REALIZARE „Nimbul iubirii”! Asa se numeste noua carte pe care scriitoarea Marta Miclescu, fiicã a meleagurilor vasluiene, a lansat-o în aceastã lunã, la împlinirea celor 87 de ani. Aspiratiile sale literare sfideazã, asadar, timpul, scriitoarea reusind ca, de la vârsta de 70 de ani, de când a debutat în literaturã, sã tipãreascã peste 20 de cãrti de poezie si prozã. Membrã a Uniunii Scriitorilor, Marta Miclescu si-a demonstrat pasiunea scrisului odatã cu romanul „Anisia”, dar si cu lucrarea complexã „Trilogia Vietii”.
Fire veselã, romanticã, împrietenitã cu timpul într-un fel tainic, Marta Miclescu lanseazã cãrti dupã cãrti, iar sursa sa de inspiratie este, spune ea, iubirea! „Ce conteazã 50 de ani, 70 sau 100 de ani? Iubirea te face tânãr mereu, dacã tu crezi în ea si dacã ea alege sã rãmânã cu tine mereu”, spunea, râzând Marta, atunci când era întrebatã cum de reuseste ca la vârsta sa, sã aibã vivacitatea anilor tineretii. La finele sãptãmânii trecute, Marta Miclescu a lansat încã un volum, numit „Nimbul Iubirii”. Despre el, Sânziana Iancu spunea urmãtoarele: „Volumul acesta se pliazã perfect pe semnificatia sa de bazã, aceea care implicã valoarea cea mai înaltã a firii – dragostea, cea care îi uneste pe oameni si le deschide orizonturile, care îi face mai buni si mai concilianti, care îi ajutã sã treacã mai usor peste obstacolele inerente ale drumurilor lor, care le înaltã spiritul si mintea. Timpul si spatiul cãrtii par adeseori nerambursabile si eludate, cititorul pierzându-se în cadrul povestirii, care alterneazã între momente fugare si statice, trecute si prezente”.
„Iubesc locurile din Vaslui, pe unde am copilãrit si pe unde m-am împrietenit cu atâtia oameni minunati”
Marta Miclescu s-a nãscut în localitatea vasluianã Gugesti, în 1926, pe 1 septembrie. Cu studii temeinice în literaturã si limbi strãine (englezã si rusã), Marta alege sã debuteze la vârsta de 70 de ani, uimind într-un fel aparte lumea literarã, cu curajul sãu de a porni la drum, la o asemenea etate. Pentru cã a avut însã succes, iar gândurile si sentimentele sale s-au dovedit a fi crosetate într-o candoare sincerã, dar si originalã, a reusit sã devinã nu peste mult timp, membrã a Uniunii Scriitorilor. A pus apoi bazele unei Case de Creatie la Breaza, acolo unde deseori se petrec expozitii, lansãri de carte si evenimente culturale de referintã. Din resursele sale, Marta nu s-a dat în lãturi niciodatã sã ajute tinerele talente sã se lanseze. A tipãrit volume cu scrierile lor adunate într-un buchet artistic sau i-a ajutat pe fiecare sã îsi lanseze propriile creatii. De altfel, este si autoarea proiectului „Cu cartea în deplasare”, proiect care a inclus vizita în diferite localitãti, prin scoli si licee, pentru a duce copiilor si tinerilor cãrtile sale. Desi s-a stabilit la Breaza, Vasluiul cu locurile sale, Gugestiul si Husul, i-au rãmas în suflet. „Nicãieri nu mã simt asa cum mã simt la mine acasã. Nicãieri oamenii nu sunt mai buni, mai calzi, mai aproape de mine, decât pe pãmântul unde am vãzut mai întâi lumina zilei. Iubesc locurile din Vaslui, pe unde am copilãrit si pe unde m-am împrietenit cu atâtia oameni minunati. De fiecare datã vin la Husi cu dragoste si sunt atât de fericitã sã vãd cã toti mã primesc cu iubire si cu recunostintã. Le dedic lor toatã strãdania mea de a crea, de a scrie si îi încurajez sã citeascã, sã creadã în rodnicia si bunãtatea cãrtilor”, a transmis scriitoarea Marta Miclescu.