SUPÃRARE 50 de bani! Atât au ajuns sã ofere în aceste zile cumpãrãtorii de ocazie pe kilogramul de struguri, iar pretul îi revoltã pe viticultorii care s-au chinuit un an întreg sã munceascã via si îsi dau seama cã, în ciuda roadei bogate, vor iesi în pierdere.
În ciuda faptului cã pentru vie, anul a fost unul bun, productia fiind si de 15.000 kg la hectar, micii producãtori nu au motive de bucurie. Cumpãrãtorii nu vor sã dea mai mult de 50 de bani pe kilogramul de struguri, un pret scandalos de mic, spun ei. Niciodatã, în ultimii ani, strugurii nu s-au vândut cu mai putin de 80 de bani de kilogram. Anul trecut si acum doi ani, pretul a fost de 1,2 lei, iar producãtorii au fost multumiti. „Stiti cã la noi, în zona Husului, sunt persoane care cumpãrã struguri multi, pentru cã produc vin în cantitãti mai mari. Apoi, mai vin si din alte judete sã cumpere. Marea majoritate a celor care au câte o bucatã de vie, câteva rânduri sau câteva hectare, îsi opresc pentru casã o cantitate de struguri, restul o vând. Anul acesta ni s-a oferit pretul de 50 de bani! Nu prea îti vine sã crezi. Noi nu rãmânem cu nimic. Dacã iei 50 de bani pe kilogramul de struguri, oamenilor care te ajutã la cules, trebuie sã le dai 20 de bani pe kilogram. Apoi, scãdem transportul si alte cheltuieli, tot cam 10 – 20 de bani la kilogramul de struguri, dupã care mai rãmân 10 bani, însã ei nu reprezintã nimic, în comparatie cu cheltuielile pe care producãtorul le-a fãcut peste an, în jur de 3000 – 3500 de lei, la hectarul de vitã-de-vie. Este vorba despre arãturã, prãsit, despre stropit si alte lucrãri specifice. Cu 10 bani sau nici atât profit la kilogramul de struguri, cum ti le scoti mãcar? Practic, s-a muncit degeaba, dacã oamenii îsi vând la acest pret marfa”, a spus inginerul husean, Constantin Biru, concesionarul unei suprafete de 2,5 hectare de vitã-de-vie. În atare conditii, spun specialistii, producãtorii ar putea obtine un profit mai bun, dacã nu ar vinde la acest pret strugurii, ci ar face vin, iar în perioada de varã, comercializarea acestuia ar presupune si 2 – 3 lei pe litru. „Le va fi greu oamenilor sã procedeze asa, deoarece putini sunt cei care au conditii sã producã o cantitate mare de vin, care apoi trebuie depozitatã si tratatã în anumite conditii. De nevoie, probabil, vor vinde pe mai nimic”, a mai spus Constantin Biru.