spot_img
26.9 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Negrestenii si-au recâstigat în justitie spitalul

- Advertisement -

DECIZIE Justitia si-a spus cuvântul – spitalul din Negresti revine locuitorilor din zonã! Prin decizia datã în dosarul 2494/89/2011, judecãtorii Tribunalului Vaslui au respins actiunea promovatã în justitie de SC Hospital Clinic dr. Filip SRL Bucuresti, de anulare a hotãrârii de CL prin care se cerea rezilierea contractului de concesiune a spitalului din Negresti, proaspãt modernizat, dar închis printr-o decizie a fostilor guvernanti. Dacã decizia datã luni, 16 septembrie, va rãmâne în vigoare, rãmâne la latitudinea autoritãtilor locale si cele judetene de a redeschide spitalul din Negresti si de a facilita accesul la minime servicii medicale a celor 50.000 de locuitori din zonã.

Spitalul din Negresti a revenit, prin sentinta Tribunalului Vaslui, locuitorilor din zonã, dat fiind cã cererea de anulare a hotãrârii Consiliului Local a orasului Negresti, cerere solicitatã de SC Hospital Clinic dr. Filip SRL, a fost respinsã de magistrati. Chiar dacã mai sunt cãi de atac a sentintei judecãtorilor vasluieni, este greu de crezut cã judecãtorii Curtii de Apel Iasi, aceeasi care au decis sã repunã pe rol dosarul spitalului din Negresti, vor decide în favoarea unei obscure firme din Bucuresti, care avea un singur interes, de a pune mâna pe aparatura modernã, nouã, de la spitalul din Negresti. „Am obtinut o victorie în justitie, dar, cred eu, cã am câstigat si bãtãlia. Bãtãlia a fost datã nu în numele Consiliului Local Negresti, proprietarul de drept al spitalului, cât în numele celor 50 de mii de cetãteni ai judetului din aria de competentã. Acum, trebuie sã vedem cum gestionãm aceastã victorie, pentru redeschiderea, indiferent de formã, a spitalului din Negresti. Sper ca, dupã ce vom obtine sentinta definitivã si irevocabilã privind aceastã cauzã, Consiliul Judetean Vaslui sã se implice, asa cum au promis conducãtorii acestei institutii, prin preluarea acestui spatiu de cãtre Spitalul Judetean de Urgentã, în vederea deschiderii cel putin a unui ambulatoriu”, a declarat Vasile Voicu, primarul orasului Negresti, bucuros la aflarea sentintei judecãtorilor Tribunalului Vaslui.

Istoricul spitalului Negresti

Dupã ce, prin fonduri guvernamentale, spitalul din Negresti a fost reabilitat si modernizat, atât în ceea ce priveste sediul în sine, cât mai ales aparatura si mobilierul specific, în 2010, conform unor norme de nimeni agreate ale Ministerului Sãnãtãtii, acesta a fost închis, în numele unei asa-zise reduceri a cheltuielilor de întretinere. Circa 50.000 de persoane din zonã au fost astfel obligate ca, în cazuri grave, care necesitã internare sau consultatii de specialitate, sã apeleze la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui sau la alte unitãti spitalicesti din Neamt sau Iasi, mai apropiate de localitatea de domiciliu. Interesant este faptul cã, imediat dupã aplicarea respectivei Ordonante de Urgentã prin care se stipula închiderea a nu mai putin de 65 de spitale din tarã, au apãrut tot felul de profitori care au solicitat concesionarea acestor unitãti spitalicesti, dotate cu tehnicã de ultimã generatie. Fosta conducere a primãriei Negresti, în ideea asigurãrii unor minime servicii spitalicesti populatiei din zonã, a fost initial de acord, cu unele rezerve, cu încheierea unui contract de concesiune a spitalului cu o firmã bucuresteanã, SC Hospital Clinic dr. Filip SRL. Ulterior, dovedindu-se cã firma respectivã nu avea contract cu CNAS, s-a încercat rezilierea contractului, proces care a ajuns în justitie, în primã fazã, SC Hospital Clinic dr. Filip SRL având câstig de cauzã, dosarul fiind repus pe rol în urma unei decizii a Curtii de Apel Iasi. De aceastã datã, judecãtorii Tribunalului Vaslui au dat câstig de cauzã municipalitãtii negrestene si, practic, celor peste 50 de mii de vasluieni din aria de competentã a respectivului spital. În cei doi ani de la închiderea spitalului din Negresti, în loc sã scadã cheltuielile, asa cum se dorea prin actul normativ implementat de Ministerul Sãnãtãtii, acestea au crescut, raportându-ne doar la numãrul de solicitãri ale ambulantei, dar si la cresterea numãrului de internãri din zonã la SJU Vaslui. Datã fiind aceastã decizie judecãtoreascã, rãmâne la latitudinea autoritãtilor publice locale si judetene felul în care vor gestiona aceastã victorie, în folosul cetãtenilor din zonã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.