spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

COPOUL BATE BÂLCIUL! (foto)

- Advertisement -

Târgul Mesterilor Populari, editia a VI-a

TRADITIE La sfârsitul sãptãmânii trecute, municipiul Vaslui a fost gazda unui eveniment de exceptie, editia a VI-a a Târgului Mesterilor Populari. Manifestare de exceptie, organizatã de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, editia din acest an a fost, conform opiniei generale, cea mai reusitã de pânã acum. Ca un exemplu al valorii acestui târg, intrat deja în traditie, mesteri populari cu renume din multe judete au preferat manifestarea de la Vaslui în dauna unei manifestãri similare din Sibiu. Astfel, în parcul Copou din municipiul – resedintã de judet au fost prezenti mesteri populari de renume din Arges, Dolj, Harghita, Maramures, Suceava, Neamt, Iasi, Botosani, Sibiu, Bistrita Nãsãud ori Galati, mesteri a cãror artã a fost apreciatã de numerosii vizitatori prezenti în perioada 6 – 8 septembrie, la Târgul mesterilor Populari.

Judetul Vaslui, gazdã a evenimentului, a fost foarte bine reprezentat, producãtori din Vaslui, Bârlad, Duda Epureni, Husi, Pogonesti ori Vãleni, Munteni de Sus, Bãlteni, Bãcesti sau Perieni demonstrând cã traditiile populare sã pãstreazã în aceastã zonã. Atelierele de lucru, în care mesterii populari si-au demonstrat mestesugul, expozitia de artã culinarã traditionalã, care a atras sute de vizitatori, dar si colocviul „Traditional si modern în satul românesc si arta popularã”, la care cei prezenti au putut sã-si exprime conceptiile si pãrerile, manifestãri pe parcursul cãrora muzica popularã nu a lipsit, fie cã este vorba de prestatiile grupurilor folclorice „Mugurel” sau „Hora Vasluiului”, ori de cântecele populare care au rãsunat, ca si cadru ambiental, pe toatã perioada manifestãrii, s-au bucurat de mare popularitate în rândul vasluienilor dornici de frumos. Conform opiniei generale, a fost cea mai reusitã editie a Târgului Mesterilor Populari, atât ca organizare sau amplasare în cadrul generos al parcului Copou, locatie bine gãsitã, în acord cu tema manifestãrii, cât si în ceea ce priveste frumusetea si calitatea lucrãrilor expuse. „Vremea frumoasã a tinut cu noi, astfel cã am avut parte de multi vizitatori, lucrul cel mai important pentru o astfel de manifestare. Cadrul mirific al parcului Copou a contribuit si el la succesul manifestãrii, dar, cel mai important lucru, calitatea si frumusetea obiectelor expuse au fost factorul determinant în succesul celei de-a VI-a editii a Târgului Mesterilor Populari. În toate cele trei zile, vasluienii au avut posibilitatea atât sã admire sau sã achizitioneze obiecte de artã popularã în adevãratul sens al cuvântului, dar si sã vadã pe viu felul în care acestea sunt confectionate. Mã bucur pentru succesul manifestãrii, dar mai mult mã bucur pentru faptul cã vãd cã, în multe zone, în special din judetul Vaslui, mestesugurile populare nu si-au pierdut traditia, ba, mai mult, datoritã aprecierii de care se bucurã din partea publicului larg, au început sã reînvie. Tot ceea ce ati putut vedea în aceste zile la Târg, este doar o micã parte din mestesugurile si frumusetea artei populare, mostenire pe care trebuie s-o dãm mai departe urmasilor”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

Mesterii de la Pogonesti, senzatia târgului!

O figurã aparte a fãcut standul mesterilor populari din Pogonesti, de departe cel mai cuprinzãtor, în ceea ce priveste atât arta popularã, lãicerele, covoarele, stergarele si uneltele expuse portul participantilor, atrãgând atentia vizitatorilor, cât si prin faptul cã sub îndrumarea învãtãtorului Andrei Dumitru, pe tot parcursul celor trei zile, mesterii populari le-au arãtat vizitatorilor felul în care se confectioneazã mãturile sau cum se face vinul, prin intermediul unui teasc traditional, iar bucatele si bãuturile servite fãcând deliciul publicului. În afara obiectelor de îmbrãcãminte, zestrea miresei, hotelor, fustelor pe picior ori broboadelor, participantii de la Pogonesti au venit cu o adevãratã colectie de obiecte si unelte, folosite în trecut pentru munca de zi cu zi, atât în gospodãrie, cât si în agriculturã. Rãzboi de tesut manual, racilã, roatã de tors, fuse, racile pentru cânepã, covate, pentru munva în casã, dar si bote, ciubere, ori unlete folosite la munca câmpului, toate cu o vechime de peste 50 de ani, au fost expuse în standul participantilor de la Pogonesti. Deliciul vizitatorilor a fost fãcut însã de teascul pentru vin, care, în cele trei zile ale manifestãrii, a lucrat din plin, cei prezenti având ocazia sã guste mustul proaspãt iesit din mâna gospodarilor din Pogonesti.

Mestesugul albinãritului, atât de vechi, si atât de actual

Si la editia din acest an a Târgului Mesterilor Populari, prisecarii vasluieni au fãcut o figurã frumoasã, standurile dedicate lor fiind unele dintre cele mai vizitate. Trei dintre cei mai destoinici crescãtori de albine din zona Vasluiului au avut standuri la aceastã manifestare, locatii în care au fost presentate si vândute atât diverse sortimente de miere de albine, cât si cearã, propolis, tincturã de propolis, bomboane cu miere. Societatea Consbit, a fostului prefect Ioan Tibulcã, dar si producãtorii Dumitru Arsene, însotit de nora sa, Cristina Onutã, sau Gabriel Rãscanu, directorul tehnic al asociatiei Apisrom, si-au prezentat diversele produse din munca albinelor, produse care s-au bucurat de aprecierea vizitatorilor. „La început, acum peste 25 ani, din curiozitate, având un vecin care avea stupi, apoi a ajuns ca un hobby, iar acum, la pensie, atât din plãcere, cât si pentru sãnãtate si a câstiga un ban. Am peste 100 de familii de albine, am depus si douã proiecte, pe mãsurile 112 si 141, pentru a accesa fonduri europene. Ce pot sã vã spun, este faptul cã, în afarã de munca la stupinã, care, pe lângã cã mã relaxeazã, mã si ajutã, fiind bolnav de diabet, cea mia mare satisfactie o am atunci când vãd cã mierea mea este apreciatã de consumatori. În general, mierea recoltatã din stupina de la Halta Dodesti merge la export, prin intermediul unei firme din Blaj, colaborator al asociatiei noastre”, declara Dumitru Arsene, din Vaslui.

„Munca în stupinã, în aer liber, este un izvor de sãnãtate”

La rândul sãu, Gabriel Rãscanu, directorul executiv al Apisrom, asociatie care înglobeazã mai multi crescãtori de albine din judet, a fost prezent la târg cu produse din stupina proprie, începând de la diverse tipuri de miere, ori produse ale albinelor, apilarnil, tincturã, ori cearã sau dropsuri cu diverse sortimente de miere. „Mierea româneascã se bucurã de apreciere la export, iar apicultorii din judetul Vaslui, zonã cu traditie secularã în acest sens, au o mare oportunitate în valorificarea acestei traditii. În prezent, pe lângã faptul cã munca în stupinã, în aer liber, este un izvor de sãnãtate, cresterea albinelor îti oferã si satisfactii financiare, nu doar prin subventiile pe care le poti obtine, cât prin faptul cã rezultatele efortului depus este apreciat, inclusiv pecuniar. Astfel, asociatia noastrã are o bunã colaborare cu o firmã din blaj, care colecteazã miere si produse apicole de la peste 650 de apicultori, produse care, în bunã parte, pleacã la export. Participãm la astfel de evenimente mai mult pentru a demonstra calitãtile curative si gustative ale mierii de albine, si, de ce nu, pentru a face reclamã, în sensul bun al cuvântului, acestei activitãti de apicultor, activitate de traditie pentru aceastã zonã”, povestea Gabriel Rãscanu. Directorul executiv al Apisrom.

Sculptori în lemn

Dan Horgan si Ticu Ungureanu, doi mesteri în lemn, si-au expus lucrãrile la Târgul Mesterilor Populari. Renumele celor doi mesteri populari, Ticu Ungureanu, din Duda Epureni, si Dan Horgan, din Bârlad, a ajuns, de multã vreme în toatã tara, si peste hotare. Cu toate acestea, cei doi au tinut sã fie prezenti la editia a VI-a a Târgului Mesterilor Populari din Vaslui, dat fiind traditia acestei manifestãri, dar si, conform declaratiei lui Ticu Ungureanu, pentru cã aceastã manifestare a fost cândva, una din rampele de lansare a celor doi artisti populari. Cazul lui Ticu Ungureanu este interesant, dupã ce a fost croitor si dascãl la bisericã, si-a descoperit vocatia, devenind unul dintre cei mai importanti mesteri în sculptura în lemn din judetul Vaslui. Lucrãrile sale, unele fiind troite de mari dimensiuni, vegheazã credinta oamneilor din mai multe comune vasluiene, dar si a celor din Iasi, Constanta, ori Piatra Neamt. Prezent si el la Vaslui, Dan Horgan, din Bârlad, cu o expozitie de icoane pe lemn si pe sticlã, dar si cu ouã încondeiate. Restaurator etnografic de lemn, icoanele prezentate de Dan Horgan în cadrul târgului impresioneazã atât prin detalii, cât mai ales prin tehnica si finisajul deosebit. În afara celor doi, tot din Bârlad, a fost prezent si Cristian Petru Bâclea, tot cu sculpturã în lemn, respectiv icoane, cruci de diverse dimensiuni, sau obiecte artizanale, artist care, împreunã cu sora sa, Ana Manuela, ce a expus împletituri din sfoarã, a reusit sã atragã atentia si admiratia vizitatorilor. O figurã aparte a fãcut si bârlãdeanul Cristian Constantinescu, artist care, din lemn masiv, mai bine spus din crengi si trunchiuri de copac lãcuite, reuseste sã realizeze adevãrate piese de mobiler rustic. Trebuie mentionat si efortul copiilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Handicap al DGASPC Vaslui, care au realizat propria expozitie cu vânzare de obiecte de podoabã si împletituri din sfoarã, oboâiecte foarte apreciate de vizitatori atât datoritã frumusetii, cât si modului inedit de confectionare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.