducerea datelor în calculator şi au vrut ca şi de data asta să fie la fel”, consideră Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate.

La începutul mandatului, preşedintele CNAS se declara împtriva trimiterii cardurilor prin poştă. „Nu pot fi de acord să cheltuim 5-7 milioane de euro din banii bolnavilor de cancer, ai spitalelor, chiar ai medicilor de familie, pentru a plăti servicii poştale, în condiţiile în care medicii oricum trebuie să facă iniţializarea cardurilor”, declara Cristian Buşoi.

Ţine loc de adeverinţă de asigurat

Cardurile de sănătate vor ajunge la toţi asiguraţii care au peste 18 ani şi vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie. Pe lângă faptul că va exista o evidenţă mai clară a prescrierilor şi va reduce frauda, cardul de sănătate va înlocui şi adeverinţa de salariat. Pacienţii vor dovedi calitatea de asigurat prin intermediul cardului. Pe lângă datele personale, documentul va conţine informaţii despre grupa de sânge, Rh, boli cu risc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.