spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Noul an scolar vine cu numeroase modificãri

- Advertisement -

SCHIMBÃRI Noul an scolar a adus numeroase schimbãri, printre cele mai importante fiind cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationalã la 75%, simularea Bacalaureatului si la clasa a XI-a, evaluãri la clasele a II-a, a IV-a si VI-a, dar si cu mai multe inspectii la clasã. De asemenea, s-au fãcut modificãri si în ceea ce priveste structura noului an scolar, Ministerul Educatiei egalizând cele douã semestre prin scurtarea vacantei de iarnã. O altã mãsurã pe care ministrul Educatiei intentioneazã s-o adopte este legatã de introducerea unor sisteme audio în sãlile de examinare pentru reducerea fraudei la Bacalaureat.

Dupã aproape trei luni de vacantã, elevii se întorc, începând de astãzi, la cursuri. Ministerul Educatiei a venit cu o serie de modificãri în ceea ce priveste programa si structura noului an scolar în vederea revigorãrii sistemului educational. Prin urmare, noul an scolar va avea 36 de sãptãmâni, însumând 176 de zile, cu douã zile de lucru mai putine fatã de anul trecut, ultima zi de scoalã fiind pe 20 iunie. De asemenea, cele douã semestre ale noului an scolar au fost egalizate prin scurtarea vacantei de iarnã, care va începe pe 21 decembrie si se va încheia duminicã, 5 ianuarie 2014. Elevii de la clasele primare si copiii de la grãdinitã vor beneficia si de o vacantã intermediarã, care va fi din 2 pânã pe 10 noiembrie. Cursurile semestrului întâi se vor încheia pe 31 ianuarie, iar între 1 si 9 februarie, elevii vor avea vacanta intersemestrialã. Un motiv de bucurie pentru elevi îl va reprezenta acordarea unei zile libere în plus, fiind vorba de cea de-a treia zi de Pasti. Programul „Scoala altfel” s-a dovedit a fi un succes în procesul instructiv-educativ, acesta fiind organizat în sãptãmâna 7-11 aprilie 2014, când elevii vor participa la activitãti extrascolare. Alte modificãri introduse de Ministerul Educatiei vizeazã clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, elevii fiind nevoiti sã sustinã o serie de evaluãri. Pentru a se obisnui din timp cu examenul de Bacalaureat, elevii din clasa a XI-a vor sustine, începând cu acest an, simulãri.

Media din gimnaziu va conta mai putin

Una dintre cele mai importante modificãri pe care le aduce noul an scolar este cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationalã la 75%, fatã de 50% cât a fost pânã acum. Prin urmare, media obtinutã în ciclul gimnazial va cântãri doar 25% în ceea ce priveste admiterea la liceu. Decizia de a schimba formula de calculare a mediei de admitere la liceu a fost luatã dupã ce, în 59,52% din totalul unitãtilor de învãtãmânt, s-a constatat un decalaj de mai bine de 2 puncte între mediile mari din gimnaziu si cele mici obtinute de elevi la Evaluarea Nationalã. Vechea metodã de repartizare a elevilor la liceu aducea numerosi scolari cu medii de repetentie, pe care profesorii nu-i puteau resuscita pânã în clasa a XII-a, finalul fiind un Bacalaureat ratat. Mediile mari obtinute de elevi în gimnaziu au anulat în mare parte notele de 1, 2 sau 3 obtinute la Evaluarea Nationalã, fapt ce a contat decisiv în obtinerea locurilor la liceu. Ulterior, la liceu, majoritatea elevilor nu au putut recupera lipsa de pregãtire si astfel, la finele clasei a XII-a, acestia s-au lovit de o misiune imposibilã: Bacalaureatul. Asadar, cresterea ponderei mediei la Evaluarea Nationalã va reflecta într-un mod mai realist capacitatea fiecãrui elev.

Sistem audio la examenul de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat din anul 2014 va fi sustinut la aceleasi probe ca cele din anul scolar trecut. Examenul va începe pe 10 iunie cu proba de evaluare a competentelor lingvistice, urmatã de proba de evaluare a competentelor digitale. Probele scrise de la Bacalaureat vor fi sustinute pe 30 iunie la Limba si literatura românã, testarea continuând pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului si pe 4 iulie cu proba la alegere. A doua sesiune a examenului de Bacalaureat va avea loc în perioada august- septembrie. Scandalurile care au zdruncinat sistemul de învãtãmânt i-a determinat pe oficiali, ca începând cu acest an, sã facã mai multe controale în scoli pentru a schimba imaginea de fraudã la Bacalaureat. De asemenea, Ministerul Educatiei vrea ca profesorii care fraudeazã sã nu mai fie la catedrã, iar legea sã fie mult mai clarã cu privire la mãsurile care pot fi adoptate în situatii de fraudã. Pentru diminuarea fraudelor la examenul de Bacalaureat, Ministerul Educatiei analizeazã posibilitatea introducerii unor sisteme audio în sãlile de examinare. Astfel, pe lângã camerele video deja existente, începând de anul viitor, elevii vor fi înregistrati si audio.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.