Familia crede că, dacă cezariana ar fi fost făcută cu câteva zile mai repede, ar fi trăit şi mama copilului. Medicii afirmă că gravida a fost monitorizată înainte de externare. „După cinci zile, starea sa era favorabilă şi a fost externată“, declară directorul Spitalului de Neurochirurgie.
Un bebeluş proaspăt adus pe lume nu-şi va cunoaşte niciodată mama. A murit la scurt timp după ce i-a dat naştere, iar în urma femeii au rămas alţi patru copii, pentru care viaţa se va schimba radical. Mihaela Daniela Ştempel a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie în urmă cu două săptămâni. A stat internată cinci zile, iar pe data de 10 septembrie a fost externată. La doar două zile de la părăsirea unităţii medicale, afecţiunea care a trimis-o prima dată în spital a şi ucis-o.
Ieşeanca în vârstă de 36 de ani din localitatea Popricani era însărcinată în 37 de săptămâni, iar la spital a ajuns prima dată cu cefalee şi sindrom vertiginos. Medicii au constatat că suferise o hemoragie subarahnoidiană, având sânge la nivelul creierului. Femeii i s-au făcut analizele, precum şi un RMN. În urma investigaţiilor, s-a constatat că nu are leziuni grave, nu s-au găsit anomalii la nivelul creierului, dar a rămas internată pentru monitorizare.
A doua zi, aceasta a fost consultată de un medic ginecolog, care i-a recomandat câte două comprimate de paracetamol pe zi. După cinci zile, Mihaela Ştempel a fost externată în stare ameliorată, iar după 48 de ore a revenit la spital, în urma unui accident vascular. A fost operată cranio-cerebral, s-a făcut cezariană, aducând pe lume o fetiţă de 3.600 de grame, dar în cele din urmă ieşeanca a decedat. Familia acesteia are acum zeci de întrebări şi de neclarităţi. Le este greu să înţeleagă cum de a murit, deşi cu câteva zile înainte fusese la spital. Medicii neurochirurgi susţin că s-au respectat procedurile şi nu se poate vorbi de o culpă medicală. „Pacienta a venit prima dată la spital cu cefalee şi ameţeli. I s-a luat tensiunea care în cele cinci zile de internare nu a fost mai mare de 120. I s-a făcut un RMN, singurul de altfel care se poate face la o gravidă, pentru a nu fi afectat fătul. În urma investigaţiilor, s-a constatat că are o hemoragie subarahnoidiană pentru care a fost tratată. Nu avea alte malformaţii la nivelul capului şi nici anomalii vasculare. A doua zi de la internare a mers la ginecolog, iar specialistul i-a recomandat paracetamol, pentru că aceste comprimate pot fi luate şi în timpul unei sarcini. După cinci zile, starea sa era favorabilă şi a fost externată“, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. Potrivit acestuia, atunci când a părăsit unitatea, pacienta nu avea nicio anomalie care să impună o perioadă mai lungă de spitalizare. Sau cel puţin nu se găsise vreuna.
Nimeni nu a recomandat cezariana la 37 de săptămâni
Părinţii, copiii şi soţul se întreabă mereu de ce a murit după externare. Specialiştii au şi un răspuns, care nu-i satisface însă pe membrii familiei. „Personalul medical de la Spitalul de Neurochirurgie a urmat toate procedurile. Există însă anumite anomalii vasculare, malformaţii care nu se văd la explorări, indiferent de aparatul cu care se face investigaţia. O sarcină poate duce la un accident vascular în diferite condiţii şi se poate ca pacienta să fi avut o anomalie imposibil de detectat cu aparatura. În urma RMN-ului, rezultatele au fost bune, dar alte investigaţii nu i s-au putut face pentru că era însărcinată în 37 de săptămâni şi fătul ar fi putut fi afectat“, a adăugat dr. Eva. Ieşencei i s-a recomandat un nou control neurochirurgical peste 14 zile, după ce ar fi născut, pentru a se putea face investigaţii aprofundate. Familia Mihaelei crede că tânăra ar fi trăit acum dacă s-ar fi făcut cezariană de la prima internare, având în vedere că riscul de accident vascular este mare la femeile însărcinate. Cu toate acestea, medicii ginecologi susţin că un copil este bine să fie scos prin cezariană cât mai aproape de termen, pentru a nu apărea probleme. „O naştere prematură se impune doar atunci când există certitudinea că viaţa fătului sau a mamei este în pericol“, a declarat dr. Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna“. În acest caz, controlul neurochirurgical al pacientei nu a indicat malformaţii, iar ginecologul nu a considerat că este necesară cezariana, având în vedere că nu existau date medicale care să arate că riscul producerii unui nou accident vascular este mare.
Băieţii rămân cu tatăl, fetele merg la bunici
Indiferent de cauzele care au dus la deces, familia nu mai poate face nimic. Părinţii fetei au mers ieri la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi pentru a ridica trupul şi se pregătesc de înmărmântare. „Nu ştiu ce vom face mai târziu. Încă nu ştiu de ce fata mea a murit, dar acum vreau să o înmormântez creştineşte şi după mai văd eu cum mă lămuresc“, a afirmat doamna Doina, mama Mihaelei. În urma ei au rămas cinci copii. Fetiţa aflată acum în stare bună la Maternitatea „Cuza Vodă“ va fi luată acasă de părinţii decedatei. Pentru restul celor patru copii, moartea mamei a însemnat şi o despărţire, deoarece ei nu vor mai creşte în aceeaşi casă. Băieţii în vârstă de 16 şi 13 ani vor rămâne cu tatăl lor, Mihai Cornel Ştempel, iar fetele în vârstă de 6 şi 3 ani vor fi crescute de bunicii materni. De altfel, băieţii sunt singurii care conştientizează cele petrecute, în timp ce fetele aflate la casa bunicilor întreabă permanent de mama lor. „Eu vreau să-mi ajut copilul să-i crească pe băieţi. Ei au stat mult cu mine şi nu vreau să mă despart de ei“, a afirmat Margareta Sofianu, bunica din partea tatălui. Peste aproximativ două săptămâni, IML Iaşi va da şi rezultatele finale ale necropsiei, care vor arăta cauza decesului. „Necropsia a fost realizată, iar raportul final va fi gata în perioada următoare, pentru că s-au cerut mai multe acte medicale de la medicul de familie al celei decedate şi de la spitalul în care a fost internată“, a declarat dr. Diana Bulgaru, directorul IML Iaşi.